Avem nevoie să facem și să vedem mult bine. E ceea ce a devenit mai clar în ultima perioadă și ceea ce Mădălina Mocanu a descoperit la începutul călătoriei ei în mediul non-guvernamental. A descoperit această lume prin voluntariat și a simțit satisfacția pe care o ai atunci când îți aduci contribuția într-o misiune care își propune să facă din lume un loc mai bun. Asta se întâmpla într-o perioadă marcată de lungi discuții cu fiica ei despre motivele pentru care nu îi făcea plăcere să meargă la școală. Acela a fost momentul în care Mădălina și-a dat seama că vrea să se implice în producerea unei schimbări în educație, iar ONG-urile în care s-a implicat ulterior au ajutat-o să pună câte o cărămidă la consolidarea unui sistem educațional în care copiii devin elementul central.
In trecut, nu auzeam vocea ONG-urilor… fie erau prea putine, fie eu inca nu eram la nivelul actual de constientizare. Imi amintesc doar de momentul cand experienta de afara s-a intalnit cu entuziasmul romanesc. Misiunea mea era si inca este: sa fiu o portavoce pentru schimbarea in educatie. La inceput, rolul meu nu era mult diferit de rolul actual si anume, sa contribui la reputatia de necontestat a asociatiei in care activez.
Mădălina e parte din echipa Asociației BookLand și lucrează în fiecare zi la a crește notorietatea rezultatelor și impactul pe care proiectele ONG-ului le produc. Pentru 2022, asociația și-a propus să continue investiția în educație prin renovarea a 25 de școli din mediul rural. În procesul acesta, cele mai mare provocări vin din strângerea de fonduri, lipsa forței de muncă specializată și reticența oamenilor. Cu toate astea, dacă e ceva ce Mădălina a învățat din toți anii de muncă în mediul non-guvernamental, acela este modul în care creativitatea naște soluții ingenioase. Am povestit mai multe despre ce înseamnă această muncă în România și care sunt cele mai mari satisfacții în rândurile de mai jos.
Cum a început povestea ta în mediul ONG
Primul contact l-am avut demult… mai intai ca voluntar, ulterior m-am integrat usor in lumea controversata a ONG-urilor. Cand am inceput voluntariatul lucram intr-o corporatie. Mi-a oferit o mare satisfactie! De aceea mi-am dorit sa contribui si mai mult, zi de zi, nu doar ocazional. Pe atunci fiica mea era in gimnaziu si imi amintesc de nenumaratele discutii pe care le purtam seara cu ea despre faptul ca nu mai voia sa mearga la scoala. Am inteles motivele ei si mi-am facut o promisiune: sa ma implic in domeniul educatiei. Initial, mi-am facut iluzii ca pot sa aduc schimbarea in educatie intrand in politica. Ma bucur ca am ales alternativa: ca parte a echipei unui ONG (clar nu un partid)!
Primul ONG în care ai lucrat
Am avut o colaborare de 2 ani cu UPFR si AIMR. Imi amintesc ca m-a surprins atunci numarul de angajati pe care-l aveau. Eu imi imaginam ca ONG-urile au putini angajati si foarte multi voluntari. Eram responsabila de PR si din acest rol, am militat pentru combaterea pirateriei si protejarea drepturilor de autor. Am avut ocazia sa interactionez cu producatorii de muzica si cativa artisti. Astfel pot sa spun ca am avut un prim contact cu showbiz-ul…
Evoluția parcursului tău ONGist
Eu imi doream sa activez in domeniul educatiei, sa interactionez cu elevii si profesorii, chiar si cu parintii. Oportunitatea aceasta, mi-a fost oferita de Scoala de Valori, asociatie care face educatie centrata pe valori. Aici, pe langa marketing, am facut si training cu elevii, studentii si profesorii. In prezent, sunt parte din mica si inimoasa echipa a Asociatiei BookLand si sunt responsabila de marketing & comunicare.
Un proiect de suflet la care lucrezi
Pun suflet in tot ceea ce fac! Acesta este, de fapt, un criteriu de selectie pentru mine. De aceea, nu-mi este usor sa mentionez un singur proiect. Totusi, am sa mentionez cea mai recenta misiune in care cred cu tarie: ”Impreuna CONSTRUIM oameni”. Sub acest slogan, Asociatia BookLand daruieste copiilor din satele si comunele romanesti o sansa reala la educatie, renovandu-le si dotandu-le scolile in care invata. Practic, transformam scolile din sec 19 in scoli moderne, demne de secolul 21. Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Va intrebati de ce in mediul rural? Deoarece satul romanesc a oferit tarii noastre, si nu numai, valori umane care au ”adaugat pe harta lumii” Romania. Eu si colegii mei asteptam cu nerabdare sa iasa din nou de pe bancile scolilor rurale oameni de mare valoare! In plus, ce poate fi mai frumos decat bucuria evidenta a copiilor care pasesc cu drag in a doua lor casa, SCOALA, pentru a afla lucruri noi si a se transforma in adultii educati de maine ai comunitatii?
