- ACCELERATOR este cel mai complex program de mentorat destinat artiștilor emergenți contemporani din România.
- 18 luni de mentorat extins pentru 10 artiști emergenți contemporani selectați în urma unui apel deschis, de un juriu internațional
- Cunoștințe de la mentori internaționali
- Resurse pentru producția de lucrări noi și o expoziție de grup organizată în Galeria Gaep
- Context de expunere în spații diferite din 4 orașe
- Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).
Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) lansează astăzi ACCELERATOR. Programul de mentorat și producție pentru artiști emergenți din România.
De o complexitate fără precedent, ACCELERATOR oferă celor 10 artiști care vor fi selectați în program cunoștințe împărtășite de mentori români și internaționali, resurse pentru producția de lucrări noi și contextul pentru expunerea acestora în cadrul unei expoziții de grup, precum și în alte spații publice din București și alte trei orașe din țară.
Programul este construit sub forma unui incubator cu rolul de a cataliza și promova o abordare strategică asupra carierei artistice.
Pe parcursul celor 18 luni de mentorat, ACCELERATOR propune activități concrete din sfera teoretică și practică, ce completează formarea academică universitară tradițională, concentrată cu precădere pe învățarea tehnicii artistice.
„ACCELERATOR este un proiect pe care mi l-am dorit dintotdeauna. Prin interacțiunea cu profesioniștii și mecanismele de artă din România și din străinătate, provocările artiștilor emergenți îmi sunt familiare. Există și soluții prin care îi putem susține. De aceea, am creat ACCELERATOR sub forma unui ecosistem complex de dezvoltare a carierei lor. Proiectul îi invită pe artiști într-un context antreprenorial și le propune, prin multitudinea de activități concrete, să exploreze o abordare strategică asupra propriei cariere. Dăm startul cu gândul că, la finalul programului, artiștii selectați vor simți că prin această experiență au făcut un pas înainte pe traseul lor artistic.”, precizează Andrei Breahnă, președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus și manager de proiect.
Programul susține practica artistică individuală și colaborativă, inițiativa și schimbul de informații între nucleul de artiști și publicul larg.
Partenerii proiectului sunt galeria islandeză i8, cunoscută pentru colaborarea pe termen lung cu artiști renumiți pe scena mondială, și galeria Gaep, cu sediul în București.
„Salutăm parteneriatul dintre galeria i8 și Asociația Culturală Eastwards Prospectus în cadrul proiectului ACCELERATOR. În cariera unui artist pot apărea blocaje care se pot rezolva printr-o promovare profesionistă a practicii artistice. Astfel, artistul poate preîntâmpina decalajele, nu își risipește energia și nu este distras de la lucrurile cu adevărat importante. Sper ca, prin acest program, să oferim feedback constructiv și acele recomandări utile artiștilor emergenți din România, care să îi sprijine în dezvoltarea ulterioară a carierei și practicii lor.”, menționează Þorlákur Einarsson, director, Galeria i8.
ACCELERATOR a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).
Etapele programului ACCELERATOR:
Open Call -> mentorat -> expoziție de grup -> artă în spațiul public
10 artiști emergenți români vor fi selectați în urma unui Open Call.
10 artiști emergenți români vor fi selectați în urma organizării unui Open Call, care avea loc în perioada prima parte a lunii martie. Juriul care va evalua aplicațiile artiștilor va fi format din nume de notorietate ale peisajului artei contemporane din România și din străinătate.
Stagiul de mentorat extins debutează în trimestrul al doilea al anului 2022.
Parteneriatul cu galeria islandeză i8 le va permite artiștilor contactul cu mentori și artiști renumiți, care le vor transfera din know-how-ul și expertiza lor. Șase profesioniști în domeniul artei contemporane din România și Islanda vor fi mentorii celor 10 artiști selectați în program.
Prin intermediul celor șase laboratoare tematice și a sesiunilor individuale de mentorat, ACCELERATOR le va oferi artiștilor selectați cunoștințe concrete, pe subiecte precum relația artist - galerie, funcționarea diferitelor tipuri de organizații de artă contemporană, realizarea unei publicații de artist și comunicarea practicii artistice.
Resurse și context de expunere - expoziția de grup va găzdui lucrările noi ale artiștilor emergenți.
Artiștii emergenți vor primi acces la resursele necesare pentru a produce lucrări noi și vor colabora constant cu un curator pe parcursul procesului de lucru. Ei vor avea oportunitatea de a-și expune lucrările în cadrul expoziției de grup care va fi găzduită de galeria Gaep. Aceasta va avea loc la începutul anului 2023.
Producția de lucrări de în spațiul public va debuta în 2023.
Un diferențiator puternic al programului ACCELERATOR este arta în spațiul public. Proiectul abordează conceptul de artă în spațiul public într-o manieră centrată pe context („context-specific”). Lucrările produse de artiștii emergenți vor integra mecanisme de contextualizare care reflectă cultura, valorile, preocupările, interesele și modul de viață al membrilor comunității. Prin anvergura programului, artiștii emergenți vor avea ocazia de a expune proiecte de artă în spațiul public în București și alte trei orașe din România.
Dialog cu comunitatea
Aprofundarea relației cu publicul larg se va materializa printr-un număr extins de evenimente de artă contemporană, de la expoziția din galeria Gaep, conferința cu artistul consacrat islandez, la screening-uri, artist talk-urile și expunerile din spațiul public. Cei 10 artiști vor intra în dialog cu publicul prin mediere culturală offline (tururile ghidate) și prin proiecte de captare a audienței în mediul online, dezvoltate cu ajutorul noilor tehnologii, pe website-ul proiectului sau pe social media.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) promovează arta contemporană la nivel național și internațional prin expoziții și proiecte culturale sau educative desfășurate împreună cu parteneri cheie din sfera culturală. În cei 7 ani de la înființare, ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii, interesați de arta contemporană.
Galeria i8 a fost fondată în 1995 în Reykjavik și reprezintă un mix eclectic de artiști contemporani islandezi și internaționali. Pe lângă faptul că reprezintă 23 de artiști, galeria colaborează cu un număr de alți artiști care au expus frecvent în muzee și galerii.