În perioada aprilie-octombrie 2022 se va desfăşura la Bucureşti şi Biertan proiectul „The Guitar Lab”, care aduce 4 dintre cei mai importanţi chitarişti concertiști şi profesori la nivel internaţional pentru cursuri intensive de masterclass dedicate tinerelor talente, conferinţe şi concerte. Sub egida proiectului şi în preambului acestuia, Asociaţia Culturală Kitharalogos lansează două concursuri care susţin şi promovează creaţia muzicală contemporană din România:
- Concursul Internaţional „The Guitar Lab”, dedicat chitariştilor născuţi după 1.01.1992, care pune în prim-plan lucrarea "Zzz... - Trei piese pentru chitară, op. 166" de Dan Dediu, unul dintre cei mai importanţi compozitori români contemporani, al cărui concert, "Aluvion", a fost cântat în premieră în noiembrie 2021 de Pablo Marquez în cadrul ediţiei aniversare a "Serilor de chitară". Premiile totale sunt în valoare de peste 2500 de euro.
- Asociaţia Kitharalogos se alătură partenerului principal al proiectului, Universitatea Naţională din Bucureşti, pentru lansarea unui concurs de tradiţie în lumea componistică, dedicat studenţilor compozitori din întreaga ţară: Concursul Naţional de Compoziţie “Ştefan Niculescu”, ediţia a XIV-a, care anul acesta pune în prim-plan ansamblul flaut-chitară. Lucrările câştigătoare vor fi interpretate de Ion Bogdan Ştefănescu şi Costin Soare în luna octombrie, iar câştigătorii vor avea ocazia de a lucra cu interpreţii pentru finisarea acestora. Premiile totale însumează 5800 de RON.
Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Parteneri principali: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, UCIMR (Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România), ICon Arts Transilvania 2022.
Sponsori: Savarez
Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Agerpres, IQads, BookHub.ro, Liternet.ro, AgenţiadeCarte.ro., CIMRO.ro.
Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.