Ideea de a crea platforma Filmmakers-for-Ukraine a apărut la numai două zile de la izbucnirea conflictului din Ucraina și a fost gândită ca sprijin pentru oamenii din industria filmului afectați de război. Actori, creatori independenți de cinema, operatori de sunet, producători, props masters, animatori, ziariști, organizatori de festivaluri și critici de film din mai multe țări, conectați deja pe Crew United, și-au unit forțele și creativitatea pentru a-i ajuta pe colegii lor ucraineni.
Unii dintre aceștia au nevoie de suport pentru a-și găsi un job, alții de sprijin material pentru că războiul le-a dărâmat locuințele, studiourile și echipamentele, iar acum nu mai au din ce să se întrețină. Înscrierea cineaștilor ucraineni se face pe platforma Crew United, unde sunt centralizate oferte de muncă pentru ei, precum și spații de cazare. La scurtă vreme după lansarea site-ului, echipa Filmmakers-for-Ukraine a hotărât să extindă serviciile platformei și către categoriile marginalizate sau minorități afectate de război.
”A apărut necesitatea de a ne adresa și celor care vor să ofere ajutor. Am adăugat trei secțiuni: una de donații, una de blog - dedicată punctelor de vedere din industrie - precum și una dedicată filmelor realizate de cineaști ucraineni sau relevante pentru a înțelege contextul acestui război”.
Bogdan Botescu, Country editor Crew United, vorbește în cele ce urmează despre platforma Filmmakers-for-Ukraine și despre ajutorul de care au nevoie cineaștii ucraineni.
Misiunea Crew United
Oliver Zenglein – CEO și co-fondator al Crew United – obișnuiește să spună că principala misiune a platformei și implicit a noastră - a membrilor echipei - este „să unim oamenii pentru a face filme împreună”.
Această misiune a fost stabilită în urmă cu 26 de ani, când platforma a fost înființată în Germania și a rămas valabilă până în ziua de azi. Crew United reunește peste 270.000 de profesioniști din industria cinematografică, 125.000 de actori și 63.000 de companii provenind în principal din Germania, Austria, Franța și Polonia. Reuniți, acești profesioniști au realizat sau sunt pe cale să finalizeze peste 230.000 de proiecte cinematografice. Ei au fost sprijiniți și prin accesul la o extinsă bază de date cu anunțuri de joburi, spații de cazare și facilități de producție.
Rolul tău
Concret, rolul meu de Country editor la Crew United este acela de a pregăti lansarea versiunii în limba română și a populariza această rețea în rândul celor ce activează în cadrul industriei cinematografice din România și a contribui activ la dezvoltarea ei.
Este o responsabilitate pe care sunt onorat să mi-o asum. Înainte de asta, am petrecut aproape 20 ani în banking, publicitate, business development și event planning, am avut proiecte pe 3 continente de la Paris la Accra și de la Londra la Antananarivo și am lansat concepte unice în lume și evenimente memorabile datorită cărora am ajuns să am o vastă rețea de relații. Apoi, în urma unui proces de auto-reflecție petrecut în perioada de lock-down, am decis să mă dedic unei vechi pasiuni din adolescență: cinematografia și producția de film. În prezent sunt pe cale să obțin Masteratul în Producție de Film la UNATC – clasa Gabrielei Suciu.
Lansarea proiectului Crew United la noi în țară se va face în același timp cu debutul în Spania, Italia, Grecia și Lituania. Cineaștii și actorii români vor beneficia astfel de un instrument modern de lucru care îi poate ajuta mult în realizarea proiectelor lor în același timp cu mulți colegi europeni. De aceea, mă bucur să menționez deja că proiectul beneficiază de sprijinul doamnei Ada Solomon, dar și al altor organizații profesionale și patronale din România.
