Cosmin Dragomir este jurnalist și antreprenor, se ocupă cu mâncarea și cu scrisul. Când a început războiul în Ucraina s-a hotărât imediat să intervină pentru ajutorul ucrainenilor, alături de ONG-ul Curaj Înainte. Nu dispuneau de nicio resursă pentru acest gen de intervenție, fiindcă organizația acționează în domeniul educației. Cu toate astea, în prima vineri de război, au și găsit un depozit în centrul Bucureștiului, iar sâmbătă au plecat la Isaccea cu prima tură de ajutoare.
Cosmin povestește din experiența la graniță că voluntarii au avut o gândire mult mai practică și au acționat mai rapid decât statul în primele zile. Lucru care s-a văzut și de la distanță.
”Ne-au sărit în ajutor cunoștințele, prietenii. Așa cum am văzut co toții, mobilizarea și omenia de care au dat dovadă românii sunt exemplare. Mă bucur că, între timp, a reușit și statul să coordoneze ajutorul dat de voluntari.”
Asociația Curaj Înainte se concentrează acum pe sprijinul ucrainenilor care sunt în București, în tranzit sau pentru o perioadă mai lungă. Cosmin Dragomir povestește despre munca din ultimele zile pentru ajutoarele trimise către granițe și cum ar trebui organizat ajutorul astfel încât acesta să ajungă mai repede la oamenii vulnerabili.
Am înțeles ceva important în aceste zile de mobilizare uriașă a românilor în al doilea ”nou normal” pe care îl trăim, ceva ce și Cosmin spune mai jos: ”voluntariatul nu are bariere de profesie, specializare, studii”.
Cum te-a găsit știrea atacului
La muncă, cred că m-am trezit simultan cu primul atac, sunt matinal. Doar că amenințarea exista de atât de mult timp încât, la cafea, nu am citit știrile ci mi-am văzut de treabă. Cred că abia după câteva ore am reușit să mă conectez la realitate.
Decizia de a te mobiliza
Avem un grup al ONG-ului Curaj Înainte și acolo au început discuțiile cu colegii mei Cristina Stângu și Mihnea Dumitru. Apoi discuții cu o colaboratoare Adriana aka Micky care era deja în vamă la Isaccea. Ce m-a împins… empatia. Nu prea pot să fiu indiferent.
Ce resurse aveați
Nu dispuneam de nici o resursă. Curaj Înainte este un ONG care se ocupă, în primul rând de educație. Dar voluntariatul nu are bariere de profesie, specializare, studii.
Mesaj copii medii defavorizate
Organizarea
Vineri deja găsisem un depozit în centrul Bucureștiului, câțiva amici au început să doneze. Sâmbătă am plecat la Isaccea cu prima șarjă de ajutoare și am stat câteva ore în cortul cu bătrâni, mame, viitoare mame și copii dintre vămi. Pe atunci încă era degringoladă (ca să folosesc termenul spus de un ministru), dar degringolada era a autorităților. Voluntarii au ajutat și au avut o gândire mult mai practică în acele momente.
Cortul cu copii și bătrâni dintre granițe
Cum ați intervenit
Am strâns multe ajutoare și le-am trimis către granite. Am fost la Isaccea, dar nu o să povestesc despre asta. Cred că imaginile de aici și de dincolo pe care le vedem sunt mult mai grăitoare decât o narațiune și niciun adjectiv nu poate reliefa cu adevărat drama. Sunt extrem de multe acțiuni pe care le-am rezolvat. În general am reușit să scurtăm lanțul între cei cu nevoi și cei cu soluții.
Vă dau un exemplu: un asistent medical din SUA care a aterizat în Polonia. Am găsit voluntari care l-au preluat de la aeroport, l-au dus la graniță și de acolo a trecut în Ucraina. Sau povestea icredibilă a unui pensionar care și-a adus soția, fiica și nepotul cu autism în România (au plecat deja în SUA) iar el s-a întors în Ucraina și își ajută semenii. Suntem în contact cu el. I-am încărcat mașina cu ajutoare de la București și ulterior și de la Isaccea și le-a dus pe linia frontului. Ș.a.m.d. Am dat câteva exemple, mă feresc de liste. Ajutăm nu ne lăudăm.
