Din nenumaratele configuratii ale traseelor profesionale, ar fi unul care arata asa: in facultate - bursa Erasmus, in Italia, apoi un job in contabilitate, job in mutinationala cu calatorii de business si nomad digital in Asia, cu blog de travel si de beauty. Este traseul lui Ingrid Kiriță, care a revenit in Europa dupa 2 ani de hoinarit prin Hong Kong si Seul, alaturi de sotul ei, care a facut si el switch-ul de la corporatie la social media family business.
Ingrid insista pe o relatie apropiata cu comunitatea ei, iar in timp a invatat sa fie atenta la alegerea subiectelor, la SEO si la cum isi regleaza oferta in functie de cerere. Povestim impreuna despre cum a functionat blogul in pandemie, despre diferentele culturale si amintirile placute din Asia, asa cum a fost experienta de staycation – o escapada cu cortul pe o plaja din Hong Kong si o baie in mare la 5 dimineata.
Vorbim si despre pattern-urile observate in calatoriile ei si despre cum sunt perceputi freelancerii in societati precum cele din Coreea de Sud, un fel de „stay-at-home wives”. De asemenea:
„In majoritatea societatilor in care am locuit, oamenii isi traiesc viata si isi ghideaza alegerile mult prea mult in functie de „ce crede lumea” si ce este acceptabil din punct de vedere social, pierzand astfel oportunitatea de a fi fericiti.”
Background
M-am nascut si am crescut in Bucuresti, desi niciodata nu am simtit ca apartin unui anume oras si nu am visat la o viata traita intr-un singur loc. Poate de aceea am ales (sau ea m-a ales pe mine) facultatea de Relatii Economice Internationale din ASE, iar mai tarziu sa plec cu o bursa Erasmus in Italia.
La intoarcerea in tara, am lucrat 2 ani in contabilitate inainte de a incepe aventura mea la multinationala. Printre multe altele, m-a atras posibilitatea si chiar necesitatea de a calatori datorita jobului, dar si de a cunoaste culturi diferite.
Timp de aproape 10 ani am activat in domeniul financiar si am avut ocazia sa calatoresc si sa cunosc mai bine Italia si Germania, cat si oamenii si cultura acestor tari.
De la angajat la freelancer
In fiecare dintre companiile in care am lucrat, am invatat extrem de multe, atat pe plan profesional, cat si pe plan personal. Am fost un angajat implicat, care isi dorea sa faca multe, dar care se plictisea destul de repede de taskurile repetitive.
La 26 de ani am fost avansata in primul meu rol de Team Leader si am pus bazele unei echipe de servicii financiare care a crescut la peste 100 de oameni in doar cativa ani. Am setat procese de la 0, am facut manuale, am recrutat si pe parcurs mi-am facut si prieteni. A fost o perioada frumoasa, cu multe provocari, pe care as repeta-o oricand.
Desi ma gandeam de ceva timp sa incerc ceva pe cont propriu, imi era teama. Intr-un final, decizia a fost luata pentru mine atunci cand sotul meu a fost relocat in Hong Kong. Nu sunt exemplul unei povesti clasice in care am vandut totul si am plecat in lume fara sa ma uit in urma. Am avut sustinerea sotului care avea un rol managerial intr-o mare companie americana.
Planul initial de a ma angaja in centrul financiar al Asiei a fost abandonat pe parcurs, iar focusul principal a devenit dezvoltarea prezentei online.
Viata in Asia
Dupa cum spuneam, cumva Asia ne-a ales pe noi. Stiam de mai mult timp ca ne-ar placea sa fim expati undeva, dar nu ne gandisem niciodata la Asia si mai ales la Hong Kong sau Seul.
Hong Kong-ul este un oras cosmopolit cu o multime de expati apartinand unei multitudini de nationalitati. Calatorisem anterior in Asia de Sud Est si ne-a placut, deci Hong Kong-ul ne-a oferit un loc perfect pentru o prima experienta departe de casa: un mix de modern si autentic, un loc unde mereu se intampla ceva, unde este usor sa iti faci prieteni si ai mereu ceva nou de explorat.
Adevaratul soc cultural a venit mai tarziu insa, odata cu mutarea in Coreea de Sud. O tara care castiga din ce in ce mai multa popularitate la nivel mondial, Coreea de Sud are o cultura traditionalista si relativ neafectata de globalizare.