Photo credit: Narendra Singh Shekhawat
Ideea platformei Filmmakers-for-Ukraine
Ideea de a crea platforma Filmmakers-for-Ukraine a venit la numai 2 zile de la invadarea nejustificată de către Rusia a teritoriilor Ucrainei. O parte din colegii noștri au început să fie sunați de către diverși cineaști sau producători de documentare care au fost surprinși de demararea acțiunilor militare în timp ce filmau în Ucraina. Unii aveau nevoie de ajutor pentru ca ei și familiile lor să fugă din calea luptelor, alții, care au hotărât să rămână și să documenteze ceea ce se întâmplă, aveau nevoie de echipamente de protecție și de stocare a materialului. A devenit evident că vastă rețea de contacte din cadrul Crew United îi putea ajuta pe acești oameni.
Echipa Filmmakers-for-Ukraine
Cred că nu greșesc când spun că industria cinematografică reunește cea mai largă gamă de profesii și specializări de la oameni creativi - până la ingineri foarte cartezieni, de la visători – până la oameni foarte practici, de la artiști până la IT-iști, toți reuniți de dragostea de a face filme memorabile.
Drept urmare și echipa din spatele Filmmakers-for-Ukraine e una la fel de diversă. În primul rând este vorba de aproximativ 20 de asociații și organizații profesionale din Germania, Polonia, Cehia și Luxemburg la care se adaugă contribuția a peste 50 de voluntari – în principal membri ai echipei Crew United, dar nu numai. În proiect sunt implicați colegi din Germania, Polonia, Franța, Spania, Italia, Austria, Grecia, Bulgaria, România și Lituania. La urmă – dar nu în ultimul rând – o parte a echipei e compusă și din ucraineni care fie sunt refugiați – fie au ales să rămână în țara lor. Lista se extinde constant. Zilele acestea ni s-au alăturat colegi din Ungaria și din Georgia. Printre noi sunt actori, creatori independenți de cinema, operatori de sunet, producători, props masters, animatori, ziariști, organizatori de festivaluri și critici de film.
Obiectivele
Toți am pornit acest proiect animați de dorința de a ne ajuta colegii care acționează în aceeași industrie cu noi. Am plecat de la niște cazuri concrete ale unor colegi din industrie care aveau nevoie de sprijin – pentru ei înșiși sau pentru membrii lor de familie. Aproape imediat am realizat că, pe lângă membrii familiilor cineaștilor, trebuie să ajutăm semenii cei mai afectați în genul acesta de conflicte, pe cei care aparțin unor categorii marginalizate sau minorități de orice fel.
Simultan cu escaladarea conflictului, ne-am dat seama că astfel de cereri de sprijin se vor multiplica – cel mai probabil dincolo de capacitatea noastră și a organizațiilor din care facem parte să le facem față. Așa că a apărut și necesitatea de a ne adresa și celor care vor să ofere ajutor și a le explica acestora contextul ucrainean. Am adăugat trei secțiuni: una de donații, una de blog - dedicată punctelor de vedere din industrie precum și una dedicată filmelor realizate de cineaști ucraineni sau relevante pentru a înțelege contextul acestui război.
Photo credit: Dmitriy Tolmachov
Procesul de creație a platformei
Primul pas a fost acela de a centraliza toate ideile voluntarilor, toate acțiunile legate de inițiative de ajutorare a ucrainenilor de care citeam sau auzeam la colegi. Este o listă care cred că a apărut pe 26 sau 27 februarie.
Am stabilit cui se va adresa site-ul. Apoi am stabilit ce secțiuni vom avea pe site. Simultan fiecare din noi am început să strângem conținut relevant pe care să-l avem pe platformă la momentul lansării (grupuri de suport, situri oficiale dedicate refugiaților, filme, declarații și punctele de vedere ale diverselor instituții și organizații profesionale).
Ca să fim eficienți am stabilit și categoriile specifice fiecărei secțiuni care să permită filtrarea rapidă a informațiilor în așa fel încât să oferim informații relevante în contextul celor care au nevoie de ele. Informația de pe Filmmakers-for-Ukraine e indexată pe categorii de ajutor (transport, cazare, asistență legală, etc), categorii de beneficiari (cineaști, membri ai unor grupuri defavorizate, LGBTQIA+), orașe și țări/regiuni.
Pe 4 martie am testat prima oară site-ul într-o formulă foarte apropiată de cea din momentul lansării. Am fost live pe 9 martie. La aproximativ 10 zile de la idee.
