În timpul copilăriei învățăm să ne gestionăm emoțiile și gândirea, dezvoltând strategii pentru a face față lucrurilor care ni se întâmplă. Indiferent dacă sunt productive sau contraproductive, acestea devin adesea obiceiuri pe viață – călăuzele noastre tăcute. Obiceiurile productive ne pot oferi multe avantaje în viață. Obiceiurile contraproductive care ne însoțesc și la vârsta adultă de obicei generează stres și pot fi nocive pentru funcționarea cotidiană, pentru sănătatea psihologică și pentru relațiile pe care le avem.
Această carte are două direcții:
• Să ajute adulții să analizeze și să înțeleagă de unde provin comportamentele nesănătoase sau distructive învățate și să ofere modalități de înlocuire a acestora cu comportamente și convingeri constructive.
• Să ofere sprijin și idei părinților, profesorilor sau altor persoane care se ocupă de îngrijirea copiilor, pentru ca aceștia să-i ajute pe copii să-și formeze obiceiuri sănătoase sau constructive și să prevină dezvoltarea unor obiceiuri nesănătoase sau distructive.
Călăuzele tăcute explorează, într-un mod ușor de înțeles, unele aspecte neurologice și psihologice ale formării obiceiurilor, precum și alte subiecte conexe. În continuare, cartea oferă reflecții și idei practice la care cititorul să mediteze, folosind exemplele a 10 obiceiuri productive.
Exemplele de obiceiuri contraproductive, ce ar putea fi schimbate, includ:
• Autocritica exagerată
• Teama de eșec și perfecționismul neiertător
• Îngrijorarea excesivă sau reacția exagerată la situații
• Procrastinarea
• Stima de sine scăzută
Exemplele de obiceiuri productive includ:
• Depășirea greșelilor
• Dezvoltarea unei perspective pozitive
• Capacitatea de a vorbi despre propriile sentimente
• Căutarea unui sprijin adecvat
• Proactivitatea și oprirea procrastinării
Prof. Steve Peters este psihiatru consultant, specializat în funcționarea minții umane. În prezent lucrează în mai multe domenii, inclusiv consultanță, sănătate, educație, sport de elită și cu persoane din rândul publicului. Peter conduce și compania Chimp Management, care este implicată în acte de caritate.
Prof. Steve Peters este psihiatru consultant și a activat 20 de ani în domeniul psihiatriei clinice. Este licențiat în matematică, educație şi medicină. Are un master în educație medicală și studii postuniversitare în medicina sportivă, educație și psihiatrie.
Prof. Peters este lector senior la Universitatea Sheffield din 1994, decan al Școlii de Medicină și membru al Comisiei de examinare în psihiatrie a Royal College of Psychiatrists. Lucrează și în domeniul sportului de performanță, fiind psihiatrul echipei Sky Pro Cycling Team și psihiatru consultant pentru FC Liverpool. Tehnicile sale de antrenament mental au fost considerate un aport la performanțele cicliștilor de elită ai Marii Britanii și o contribuție importantă la câştigarea celor douăsprezece medalii la Jocurile Olimpice de la Londra, dintre care opt de aur.
În afara sportului de elită, prof. Peters a lucrat cu directori generali și executivi, pacienți și medici rezidenți, ajutându-i să înțeleagă de ce gândesc și acționează așa cum o fac și cum își pot gestiona mințile pentru a optimiza performanța la muncă, dar și în viața personală. În prezent lucrează în mai multe domenii, inclusiv consultanță, sănătate, educație, sport de elită și cu persoane din rândul publicului. Peter conduce și compania Chimp Management, care este implicată în acte de caritate.
Video: Autorul despre carte
Cartea a apărut în România la Editura Publica.
Info:
Titlul original: THE SILENT GUIDES: Understanding and developing the mind throughout life
Ediția I 2021, paperback
Traducător: Monica Lungu
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
304 pagini
ISBN: 978-606-722-423-8