Multi oameni nu vorbesc limba engleza, societatea este destul de ierarhizata, iar cutumele au de multe ori valoare de lege nescrisa. Toate aceste lucruri fac din Coreea o tara exotica pentru occidentali, dar care ajunge sa te fascineze, chiar daca uneori iti este greu sa intelegi anumite lucruri.
Experiente dificile
Cele 2 saptamani petrecute in carantina, dar si luna de adaptare de dupa, ne-au intins nervii la maxim si ne-au testat limitele.
Ne-am gasit intr-o cultura diferita, in care toate site-urile sunt in limba coreeana, unde pentru orice trebuie sa folosim aplicatia de traducere de pe telefon, cu un proces de plati online diferit fata de cel cu care suntem noi obisnuiti, si unde pana si la masa exista reguli si cutume cu care nu eram familiarizati (cine pe cine serveste, in ce ordine se servesc preparatele etc).
De exemplu, dupa mutarea noastra in Seul, eliberarea documentului de identitate coreean a durat aproximativ o luna. Insa, fara un ID coreean, nu iti poti face abonament de telefon, iar fara acesta nu poti face nimic: nici macar intra intr-un magazin sau restaurant (certificatul covid coreean este obligatoriu peste tot si este legat de numarul de telefon). Situatia a fost un fel de „ce a fost primul: oul sau gaina”.
Seul este un mega oras cu o populatie aproape cat cea a Romaniei, cu o infrastructura de transport eficienta, dar complexa. Prin urmare, mi s-a intamplat de cateva ori sa ma pierd la metrou, sa iau trenul in directia gresita, sau sa nu reusesc sa gasesc iesirea din veritabilele „orase” subterane.
Provocarile unui nomad digital
Pentru mine, imbratisarea acestui statut mi-a oferit flexibilitatea de a-mi urma sotul fara a trebui sa imi caut un job nou la fiecare mutare. Intr-un final am reusit sa il convertesc si pe el, renuntand la jobul de sef de multinationala pentru a lucra impreuna cu mine la business-urile social media ale familiei.
In plus, ma bucura ca imi pot organiza timpul asa cum cred de cuviinta si ca am putut sa explorez obiective turistice populare in momentele mai putin aglomerate.
Desi multa lume resimte lipsa socializarii de la birou, in actualul context global, mare parte din activitate s-a mutat oricum in online. In plus, atat in Hong Kong, cat si in Seul, am reusit sa imi fac prieteni cu preocupari similare. Social media si comunitatile online de bloggeri, desi uneori pot deveni toxice, iti ofera posibilitatea de a cunoaste cu usurinta oameni cu interese si pasiuni comune, oriunde in lume.
Principala provocare a fost, si este in continuare, gestionarea modului in care imi aloc timpul intre activitati profesionale si viata mea privata. Atunci cand iti doresti sa faci cat mai multe lucruri, ai idei noi si pui presiune pe tine, poti cadea cu usurinta intr-o capcana ce duce la burnout. Nu pot spune ca am reusit sa gestionez perfect aceasta situatie, dar lucrez in fiecare zi la acest aspect.
Perspective noi
In mare, oamenii nu inteleg exact ce presupune viata de nomad digital. Mai ales in tari rigide din punct de vedere social, precum Coreea de Sud, oamenilor le este mai usor sa te identifice ca fiind „stay-at-home wife” decat blogger sau antreprenor in e-commerce.
Inclusiv la noi in tara, in acceptiunea multora, daca nu ai un program de la 9 la 6 inseamna ca nu faci nimic, cu toate ca acum lucrez semnificativ mai mult decat pe vremea in care eram angajat.
Am invatat ca nu conteaza ce cred altii, atata timp cat traiesc cea mai buna versiune a vietii mele actuale. In majoritatea societatilor in care am locuit, oamenii isi traiesc viata si isi ghideaza alegerile mult prea mult in functie de „ce crede lumea” si ce este acceptabil din punct de vedere social, pierzand astfel oportunitatea de a fi fericiti.
