Drumul Cristinei Mariana Lupo spre ceea ce este astăzi nu a fost deloc ușor. A fost marcat încă de la început de un accident care a lăsat-o cu PTSD și multe întrebări. Pentru că își dorea să aducă alinare persoanelor care au trecut prin experiențe asemănătoare, s-a hotărât să devină fizioterapeut. Și uite așa, cu fiecare tip de mișcare nouă pe care o descoperea, își dădea seama cât de important este să lucrezi cu corpul în procesul de vindecare.
Acum, Cristina călăuzește femeile spre reconectarea la corp prin sexualitate și trăirea unei vieți în echilibru, sănătate, armonie și self-love. În programele ei, participantele sunt invitate să-și înțeleagă mecanismele propriului lor corp prin exerciții și tehnici pe care Cristina le-a încercat pe propria piele. Am avut cu ea o conversație cu sufletul la vedere despre călătoria ei pe care vă invităm să o citiți în cele ce urmează.
Parcusul tau
Parcursul meu personal si profesional a fost schimbat de la varsta de 12 ani când am avut un accident in care mi-am rupt ambele picioare. Inainte de asta eram un copil care isi dorea sa devina fotomodel (thank God that didn't happened) si probabil sportiv de performanta, dar cu acel eveniment traiectoria mea in viata a fost alta. Am decis in liceu sa ma fac Fizioterapeut pentru a putea ajuta persoanele care trec prin ce am trecut eu, asa am intrat la Facultatea de Medicina. M-a pasionat enorm terapia manuala si Masajul, Atingerea, sa ofer mangaiere as descrie. Profesional tot ce m-a ajutat pe mine in viata a devenit cumva meseria mea.
Asa am ajuns instructor Pilates si sa reiau pasiunea pentru sporturi extreme chiar daca avusesem acest accident grav in urma caruia a ramas cu PTSD, am cautat sa infrunt frica cu fiecare forma de miscare noua pe care o exploram.
Procesul tau de acceptare
Ce sa spun, tot timpul am fost slaba, sunt slaba natural, dar nu pot spune ca nu am suferit din cauza asta. Tot timpul primeam comentarii la adresa corpului meu: "ca sunt prea slaba, fata snur ". Si aveam si eu raspunsuri pe masura acestor remarci :)). Tot timpul am avut o fire nonconformista si nu plecam urechea prea mult la ce spune lumea, asta m-a ajutat si ma ajuta si acum foarte mult.
Mi-am acceptat cicatricile dintotdeauna, nu mi-am facut griji despre ce va spune lumea cand ma va vedea in costum de baie. M-am dezis cu adevarat de limitele promovate de societate in ceea ce priveste frumusetea anul acesta, nu mai sunt dispusa nici o secunda sa particip la trendul summer body. Eu zic sa participam la Trendul Summer Inner Love.
Subiectele despre care vorbesti
Eu vorbesc despre Anatomia sanatatii intime pelvine a Femeii si Sistemul Nervos, workshopul meu nu are legatura cu spiritualitatea si nu voi vorbi despre spiritualitate. Nu vreau sa particip la trendul "spiritual bypassing" adica sa ne disociem si mai tare de la Corp. Daca e ceva despre ce voi vorbi este despre Corp. Auto-reglarea Sistemului Nervos Autonom. In zona asta ma pregatesc mai mult sa ma certific, am inceput deja cu TRE (trauma&tension release exercises) si probabil continui cu specializare si in Somatic Experiencing, aici am gasit in sfarsit raspunsurile pe care le cautam demult.
Abordarea ta
Abordarea mea este una deschisa si blanda, anatomica in primul rand, pentru a numi corect partile din corp, stiintifica pentru ca sunt soarece de biblioteca.
Cea mai mare interactiune au starnit-o postarile in care sunt autentica si vulnerabila, de exemplu am vorbit despre faptul ca urmeaza sa imi inchid studioul de pilates pentru ca nu ma mai pasioneaza atat de tare incat sa mai mentin acest business, de asemenea am spus cât de tare m-am tensionat in corp din cauza orelor de antrenamente, si cum nu reuseam sa imi relaxez nicicum abdomenul, asta este unul din factorii care m-a ajutat sa fac un click ca nu este sanatos pentru sanatatea organelor mele sa imi tin abdomenul incorsetat 24 din 24 de ore, si cum aceasta tensiune este una din cauzele aparitiei chistului meu. Am primit zeci de mesaje de apreciere pentru sinceritate si autenticitate.
Relatia ta cu social media
Mi-e foarte greu sa ma expun, duc cateodata lupte daca sa postez sau nu despre un anumit subiect. Nu evit fricile, ele se activeaza oricum. Imi aduc aminte de fiecare data cui ma adresez, cine este nisa mea, si ca ce scriu sau vorbesc, nu e pentru toata lumea si asta e ok cu mine. Nu vreau sa ma placa toata lumea, nici sa fiu perfecta. Perfectionismul acesta mi-a furat ani din viata.
