[Viață de ONGist] Andreea Oprea: ONG-urile nu pot salva lumea, desi ar fi minunat, insa pot produce schimbari atunci cand cat mai multa lume se alatura acestei misiuni de a face bine, in orice domeniu

[Viață de ONGist] Andreea Oprea: ONG-urile nu pot salva lumea, desi ar fi minunat, insa pot produce schimbari atunci cand cat mai multa lume se alatura acestei misiuni de a face bine, in orice domeniu

La 27 de ani, Andreea Oprea descoperea impactul pe care o faptă bună îl are asupra copiilor din ONG-uri. Asta se întâmpla la Centrul de zi Amara, acolo unde Andreea a luat contact pentru prima data cu beneficiarii și a înțeles nevoile lor. La dorința ei de a produce schimbări în bine lucrează zilnic din rolul de director executiv al Asociației pastel, un ONG proaspăt înființat care își propune să convingă oamenii și companiile să facă fapte bune cu recurență. Unul dintre proiectele la care Andreea și echipa lucrează în 2022 este aBUNament, un abonament de fapte bune care să încurajeze companiile să facă din gesturile cu impact pentru societate un obicei.

Am invatat foarte multe lectii, unele care tin de partea emotionala, altele mai pragmatice… de pilda, interactiunea cu anumite institutii poate fi un drum anevoios, insa daca esti suficient de determinat, poti deschide multe usi. Uneori, anumite usi raman inchise, insa eu am invatat cum sa intru si pe geam.

Pentru Andreea, existența ONG-urilor înseamnă iubire necondiționată pentru planetă, animale și oameni. Se bucură atunci când află despre înființarea unui nou ONG, asta pentru că știe că societatea are nevoie de ajutor în multe aspecte. Mai multe despre viziunea Andreei și Asociația pastel ne-a povesitit chiar ea în rândurile de mai jos.

 

Cum a inceput povestea ta in ONG-uri

M-am angajat intr-un ONG pe pozitia de asistent financiar in anul 2012. Aveam 27 de ani. Declicul a aparut in momentul in care am cunoscut copiii din Centrul de zi Amara, jud. Buzau, in anul 2013. Dupa o vizita la acest centru mi-am dat seama ca sunt o norocoasa, ca am tot ceea ce imi doresc si ca as putea ajuta si bucura acesti copii, macar de sarbatori.

 

Cum ti-ai dat seama ca vrei sa lucrezi in acest mediu

Asa cum spuneam, Centrul de zi Amara a fost pentru mine un apel de trezire, un moment de constientizare a faptului ca este nevoie sa facem bine, fiecare la nivel individual, dar si extins, prin actiuni mai ample. Cumva, mereu mi-am dorit sa lucrez intr-un ONG, sa gandesc proiecte si sa sustin diverse cauze, insa gandul s-a cristalizat abia de curand, cand a aparut aceasta oportunitate profesionala de a fi parte din Asociatia pastel. Simt ca in sfarsit mi-am gasit pasiunea si simt ca munca mea nu este in zadar.

 

Prima experienta intr-un ONG

Primul ONG in care am lucrat a fost ANBCC (Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni). Imi amintesc cu drag de acea perioada, pentru ca toti colegii mei erau foarte pasionati de ceea ce faceau si m-au inspirat sa ma implic cat se poate de mult in proiectele mele personale, majoritatea fiind sociale.

 

Evolutia parcursului tau ongist

Dupa ce am plecat din ONG-ul despre care va povesteam, m-am angajat la Agentia pastel pe postul de Office Manager. Se pare ca nu a fost intamplatoare aceasta schimbare, pentru ca in agentie exista programul intern “Nicio luna fara o fapta buna”. Practic, colegii mei alegeau in fiecare luna sa faca o activitate cu impact pozitiv pentru societate sau mediu. De exemplu, mergeau la actiuni de impadurire sau strangeau fonduri pentru rechizite, varstnici sau victime ale violentei domestice. Aceasta activitate recurenta de a face bine, alaturi de colegii mei din agentie, pus cumva o caramida la a fi ONGist cu norma intreaga. Deschiderea lor pentru fapte bune, mi-a permis sa includ in acest program si proiectul cu copiii din Amara.

 

Unul dintre proiectele dragi la care ai lucrat

Imi este foarte greu sa aleg un singur proiect, pentru ca toate proiectele imi sunt dragi. Ne implicam in toate cu acelasi grad de responsabilitate si entuziasm, si incercam sa le dezvoltam astfel incat sa convingem cat mai multi oameni sa se alature demersului nostru de a face din faptele bune un obicei.

 

Planurile pentru 2022 ale ONG-ului

Asociatia pastel este o asociatie tanara, si aici ma refer la momentul din care am devenit ONG, pentru ca, de fapt, misiunea noastra a inceput mai demult, inca de la programul agentiei “Nicio luna fara o fapta buna”. Suntem la inceput de drum cu acest ONG, iar principalul nostru obiectiv este sa convingem oamenii si companiile sa faca fapte bune cu recurenta. Lucram la foc continuu sa avem proiecte cu impact din ce in ce mai mare.

Un alt obiectiv pentru anul 2022 este sa implementam pentru angajatii cat mai multor companii pogramul aBUNament. Acest aBUNament este, de fapt, un abonament de fapte bune. Practic, o companie care decide sa detina un aBUNament va dezvolta un obicei din a face gesturi de impact pentru societate, implicandu-si proprii angajati. Se spune ca altruismul se manifesta mai usor in grupul social din care facem parte, asa ca ne dorim sa cream micro-comunitati din oameni buni, predispusi sa ajute. Noua ne place foarte mult sa mergem pe teren, sa vorbim cu oamenii, sa ii ascultam si incercam sa gasim solutii impreuna. Asa ca ii invitam pe toti cei care rezoneaza cu valorile noastre, sa ni se alature.