Planurile asociației pentru 2022
Pe scurt, rolul meu este acela de a creste notorietatea rezultatelor & impactul pe care Asociatia BookLand il are in comunitatile in care aduce schimbarea.
De peste 11 ani contribuim la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Conferintele BookLand Evolution si materialele video Inspirationale care transmit tinerilor mesajele unor mentori cu valori demne de urmat, prin Taberele Coolturale BookLand care ofera un mix echilibrat de activitati educationale & distractie in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor - initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate!
In 2020 si 2021 am renovat 37 scoli iar anul acesta ne-am propus inca 25 scoli rurale in judetele: Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Valcea si Vaslui. Totodata, noi speram ca pana la finalul acestui an sa punem fundatia primei scoli etalon pentru Romania. Vom urma modelul finlandez (adaptat local) si vom asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala. O scoala 100% moderna (cu cantina, facilitati sportive, cinema, sala spectacole, laboratoare, spatii relaxare etc) pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din zona rurala aleasa. Si o sa vedeti cum vor rasari noii Creanga, Eminescu, Slavici, Caragiale, Sadoveanu... Pentru ca, asa cum spunea reformatorul invatamantului romanesc, Spiru Haret: “Cum arata astazi scoala, va arata maine tara!”. Evident, planurile pentru anii urmatori sunt si mai marete! Ne propunem sa construim in fiecare judet astfel de scoli etalon pentru sistemul de invatamant romanesc, continuand sa le renovam pe cele care au cea mai mare nevoie.
Noi credem cu tarie ca daca le oferim copiilor respect inca de pe bancile scolii, ni-l vor oferi si ei noua mai tarziu, cand ne vor lua locul. Pe toti cei care ne impartasesc viziunea, ii invitam sa ni se alature completand Formularul 230, donand 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvantul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand. Si o sa vedeti cum IMPREUNA construim o Romanie in care pana si in cele 13.600 sate si comune gasim scoli frumoase, curate si bine dotate, cu elevi care invata bine si aspira la studii superioare. O tara din care nu se mai pleaca la muncile de jos ale Europei. O tara in care parintii se intorc si au un trai decent alaturi de copiii pentru care ar face orice, numai sa duca o viata mai buna. O tara de care sa fim, in sfarsit, mandri!
Perspectiva de la început asupra ONG-urilor
In trecut, nu auzeam vocea ONG-urilor… fie erau prea putine, fie eu inca nu eram la nivelul actual de constientizare. Imi amintesc doar de momentul cand experienta de afara s-a intalnit cu entuziasmul romanesc. Misiunea mea era si inca este: sa fiu o portavoce pentru schimbarea in educatie. La inceput, rolul meu nu era mult diferit de rolul actual si anume, sa contribui la reputatia de necontestat a asociatiei in care activez.
Cum privești acum rolul lor
Pot spune ca diferenta este aceea ca acum rolul meu este mult mai specific. Rolul meu actual este de a spune autentic povestile copiilor si dascalilor din scolile rurale pe care le renovam. E un mod de a demonstra ca viata la tara nu sta pe loc, ci continua sa se intample... Vorbesc despre schimbare, despre impact. Din punctul meu de vedere, rolul ONG-urilor este de a initia si implementa proiecte cu rezultate pe termen lung, sa urmareasca schimbarea pe termen lung, nu doar pe termen scurt. Noi prin renovarea scolilor si transformarea acestora din vestigii in infrastructuri moderne, europene vizam sa schimbam in bine viata multor generatii de elevi si dascali. Nu vorbim deci despre ziduri, ci despre oameni!
Cea mai importantă lecție învățată
In prezent, nu sunt doar voluntar si angajat intr-un ONG. Sunt si donator. Din perspectiva donatorului, am invatat ca este important sa fim transparenti in ceea ce priveste modul in care se intampla schimbarea. Pe donator nu il intereseaza cantitatile (de ex cate produse cumperi cu banii sai), ci vrea sa stie ce se intampla concret dupa ce le cumperi. Mai mult decat atat, beneficiarul si donatorul trebuie situati pe acelasi nivel de importanta, de comunicare si de relationare!
