[Starea de bine] Cori Grămescu: Ne putem bucura profund de corpul nostru și la 50, și la 60, putem să îmbătrânim grațios

[Starea de bine] Cori Grămescu: Ne putem bucura profund de corpul nostru și la 50, și la 60, putem să îmbătrânim grațios

Diete minune? Sport până la epuizare? Sau, mai bine, buna măsură în toate și un stil de viață pe care să îl putem susține pe termen lung, cu schimbări considerabile în bine. Grija pentru echilibrul corp-minte este printre prioritățile multora în ultimii doi ani. Am început să ne uităm mai atent la ce punem în farfurie, la câtă apă bem, la calitatea somnului și la câți pași înregistrează smartwatch-ul zilnic. Unii dintre noi ne-am făcut abonamente online cu instructori certificați în diverse forme de mișcare fizică și ne-am transformat livingul în sală de gym sau de yoga.

Wellness-ul, căci despre el povestim, a început să ne preocupe mai mult. Adică, practicarea zilnică a unor obiceiuri sănătoase pentru a atinge o stare de sănătate fizică și mentală, care să ne ajute nu doar să supraviețuim unor perioade provocatoare, ci să înflorim. Există multe ”rețete” online despre cum să mâncăm pentru a avea un corp mai suplu, despre cât sport să facem pe săptămână și ce tehnici de relaxare să folosim pentru a scutura stresul de peste zi.

Trebuie să le alegem pe cele care ni se potrivesc și să le integrăm în viața de zi cu zi, fără să cădem în extreme. Pentru că nici acestea nu sunt sănătoase, ne spune Cori Grămescu, nutriționist, instructor de fitness personal și de grup.

”Orice seamana a opinteala care ne consuma energia, orice extrema fortata cu efort cognitiv permanent si orice seamana a frustrare permanenta sau control exagerat sunt foarte rele pentru sanatatea emotionala si nici corpului nu ii priesc prea tare”

Care sunt indicatorii unei vieți echilibrate? Cum se raportează românii la un stil de viață sănătos și cum s-au schimbat reperele de frumusețe corporală în zilele noastre? Despre acestea și despre altele vom povesti într-o nouă serie de materiale, cu profesioniști din wellness. Începem cu Cori Grămescu, de la care aflăm și de ce este bine să ne pregătim singuri mâncărurile, cu ingrediente proaspete.

 

Cum ai ajuns în domeniul wellness-ului

Cand am inceput sa imi modific greutatea aveam doar 17-18 ani si atunci imi doream doar sa slabesc, nu prea ma interesa nimic altceva. Ceea ce a declansat dorinta de a echilibra procesul a fost constientizarea profunda a faptului ca partea cea mai importanta nu e slabirea, ci mentinerea acelei greutati. M-am chinuit vreo 2-3 ani sa imi mentin greutatea (cu fluctuatii constante si chinuitoare) si atunci am inteles cat de usor fusese de fapt sa slabesc si cat de putin important e acest aspect. Asa am si pornit pe drumul profesional dat de fitnessul pentru amatori si nutritie, fiind inainte de orice propriul meu client.

 

Ce ai studiat

Am un background educational divers. Formal sunt licentiata in managementul afacerilor internationale, am si un MBA, dar „in timpul liber” am facut 4 ani de medicina, sunt nutritionist certificat si instructor personal, dar si trainer de group fitness in diferite metode de antrenament. Cu medicina m-am oprit cand mi-am dat seama ca viata de spital nu e pentru mine, dar m-a ajutat sa inteleg cum functionam corect la nivel metabolic. Apoi, pentru ca eu insami simteam nevoia sa inteleg ce rol joaca emotiile in gestionarea intregului proces de management al greutatii, am facut multi ani de terapie psihologica si o formare in coaching. Pentru mine a fost tare important sa stiu ca am acreditarile corecte si fundamentul informational solid pentru a putea consilia oamenii spre o viata echilibrata, dar la fel de important a fost si este sa inteleg ce este demonstrat si fundamentat stiintific, pentru a nu cadea in capcanele solutiilor superficiale.

