Podcastul e-talks „Adevăr sau provocare”, inițiat de Exploratist anul trecut, revine pe firmament printr-un dialog intens și profund despre puterile și, desigur, provocările multiculturalității.
Pentru Exploratist, diversitatea este o temă convertită deja în programe și experiențe inedite pentru clienții săi, concepute personalizat pe nevoile organizațiilor. Acestea diferă nu doar în funcție de industrie și de rolurile din echipă, ci și dacă ne raportăm la profilele și background-ul angajaților.
Toate aceste premise sunt abordate pe îndelete de către cele trei invitate la podcastul Exploratist: Simona Tosun, EMEA sales director Bitdefender (în calitate client), Ramona Pălcuș, ambasador de diversitate, coach NLP și neuromindfulness (cu rolul de expert) și Mirela Tănase, senior partner Exploratist, care activează elemente strategice și inspiraționale pentru programele de employee experience ale agenției.
Comunicarea și acceptarea - primele premise ale coeziunii într-o echipă multiculturală
Dacă vorbim despre provocările gestionării unei echipe multiculturale, e important să ținem cont de aspectul managerial și abordarea individuală, care converg spre cea mai mare provocare - comunicarea.
Oameni trăiesc în medii diverse, provin din sisteme educaționale diferite sau sunt influențați de mediul familial, care le-a insuflat un anumit mindset. Diferențele între țări și între grupuri sunt fenomenale. Pentru a elimina barierele de comunicare trebuie să ne debarasăm de prejudecăți, să ascultăm, să ne acceptăm și să ne respectăm. Cu toții avem nevoie de empatie și compasiune.
Rolul liderului este important. El/ea trebuie să aibă abilitatea de a citi aerul din încăpere, de a încuraja deschiderea între colegi, renunțarea la ideile preconcepute și să creeze cadrul natural în care oamenii se vor simți confortabil și vor fi disponibili unii pentru ceilalți.
Performanța crește în echipele multiculturale.
Nu există echipe monoculturale. A fi parte dintr-o echipă multiculturală înseamnă să fii cetățean al lumii. Diversitatea stimulează competiția, ceea ce înseamnă că are un impact direct asupra performanței.
Fiind diferiți, oamenii trec prin procesul de învățare în felul propriu, iar outcome-ul este un beneficiu pentru toată lumea. Fiecare personalitate are cel puțin un atu special. Observăm un impact pozitiv prin abilitatea sau deschiderea colegilor către a înțelege clienți diferiți sau prin creativitatea lor, care atinge cote maxime în echipe diverse. Echipele devin mai productive și mai eficiente luând din superputerile fiecăruia.
Inovație, eficacitate, comunicare, înțelegere, empatie - avantajele multiculturalității
Acestea sunt avantajele competitive ale unei echipe diverse. Pentru ca membrii grupurilor să le simtă și sa se conecteze este nevoie de prezență activă. În caz contrar, pot apărea falii, cum ar fi lipsa de încredere, ce poate deveni un dezavantaj major al muncii în echipe multiculturale.
Climatul de încredere se creează expunând colegi diferiți la proiecte. Inițial va fi mai greu, în perioada de adaptare, pentru că ei nu se pot comporta natural deodată, nu pot înțelege imediat că divergențele de opinii nu sunt un conflict, ci doar o discuție cu argumente. Implicându-i continuu, oamenii vor învăța să se asculte și să accepte că sunt diferiți.
Toate acestea trebuie setate de către liderul echipei. Este crucial ca liderii să devină modele ale multiculturalității.
Măsurăm evoluția prin paradigma: analiză inițială, definire și implementare, evaluare KPI și impact, upgrade program.
Pentru a identifica soluția corectă prin care să crească performanța și coeziunea, specialiștii în domeniu își încep intervențiile printr-o evaluare a organizației, astfel încât programul creionat să răspundă corect nevoilor reale ale echipelor multiculturale și să creeze engagement între personalități complementare.
Când angajatul se simte ascultat și știe că managerul e alături de el, se întâmplă minuni. Colegii din echipa unită ar trebui să primească pălăria de lider și să aibă o voce, astfel încât nevoia fiecărei persoane în parte să fie abordată. Există două paliere: nevoia personală și cea de business, iar dacă oamenii nu se află în echilibru din punct de vedere personal, nu vor fi implicați sau mulțumiți nici în plan profesional.
Concret, în pandemie principalele nevoi au apărut în ariile: mental health, coaching, well-being, ascultare activă (acordare de feedback, primirea și internalizarea acestuia în vederea îmbunătățirii).
Așteptările organizațiilor care vin către Exploratist sunt foarte sus. Pentru a-și arăta clar intenția și angajamentul față de multiculturalitate, clienții solicită secvențe de intervenții rapide. Prin programe customizate, de team coaching, coaching individual sau mentorat, colegii sunt sprijiniți să se cunoască mai bine, să se susțină și să se accepte. Acestea durează de obicei între trei-șase luni.
Adevărată multiculturalitate este în interiorul nostru.
Orice program de dezvoltare trebuie să aibă în vedere faptul că omul reacționează la stimuli diferiți și că fiecare persoană face parte dintr-un grup. În organizații, angajații sunt scoși din zona de confort, dar există o limită. Pentru a dezvolta echipa, liderul trebuie să aibă o abordare bazată pe echilibru.
Conflictele/dezbaterile sunt sursă de progres.
Diversitatea și multiculturalitatea aduc la pachet o serie de conflicte și diferențe. Ca oameni suntem diferiți în felul în care comunicăm, transmitem și primim feedback sau în modalitatea în care gestionăm confruntările.
Conflictele sunt dezamorsate prin flexibilitate, adaptabilitate, deschidere și acceptare. Scriitorul Mihai Șora spunea în cartea sa, „Firul ierbii”:
„Lumea în care ți se petrece viața e mai bogată sau mai săracă în proporție directă cu capacitatea de a descoperi în juru-ți miraculoasa bogăție a diferențelor.”
Un alt guru al domeniului, Daniel Coyle, în cartea sa, „Codul culturii”, vorbește despre factorii care conduc la disiparea conflictelor: încredere consolidată (established trust), vulnerabilitate reciprocă (shared vulnerability) și scop (purpose). Pentru a atinge o coeziune perfectă între membrii unei echipe diferite, trebuie să îi înțelegi, să le cunoști cutumele, modul de gândire, iar ca lideri, să setezi de la bun început principiile de funcționare a echipei. Circul este un alt exemplu din viața de zi cu zi care redă perfect o lume diversă în întreaga sa plenitudine. Este o celebrare a umanității în care oameni, culturi și etnii diferite aduc valoare tocmai prin aceste diferențe, de altfel, profunde.
Acceptarea diversității în viața noastră este, altminteri, un proces individual, de creștere a fiecăruia dintre noi. Viteza cu care parcurgem acest proces este stimulată și de prezența acelor minți luminate și vizionare, care ne pot influența pozitiv. În final, toata lumea va avea de câștigat.
Fondată în 2011, Exploratist este prima agenție de employee experience din România care livrează organizațiilor expertiză 360 în comunicare internă, well-being, employer branding și strategii de HR. Soluțiile Exploratist au un design unic, curajos și experiențial.