Stigmatizarea sexualitatii
Sexualitatea este inca un subiect tabu si nu numai, e un subiect care trigaruieste, e multa rusine si stigmatizare in jur si clar e un subiect care poate fi traumatizant pentru persoane care au trauma din zona asta. Nu e doar despre placere. Focusul meu e pe educatie, iar in fata traumei trebuie sa fii umil, plin de smerenie si iubire pura. Inca nu am intalnit oameni sceptici, probabil ca sunt dar nu o spun, dar cum spuneam, nu e pentru toata lumea subiectul. De aceea ma focusez pentru cine e.
Lectii ciclice
Cea mai importanta lectie o primesc in Fiecare Luna in faza premenstruala de la Inner Criticul meu toxic. Imi arata ca nu le pot face pe toate si ca nu am cum sa fiu perfecta si sa accept asta cu cat mai multa blandete si compasiune fata de mine.
Cat de deschisi sunt barbatii la astfel de subiecte
Cred ca in aceeasi masura si femeilor si barbatilor le este greu sa adreseze aceste subiecte pentru ca toate au legatura cu iubirea. In primul rand cred ca cea mai mare lipsa care o avem in forul nostru este lipsa de iubire. Iubirea de sine nu o putem avea daca nu am fost vazuti si acceptati asa cum suntem de cand am venit in lumea asta, Si ne ia toata viata sa invatam sa ne iubim. Eu inca invat. De asta cred ca este atat de greu sa vorbim despre aceste subiecte, pentru ca ele deschid cutia pandorei cu traume, Din aceasta lipsa de iubire, vad mult in cupluri si am trait si eu asta, frica de intimitate. Cuplurile nu mai ajung sa traiasca adevarata intimitate de care are nevoie un cuplu sanatos!
Cum ne influenteaza relatia minte-corp viata
Din toate punctele de vedere ne influenteaza. Imi place sa spun povestea asta: Corpul este masina sufletului tau, el te duce pana unde vrei sa ajungi. Relatia noastra cu corpul este relatia cu noi insine, cu copilul nostru interior.
Coboara in corp!
De vorba cu tine de la 14 ani
In primul rand as lua-o in brate si as strange-o tare la piept dandu-i toata iubirea de care nu a avut parte. I-as spune ca o iubesc enorm si sa caute ajutor profesionist din partea unui psiholog specializat in PTSD. Sa nu piarda timpul cautand raspunsuri de la oameni neavizati. Growing up probabil nesiguranta cea mai mare venea din sentimentul de respingere, dar din dorinta de a apartine am facut foarte multe compromisuri.
Gandurile pregnante care ma faceau sa ma simt mai mica decât eram veneau din neajunsuri, din faptul ca eu nu imi permiteau ce isi permiteau din punct de vedere financiar alte fete. Cum le infruntam? Ei, cu stil, se numeste DISOCIERE.
Cum faci fata zilelor gri
les in NATURA. Plimbari in padure, drumetii, tot ce se poate face in natura. Auto-reglare sistemului nervos in natura, practic TRE si continui terapia cu terapeut Somatic experiencing.
De ce au nevoie oamenii din Romania pentru o relatie mai buna cu propriul corp
Sa fie promovat si in scoli Body Positivity, sa se inceapa normalizarea tuturor formelor, sa se transmita urmatorul mesaj: Corpul iti apartine si tu ai putere de decizie ce faci sau nu cu el.
Sa fie implementate in curricula cursuri de gatit sau nutritie, cum sa ne hranim! Orele de sport sa cuprinda o varietate crescuta de optiuni printre care si dansul. Cred ca educatia este cheia. Si incepe cu generatille de la gradinita si parintii acestora.
Cum crezi ca s-a schimbat perspectiva noastra fata de frumusete
Realistic vorbind, nu cred ca s-a schimbat, mai degraba e promovat in continuare modelul Barbie. Sunt putine voci care incep sa prinda viata usor despre body positivity, normalitate, acceptare si autenticitate.
Ce lucruri faci inca pentru "frumusete" la presiunea societatii
Sunt momente in care simt nevoia sa imi pun putin make-up, am acceptat de ani de zile sa ies din casa fara machiaj, sa imi arat fata asa cum este, dar cateodata mai apare acest gând de a ascunde cearcanele si alte imperfectiuni. Iubitul meu poate sa confirme ca o fac rar. In rest, repet, sunt nonconformista, nu urmez trendurile.
Multumesc pentru aceasta sansa de a raspunde unor intrebari atat de vulnerabile, mi-au dat lacrimile la cateva.