 

Indicatorii unei vieți sănătoase

As incepe cu nevoia de placere si fluiditate in alegeri, tocmai pentru ca vad atat de multa incrancenare in zona de lifestyle incat ma intreb cum traiesc oamenii aia intre atatea reguli. E important sa ne placa viata noastra, sa simtim ca avem grija de noi si ca ne respectam corpul si sanatatea. Apoi, evident, sa facem activitati sportive care ne plac, sa mancam diversificat, sanatos si echilibrat, sezonier, local si interesant.

E important sa gatim, dar e mai important sa facem asta din constiinta faptului ca e bine pentru noi, nu ca nu avem de ales. Si o sa dau un exemplu pe care l-am simtit acut aici, in SUA, de cand am inceput sa petrec mult timp aici. Sigur ca pot manca in oras sau sigur ca pot cumpara o masa semipreparata sau chiar gata gatita de la supermaket. Insa pentru ca imi prioritizez sanatatea, aleg sa cumpar ingredientele separat, neprocesate, si sa gatesc acasa de cele mai multe ori, pentru ca in felul asta am control asupra calitatii ingredientelor si a modului de preparare. Conteaza foarte mult nu doar ce alegem sa mancam , ci si cum e gatit si ce calitate au ingredientele.

 

Si tot pentru echilibru, chiar conteaza sa dormim, sa stam afara si sa avem o viata ordonata si implinitoare, fie ca vorbim de conexiunea cu propriul corp, de satisfactia sexuala sau implinirea intelectuala.

 

De evitat pentru a nu cădea în extreme nesănătoase

Orice seamana a opinteala care ne consuma energia, orice extrema fortata cu efort cognitiv permanent si orice seamana a frustrare permanenta sau control exagerat sunt foarte rele pentru sanatatea emotionala si nici corpului nu ii priesc prea tare.

Nu suntem facuti sa ne chinuim atat de tare si eu personal as fi foarte atenta de la cine imi iau sfaturile, pentru ca prea frecvent vad recomandari vecine cu tulburarile alimentare care sunt promovate drept „diete sanatoase” sau „viata sanatoasa”.

 

Din practică, cum se raportează oamenii la un stil de viață sănătos

Cred ca atitudinea fata de sanatate s-a schimbat mai ales in categoriile sociale care se bucura de un stil de viata confortabil. Acolo am observat 3 tendinte, fiecare din ele interesant de analizat mai in detaliu. Prima, cea a suplimentelor nutritive, lumea din categoria asta a cumparat semnificativ mai multe pilule si suplimente decat inainte. Apoi, a doua tendinta a venit din zona de focus concentrat pe alegerile alimentare, pe o viata sanatoasa si echilibrata din punct de vedere alimentar. A treia directie a fost aceea a abandonului in fata stressului, o crestere alarmanta, de asemenea, a mancatului emotional si a consumului de alcool.

Din nefericire, cei mai multi dintre cei cu care eu am discutat s-au orientat catre suplimente, ceea ce e o atitudine paguboasa din punct de vedere metabolic, nu mai zic de banii irositi pe a cumpara tot felul de produse despre care nu avem cercetari reale, solide, care sa le demonstreze eficacitatea. Cred ca in continuare vanam solutii pe termen scurt, care sa nu ne responsabilizeze prea tare si sa fie usor de aplicat, ceea ce evident ca nu duce la nimic bun in contextul unei crize sanitare cum este cea pe care o traversam acum.