Cea mai grea experiență prin care ai trecut în ONG
Experienta cea mai recenta si neplacuta a fost cand un potential partener media m-a comparat cu un cersetor. Mi-a spus ca cei din ONG-uri cersesc expunere si nu vor sa plateasca. Mi-as fi dorit sa vina si sa vada cat de mult muncim noi, zi de zi. Noi alocam banii in renovarea scolilor si in operational. Nu suntem o companie, din pacate nu avem buget de media. Nu suntem nici ONG global, ci suntem un ONG 100% romanesc. Investim in copiii uitati de la sate, nu avem cum sa cheltuim pentru media. Ar insemna, sa renuntam la niste copii… Nici nu se pune problema!
Ce înțeleg greșit oamenii vizavi de ONG-uri
Inca mai exista perceptia ca „nonprofit” inseamna ca angajatii nu castiga un salariu competitiv. Cum putem avea 25 de „santiere” deschise in paralel, daca nu avem oameni capabili si competenti, rasplatiti corect? De fapt, organizatia este nonprofit, deoarece scopul sau nu este sa faca bani pentru a ajunge in buzunarul cuiva.
Viața de ONGist în România
Viata de ONG-ist e plina de satisfactie sau mai bine spus, satisfactia surclaseaza frustrarile. In viata unui ONG-ist prevaleaza pasiunea pentru ceea ce face si increderea in misiunea pe care o are. Chiar daca nu poate face minuni si intampina zilnic obstacole, blocaje.
Dificultățile acestui domeniu
Provocarea noastra este de a-i convinge pe oameni (fie ei persoane fizice, fie juridice) ca pot contribui cu un efort infim la renovarea & dotarea scolilor astfel incat actul educational sa se desfasoare in conditii civilizate pentru copiii din mediul rural. Renovarea si echiparea unei scoli nu se poate face din fondul clasei pentru ca vorbim de zeci de mii de euro in cazul proiectelor gestionate de Asociatia BookLand (din calculele noastre suntem de ~25 ori mai eficienti din punct de vedere al cheltuielilor decat autoritatile locale). Asadar, provocarile noastre tin de: strangerea de fonduri (99% din veniturile Asociatiei provin de la persoanele juridice care ne redirectioneaza cei 20% din impozitul pe profit/venit sub forma de bani sau materiale constructii-mobilier-IT), lipsa fortei de munca specializata (avand lucrari in toata tara cautam echipe de constructori pe plan local), vremea neprielnica si chiar atitudinea nepotrivita a unor directori ai institutiilor de invatamant (efectiv, in unele scoli am ajuns sa simtim ca facem binele cu forta...); insa, trecem peste toate provocarile avand in minte un singur obiectiv: acela de a le face viata mai frumoasa copiilor.
Satisfacțiile din această muncă
Faptul ca nu ai buget, te provoaca sa fii cat mai creativ, cat mai original. In domeniul nostru, ai sansa de a dobandi rapid o multitudine de abilitati pentru ca esti constrans sa faci mult mai multe activitati decat in fisa postului.
Ce nu știu oamenii despre munca ta
Nu cred ca oamenii stiu ca munca mea va aduce o contributie semnificativa la un maine mai bun pentru copiii care invata in scolile rurale renovate de noi.
Schimbări în bine pentru domeniul ONG românesc
Un lucru bun pentru ONG-uri este faptul ca voluntariatul este din ce in ce mai practicat in Romania. Am ajuns in momentul in care 1 din 5 romani face voluntariat.
Cele mai mari probleme din această lume
Am citit o analiza realizata in Romania acum ceva timp, cred ca acum 5 ani, din care reiese ca nu se stie cate organizatii sunt active, cate se ocupa de domeniul X, de exemplu...ceea ce inseamna ca nu se cunoaste magnitudinea domeniului. Din pacate, inca nu stim unii de ceilalti, cate organizatii fac acelasi lucru pentru acelasi grup de persoane, etc. Nu lucram inca impreuna ONG cu ONG. De exemplu sa luam o comunitate in care fiecare ONG acopera o anumita nevoie: un ONG ofera hrana, alt ONG aloca buget pentru studii, un ONG ofera un acoperis, alt ONG ofera consiliere, etc.
Ai avut vreodată gândul renunțării
Nici macar o secunda!
Daca România ar fi un organism, ce organ ar fi ONG-urile ei
Clar inima inteligenta! Am citit despre aceasta mare descoperire a secolului 20 conform careia inima este inzestrata cu inteligenta. Actioneaza ca si cum are o minte proprie si influenteaza modul cum percepem lumea, fiind implicata si in procesarea informatiei intuitive. Inima nu se supune automat semnalelor trimise de creier, insa creierul se supune tuturor mesajelor trimise de catre inima. Asa cum sentimentele si gandurile pot modifica ADN-ul, iar ADN-ul modifica materia din univers influentand tot ce este in lume, la fel ONG-urile influenteaza ce se intampla in Romania.