Răspunsul românilor la solidaritate
Incredibil de bun. Repet, Curaj Înainte este un ONG mic, nespecializat în astfel de situații. Ne-au sărit în ajutor cunoștințele, prietenii. Așa cum am văzut co toții, mobilizarea și omenia de care au dat dovadă românii sunt exemplare. Mă bucur că, între timp, a reușit și statul să coordoneze ajutorul dat de voluntari. ONG-urile specializate în caritate s-au pus în funcțiune și acțiunile devin concentrate și profesioniste. Îi îndemn pe toți cei care vor să doneze și să ajute să se îndrepte spre cei care au logistică mare și know-how. Este pasul următor al carității făcute cu cap. Și nu, NU, există competiție în caritate. Nu există “eu am făcut mai mult”. Există ajutor și punct.
Îmbrăcat în culorile Ucrainei, Cosmin ridicând pâine de la un donator
Momente provocatoare
Primele zile. Acum deja au fost create fluxuri și acțiunile au noimă. Dar cel mai provocator este viitorul. Caritatea nu e doar heirup, nu e doar rezolvarea unor situații de moment. Trebuie să ne dozăm eforturile pentru caritate de anduranță. O să existe multă uzură fizică, psihică și financiară. O să ne mai dispară entuziasmul. Mulți dintre refugiații din aceste zile sunt în tranzit, dar mulți or să rămână.
Ce faceți acum
Curaj Înainte încearcă să se concentreze pe cei care sunt în București, în tranzit ori ba. La graniță sunt mulți voluntari și să sperăm că sunt de ajuns sau că se descurcă. Avem nevoie de mobilizare și în orașe și orășele. Simultan, noi încercăm să aducem ajutoare din afară. Suntem în contact cu oameni din Italia, SUA și Canada. Am trimis fonduri și către Republica Moldova. La ei sunt enorm de mulți refugiați și țara e și mai săracă. Repet, caritatea nu are legătură cu drapelul și branul de țară. Este esențial să ajutăm oriunde, oricând, fără dedicație.
Cele mai vulnerabile categorii de refugiați
Copii și trebuie să fim atenți la traficul de persoane. Este o vulnerabilitate foarte mare, o oportunitate pentru ei. Trebuie să fim foarte atenți. Nu paranoici, dar atenți.
Cum se organizează ajutorul eficient
În acest moment apelând la autorități și la ONG-urile de profil. Să ne sfătuim cu ei și să donăm ce este nevoie, nu ce credem noi că este nevoie. Și vă rog mult, dragi donatori, nu vă faceți curățenia de primăvară prin noi. Se pierd timpi enormi la selecție și ucraineenii nu au nevoie de costume de baie, pantofi cu toc sau rochii de mireasă (da, a fost trimisă o rochie la Brăila). Cum vremea încă e rece nici ca plasă de țânțari la corturi nu poate fi folosită.
Implicarea statului
Acum e mai bine. În primele zile au fost absenți. Luați prin suprindere fapt care pe mine nu m-a luat prin suprindere :) că deja sunt obișnuit. Acum au reușit să organizeze acțiuni cooerente și e bine să ascultăm direcțiile date de ei.
Contact pentru donații
Pentru donații la colega mea Cristina – 0745279810, dacă nu răspunde sms sau whatsapp și revine foarte repede.
Pentru donații în bani - Asociația Curaj Înainte - RO35 RZBR 0000 0600 2018 2553) dar pe site există posibilitatea donării prin paypal sau chiar cryptomonede.
Pentru know-how, intelligence, logistică ș.a.m.d. – Cosmin 0754951616 sau Mihnea 0722281105 (apel, sms și whatsapp).
Sperăm ca de astăzi să lansăm și o colecție de NFT-uri pentru altfel de donații.