 

Relația românilor cu propriul corp

Cred ca in general nu prea ne respectam corpul si nu consideram ca mai putem fi frumosi dupa 40 de ani, cumva am vazut diferenta asta mai ales pe aplicatiile de dating, daca te uiti la profilele de 40-50 de ani la noi vezi oameni imbatraniti prematur si neingrijiti, pe cand in strainatate vad tocmai o tendinta contrara, pe la 40 de ani oamenii au timp si bani sa se ingrijeasca mai tare si atunci o si fac si arata foarte bine.

As vrea sa vad mai multa naturalete la noi, mai multa dragoste fata de propriul corp si intelegerea faptului ca nu se termina viata la 50 de ani, ca e o intreaga poveste dupa menopauza si ca nu trebuie sa ne opintim sau sa depunem armele in fata varstei. As vrea sa vad mai multe femei care incep sa faca sport si dupa 45 de ani, sa vad mai putina resemnare in fata imbatranirii. Pana la urma, ne putem bucura profund de corpul nostru si la 50 si la 60, putem sa imbatranim gratios, avand o stare buna de sanatate si dupa 70 de ani.

 

Capcanele dietelor minune

Dietele, in sensul meniurilor „de-a gata” coreleaza foarte puternic cu ingrasarea constanta pe termen lung. Majoritatea se bazeaza pe infometare si dezechilibre nutritionale severe, promoveaza o slabire agresiva pe termen scurt si evident ca ne arunca in Yoyo, adica ciclul prin care ne ingrasam rapid dupa o dieta, adeseori mai mult decat inainte.

Ca sa reusim sa ne gestionam pe termen lung greutatea, sa ne mentinem intr-un palier constant de greutate si sa ne crestem nivelul de sanatate avem nevoie de un plan personalizat, al nostru, care sa tina cont initial de ce ne place sa mancam , dar apoi de ce nevoi avem de fapt la nivel metabolic – sa ne crestem masa musculara pentru a preveni imbatranirea precoce, sa ne gestionam stresul si sa extindem optiunile alimentare la care apelam in mod uzual.

 

Din rutina ta zilnică pentru echilibru & sănătate

As vrea sa dau un exemplu personal de zen si ordine desavarsita, dar din pacate ma chinui si eu, la fel ca multi dintre clientii mei, sa gestionez un program tare incarcat de munca si un ritm de viata care se complica tot mai mult de la un an la altul. Ma trezesc la 6-6.30 in fiecare zi, apoi imi iau cam o ora sa citesc si sa imi beau cafeaua. E pauza mea de liniste si aliniere, uneori mai fac in intervalul asta cate o meditatie sau scriu in jurnal. Apoi incepe nebunia, de obicei la 7.30 am prima sedinta cu Europa, si continui meeting-urile online pana pe la 12 ora mea, cand se termina ziua de lucru in Romania. La pranz imi iau pauza de masa, de obicei gatesc ceva rapid ca sa ma relaxez putin si la 13 ma apuc de lucru pentru SUA, pana la 18.30 seara, cand fac din nou pauza pentru cina.

Imi place mult sa gatesc, ma ajuta sa ma relaxez dupa tot efortul intelectual pe care il fac si seara ies la plimbare sau merg la un film. Reusesc sa inghesui si niste antrenamente acasa in program , in weekend fac mai mult sport si mai echilibrez balanta, iar seara merg tot timpul la plimbare, ma ajuta sa ma relaxez si sa ma deconectez de problemele de la munca. Imi place mult sa gatesc sanatos si bun, de acolo imi iau foarte multa relaxare si placere.

 

3 schimbări minore de stil de viață care aduc mult bine

As zice sa dormim cel putin 8 ore pe noapte, conform ritmului circadian. Sa petrecem cel putin o ora pe zi in aer liber, in lumina soarelui. Sa mancam cel putin 3-400 g de legume diferite, variate, la fiecare masa principala.

De acolo pleaca o schimbare sanatoasa, iar beneficiile pentru organism se simt rapid, in doar 2-3 saptamani.