 

Perspectiva ta asupra ong-urilor

Din punctul meu de vedere in acest domeniu nu exista competitie. Sunt peste 100.000 de ONG-uri in Romania. Este nevoie de bine in orice domeniu, iar euforia emotionala pe care o simti dupa un gest altruist, este inegalabila.

Rolul ONG-urilor este foarte clar pentru mine: exista pentru a contribui in societate fara a astepta nimic in schimb. Este ca o iubire neconditionata fata de planeta, oameni, animale, etc.

 

Cea mai importantă lecție învățata

Am invatat foarte multe lectii, unele care tin de partea emotionala, altele mai pragmatice…de pilda, interactiunea cu anumite institutii poate fi un drum anevoios, insa daca esti suficient de determinat, poti deschide multe usi. Uneori, anumite usi raman inchise, insa eu am invatat cum sa intru si pe geam.

Un exemplu foarte bun pentru aceasta situatie este reprezentat de faptul ca am reusit sa obtin aprobarile necesare construirii unui loc de joaca in cartierul meu. Dupa foarte multe discutii cu autoritatile locale, am obtinut un loc de joaca pentru fetita mea si copiii din cartier, un loc in care se pot juca in siguranta.

 

Cea mai grea experiență prin care ai trecut în ONG

Noi, acum, suntem in etapa de crestere si ne-am confruntat cu multe piedici. Cea mai recenta si neplacuta surpriza a fost chiar procesul de recrutare. Am intampinat diverse situatii in care aplicatii au venit la interviu cu CV-uri inventate sau feedback-uri negative de la fosti angajatori.

 

Cum privesc oamenii misiunea unui ONG

Inainte sa ne lansam oficial, am facut un studiu cantitativ de piata impreuna cu Unlock Research. Obiectivul nostru a fost sa aflam care este perceptia romanilor despre fapte bune, cum prefera sa se implice, daca vorbesc despre faptele bune pe care le fac, daca au incredere in ONG-uri sau daca fac voluntariat.

Asa am aflat ca oamenii nu stiu exact care este rolul unui ONG, ca fac bine spontan, din cand in cand. Acestia isi doresc sa vada impactul imediat al actiunilor lor si prefera sa nu vorbeasca despre ce fapte bune fac pentru ca suntem invatati de mici sa ii lasam pe altii sa ne laude, sa nu ne laudam singuri. Insa, cand vine vorba de fapte bune, cred ca lauda poate insemna de fapt, inspiratie pentru altii care pot si vor sa ajute. De asemenea, studiul a relevat faptul ca oamenii sunt dispusi sa faca fapte bune lunar daca se pot implica cu colegii, copiii si daca sunt organizati de cineva, iar de acest lucru tinem și noi cont in organizarea activitatii noastre la Asociatia pastel.

 

Viata de ONGist in Romania

Ce nu inteleg oamenii este ca unele proiecte poate par mici la prima vedere, insa este foarte multa munca in spate, iar oamenii care activeaza in acest domeniu sunt foarte pasionati de ceea ce fac si cred cu adevarat in misiunea lor atunci cand fac parte dintr-un ONG.

ONG-urile nu pot salva lumea, desi ar fi minunat, insa pot produce schimbari atunci cand cat mai multa lume se alatura acestei misiuni de a face bine, in orice domeniu, cu recurenta.

Mi-ar placea ca oamenii carora le solicitam implicarea sa ne ofere un raspuns oricare ar fi acela.

 

Bucuriile si problemele acestui domeniu

Eu ma bucur de fiecare data cand apare un ONG nou, pentru ca asa cum spuneam, este loc de a face bine pe foarte multe paliere. Ma bucur in egala masura de existenta ONG-urilor mari, cu proiecte de impact si de cele mai mici, inimoase. Nu cred ca exista o masura a binelui, atata vreme cat iti lasi amprenta pozitiv in viata unui om sau asupra naturii.

Trecand la probleme, acestea apar si dispar constant. Insa, daca ar fi sa aleg una singura, as mentiona despre faptul ca foarte multi oamenii nu stiu ca pot alege sa redirectioneze procentul de 3.5% din impozitul pe salariu. De asemenea, exista si companii care inca nu redirectioneaza cei 20% din impozitul pe profit. Noi incercam constant sa informam cat mai multe persoane sa faca acest lucru, indiferent daca ne aleg pe noi sau alta cauza.

Daca decid sa ne aleaga pe noi, nu putem decat sa le fim foarte recunoscatori si ii invitam sa completeze formularul de redirectionare, pana pe 25 mai.

 

Gandul renuntarii

Sunt abia la inceput cu Asociatia pastel, deci nu renunt pentru ca am foarte, foarte multe lucruri bune de facut in acest domeniu.

 

Daca Romania ar fi un organism, ce organ ar fi ONG-urile ei

Creierul. Acest organ poate lua decizii corecte, benefice societatii si poate coordona orice alt organ. :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pastel

pastel este o agentie de comunicare romaneasca cu o abordare strategica si creativa, cu o activitate de 18 ani pe piata din Romania, peste 5.000 de campanii si proiecte dezvoltate, si un portofoliu de clienti... vezi detalii »

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related