Credeam ca ne-am obisnuit cu noul normal, in urma cu 2 ani de zile. Si credeam ca dupa rau, vine bine. Insa, noul normal inseamna acum razboi. Acel tip de razboi despre care generatia millenialilor si a parintilor lor doar a auzit de la cate-un bunic sau o bunica. Si pareau toate povesti ale trecutului, ale unei umanitati involuate, care folosea arme de foc pentru a castiga argumente geopolitice.
In 2022 parea ca traim intr-o lume cu destule provocari si parea ca suntem la finalul luptei cu pandemia, din care cu greu se putea spune ca am iesit castigatori. Dar pe care aproape o depasisem. Acum suntem in stare de soc. Este razboi. Ca sa contracaram, adunam binele. Orice gest si ajutor conteaza in aceste zile. Am strans mai jos o lista cu organizatiile si grupurile din Romania care incearca sa ajute oamenii din Ucraina:
Cum putem ajuta
Raul provocat asupra Ucrainei declanseaza o reactie umanitara din partea intregii lumi - nu neaparat din partea autoritatilor, ci din partea oamenilor obisnuiti, a ONG-urilor si organizatiilor umanitare. Cei care se afla in proximitatea zonei de conflict, cum e cazul romanilor, stiu ca pot ajuta concret refugiatii.
Am adunat resurse din social media, de la ONG-uri, persoane publice sau private, care ajuta sau potenteaza ajutorul umanitar pentru refugiatii ucrainieni.
Diana Robu a realizat o sinteză cu ajutorul oferit zilele acestea de societatea civila din Romania: de la traducatori si asistenta medicala la mancare si resurse veterinare, de la cazare la transporturi in Ucraina:
Cei de la Code4Romania au creat un nou Task Force, dupa cel din pandemie, si pun la punct un ecosistem cu 4 directii: o soluție de identificare de spații de cazare, de gestionare a resurselor folosite în acest moment de către Departamentul pentru Situații de Urgență, informare despre rolurile actorilor instituționali în această situație de urgență si o platforma de informare și sprijin pentru persoanele care vor solicita ajutor României.
In plus, au activat un poll de 2300 de voluntari, ce sunt la dispoziția societății civile din Ucraina și Republica Moldova.
Grupul de Facebook Uniti pentru Ucraina, cu 46.000 de membri la acest moment, este destinat voluntarilor, donatorilor si tuturor celor care vor să se implice in ajutarea ucrainienilor. Membrii oferă inclusiv cazare gratuită si transport până la cazare. Exista si acest formular in care oricine poate bifa ajutorul pe care l-ar putea oferi.
Un alt grup public este Maramureș hosts Ukrainian refugees / Maramureșul găzduiește Ucraina, unde se centralizeaza oferte de cazare in zone din toata tara.
Ajutor în București ofera mai multe tipuri ajutor, de la donatii in haine, la cazare si informatii.
Asociatia Caradja Cantacuzino strange pachete cu produse esentiale pentru refugiati si le distribuie la punctele de frontiera.
Cei de la Via Transilvanica au transmis suportul lor si facilitati de cazare:
Asociatia ANAID se alatura celorlalte organizatii care ofera ajutor refugiatilor:
Echipa Vola.ro ofera ajutor in legatura cu solutiile de transport:
Stefan Mandachi, antreprenor, isi pune asset-urile la dispozitie:
Se cere si se ofera ajutor in grupul Voluntari in Europa (82.000 membri). Oamenii pun la dispozitie casele, resursele pe care le au la dispozitie:
Fundația Metropolis oferă trei apartamente pentru trei familii refugiate din Ucraina.
Paul Alexandru, o voce cunoscuta pentru activitatea sa de curatoriere in online, a alcatuit la randul lui o lista cu resurse si oameni dispusi sa ajute:
Alte resurse internationale:
Global Citizen – 8 feluri in care poti ajuta concret in criza din Ucraina
Ukraine Now - #StandWithUkraine
Tot ce putem face in aceasta perioada este sa ajutam. Binele e singurul fel in care se poate raspunde razboiului.