 

Proiectele tale

In prezent activitatea mea se imparte intre Romania si America, in tara inca am sala LadyFIT si platforma de diete personalizate Yummdiet.com, iar in SUA am lansat recent Crave Bespoke Nutrition, aplicatia mobila pentru diete personalizate . La sala vorbim foarte mult despre personalizarea programelor de sport pentru clientele salii, ne straduim sa avem antrenamente mereu interesante, corecte din punct de vedere biomecanic si care sa acopere toate nevoie de antrenament ale clientelor noastre. Este primul meu proiect antreprenorial si ma bucur ca si dupa 16 ani functionam cu aceeasi energie ca la inceput.

Apoi, la Yummdiet am reusit sa construim o comunitate tare faina de oameni, sunt peste 4000 de cliente care au slabit cu noi si strangem numere tot mai mari de persoane interesate de o interventie nutritionala personalizata, corecta si sustenabila, pe care chiar sa o transforme intr-un stil de viata. Acum, provocarea cea mai mare vine din SUA, acolo unde am demarat Crave si pentru care ne propunem sa oferim o solutie nutritionala personalizata tuturor celor care au fost dezamagiti de programele standard de slabire, despre care stim deja ca nu functioneaza. Incepem si aici sa crestem si avem deja primii clienti, iar problemele asociate cu supraponderabilitatea fiind atat de prezente in SUA, simtim ca putem cu adevarat face o diferenta uriasa in bine.

 

Brandul tău în social media

Imi place sa cred ca brandul meu arata asa cum sunt eu si in viata reala. Nu ma abat niciodata de la adevarul demonstrat stiintific, orice scriu sau spun este fundametat in studii medicale peer reviewed. Cu alte cuvinte, daca ceva nu a trecut acest standard academic, nu se regaseste in comunicarea mea si asta m-a tinut departe de tot soiul de controverse moderne. Apoi, pentru ca eu in realitate sunt un omulet destul de easy going si pentru ca nu am timp sa editez realitatea, tot ceea ce postez e parte din viata reala, cu bune si cu rele, fara mari cozmetizari. Am vorbit mereu transparent si despre angoasele si dramele mele si nu mi s-a urcat prea tare la cap faptul de atatia ani de zile ma baga lumea in seama. O iau ca pe un fapt de viata, sunt recunoscatoare pentru increderea pe care o primesc, dar cam atat.

 

Promovarea

Comunicam mult in social media, facebook si instagram, acolo unde ma urmaresc aproape 200k de oameni, care s-au strans in timp, fara mari batai de cap din partea mea. Pana acum un an n-am avut niciodata bugete de paid media, toata comunitatea s-a strans online, asa, de la sine. Acum suntem ceva mai structurati, mai ales ca incepem sa lucram international si avem nevoie de o directie mai clara, dar linia directoare e mereu aceeasi – mesaje fundamentate stiintific, prioritizarea sustenabilitatii in fata rezultatelor pe termen scurt, prioritizarea schimbarii de lifestyle in fata rezultatelor pe cantar.

 

Comunitatea ta din online

Postez mult pentru ca imi place sa postez, cred ca si din cauza ca sunt destul de singuratica in viata reala, imi gasesc multa bucurie in a crea content. Mai ales de cand stau in SUA, prietenii mei sunt aproape toti in Romania si atunci ma concentrez mai ales pe munca.

Oamenii care ma urmaresc sunt mai ales femei, cred ca 85% din publicul meu e format din femei, cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. E o comunitate care a crescut si s-a maturizat odata cu mine, nici eu nu mai am chiar 20 de ani, dar ma bucur cand imi scriu ca ma urmaresc de mai bine de 10 ani. Sunt femei din mediul urban, cu un nivel de educatie mediu si ridicat si asta ma ajuta sa comunic fluid, rotund, fara sa trebuiasca sa scriu fraze scurte J Imi place sa scriu elaborat si ma bucur ca si comunitatea mea e interesata sa citeasca lucruri mai ample, de substanta.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related