Reacțiile după lansare
Extrem de bune. Majoritatea sunt încântați că găsesc rapid informația de care au nevoie.
Costurile de implementare
Proiectul este unul complet voluntar – costurile de implementare au fost acoperite de donațiile firmelor și organizațiilor inițiatoare.
Promovarea
Încă de la început am folosit puterea networkingului organizațiilor și a voluntarilor care s-au alăturat proiectului. Producătorii europeni și-au contactat colegii co-producători din Ucraina. Organizațiile partenere au diseminat în interiorul lor informația privind crearea portalului Filmmakers-for-Ukraine sau au contactat organizațiile omoloage lor din Ucraina. În câteva zile din momentul lansării această informație a fost preluată de cele mai prestigioase publicații din domeniul cinematografic. Am făcut și puțin „guerilla marketing” – am creat afișe cu coduri QR pe care le-am pus în punctele de tranzit ale refugiaților. Și pare că toate astea au dat roade. Recent unul din colaboratorii noștri din Germania a auzit întâmplător la radio cum un ascultător recomanda platforma noastră pentru că găsise informații relevante privind ofertele de educație pentru copiii și studenții refugiați din Ucraina.
Cum funcționează Filmmakers-for-Ukraine
Platforma Filmmakers-for-Ukraine funcționează exclusiv pe baza muncii voluntarilor. O parte din noi facem documentare – cautăm informații relevante în anumite țări și pe anumite domenii de interes și introducem informațiile într-un formular. Informațiile colectate prin intermediul formularului sunt apoi verificate și introduse pe site de voluntari editori. Simultan, o parte dintre noi caută să rezolve solicitările trimise de cei care au nevoie de asistență pe adresa [email protected] și să le răspundă celor care ne-au scris. Delimitarea între cele trei categorii nu este întotdeauna foarte netă – unii din noi facem din toate câte puțin.
Înscrierea cineaștilor ucraineni se face pe platforma Crew United unde găsesc centralizate oferte de muncă pentru ei precum și oferte de cazare.
În fiecare zi lucrătoare avem o întâlnire de coordonare prin video-conferință. În plus ne-am creat propriul nostru grup de chat pe o aplicație de mesagerie securizată.
Oportunități de îmbunătățire a funcțiilor platformei
Echipele de documentare colectează informații în așa fel încât să acoperim tot teritoriul european cu informații privind domeniile esențiale (asistență pentru refugiați, cazare, sănătate, muncă, educație, minorități, LGBTQIA+).
Lucrăm să adăugăm o secțiune „În fața și în spatele camerei” care să evidențieze mai bine legătura cu Platforma Crew United și să îmbunătățim sistemul de filtre. E posibil ca zilele acestea să implementăm noile funcții.
Ce caută oamenii din industria filmului ucrainean
Da. Pe adresa de mail a platformei ajung constant cereri de sprijin sau CV-uri ale oamenilor din industria filmului ucrainean. Majoritatea solicitărilor sunt de la cineaști care doresc să fie ajutați pentru a-și găsi un job, un proiect. Sunt și cazuri disperate care cer efectiv sprijin material pentru că și-au pierdut locuințele sau studiourile cu tot cu echipamente și nu mai pot presta serviciile care le asigurau traiul.
Sprijinul creatorilor de film din România
Comunitatea creatorilor de film a ajutat încă din primele ore. Doamna Ada Solomon ne-a sprijinit încă de la început inițiativa. Facultatea de Film din cadrul UNATC a admis la studii o studentă din Ucraina. Am luat legătura cu departamentele de comunicare ale celor mai importante festivaluri și vom promova acțiunile lor orientate în sensul sprijinirii cauzei ucrainene. Suntem în contact cu sălile de cinema care organizează proiecții caritabile și încercăm să le promovăm acțiunile atât pe site cât și în social media.
În afară de aceste demersuri – cel mai simplu pentru cineaștii români ar fi să-și contacteze colaboratorii ucraineni și să-i informeze de oportunitatea de a se înscrie pe platforma Crew United, iar dacă au probleme în a-și găsi oameni pentru diferite poziții în echipele de filmare, să ne dea de știre, putem să vedem dacă în baza noastră de date avem pe cineva potrivit.