Ingrid Zen Moments
Undeva la finalul lui 2016 m-am gandit sa incep un blog care sa fie cumva jurnalul meu de calatorie. Acesta a fost initial gandit mai mult ca un jurnal personal, unde sa imi scriu gandurile si sa impartasesc intamplarile din vacante cu familia si prietenii, dar si pentru a nu le uita ani mai tarziu.
Odata cu trecerea timpului, dupa ce m-am alaturat diferitelor grupuri de bloggeri de pe Facebook, am realizat ca un blog poate fi mult mai mult decat atat.
In timp, am inceput sa ma gandesc ce pot oferi cititorilor si cum ii pot ajuta in organizarea vacantelor lor. Am inteles ca atunci cand oferi valoare, oamenii vor aprecia continutul si vor reveni.
Strategia editoriala
Am evoluat mult in ultimii ani din punct de vedere al continutului, dar si in alegera subiectelor despre care scriu. Am invatat SEO si ca principiul cererii si ofertei este printre cele mai importante chiar si in blogging.
Sunt genul de persoana care are mereu un plan, iar de cele mai multe ori acesta cuprinde mai multe taskuri decat pot realiza intr-o zi. De ceva timp, am ales sa ma concentrez pe subiectele si destinatiile unde pot aduce un plus de valoare, pe locurile unde am trait sau pe care le-am vizitat de nenumarate ori.
Multi cititori apreciaza faptul ca au gasit la mine ghiduri turistice complete si bine structurate, de multe ori scriindu-mi si pentru a cere informatii suplimentare. Ma bucur nespus cand cititorii apreciaza continutul blogului meu; acest lucru ma incurajeaza sa scriu mai mult.
Travel-blogging-ul nomazilor romani
Datorita faptului ca am petrecut ultimii 2 ani departe de Romania, sunt mai putin conectata la scena de travel blogging de aici. Desi scriu atat in engleza, cat si in romana, incerc sa tratez subiecte care sunt de interes pentru calatori din oricare parte a lumii, nu doar din Romania.
Incerc sa ma diferentiez prin oferirea de raspunsuri la cat mai multe din intrebarile pe care un calator le-ar putea avea atunci cand planifica o escapada. In plus, incerc sa scot la lumina obiective mai putin cunoscute turistilor, dar care sunt populare cu localnicii, cum ar fi cafenele, sau locuri cu mancare locala delicioasa.
In ultima instanta, aceasta este principala valoare pe care o aduc, si anume faptul ca am experimentat personal majoritatea destinatiilor despre care scriu.
Blog de calatorii in pandemie
Inceputul lui 2020 a fost extrem de greu din punct de vedere moral si financiar; a fost un moment de cumpana pentru multi bloggeri de travel. Multi au renuntat, altii nu si-au gasit motivatia, dar o parte dintre ei au gasit modalitati prin care sa ramana relevanti sau chiar au inceput proiecte noi, de la 0. Pentru ca Italia a fost printre primele tari europene afectate de pandemie, IngridZenMoments si-a pierdut traficul peste noapte.
A trebuit sa ma automotivez si sa imi repet ca lumea va calatori din nou, pentru a avea energia de a creea nou continut.
In a doua parte a anului 2020 am inceput sa scriu si in limba romana, concentrandu-ma pe turistii din Romania care planuiau vacante in tara. Fiind departe, am apelat la experienta mea precedenta si m-am concentrat pe locurile pe care le vizitasem in anii anteriori.
Faptul ca in Romania a fost lockdown doar o perioada scurta de timp, m-a ajutat sa recastig parte din traficul pierdut in urma restrictiilor internationale de calatorie.
In ceea ce priveste calatoriile noastre, am fost nevoiti sa ne rezumam la vacante in cadrul Hong Kong-ului sau Coreei de Sud, situatie care ne-a permis sa devenim chiar mai buni cunoscatori ale acestor destinatii decat localnicii.
Ca o paranteza, Hong Kong-ul avand o arie restransa geografic, o noua extravaganta a fost asa-numitul „staycation” – locuitorii alegand sa petreaca cateva nopti la un hotel de 4-5 stele din orasul de resedinta, pentru a compensa lipsa vacantelor. Recunosc ca am fost si noi dusi de val si ne-am bucurat de astfel de escapade.
O alta aventura pe care am crezut ca nu o voi trai vreodata, a fost petrecerea unei nopti pe o plaja din Hong Kong, cu cortul. Pe cat de dificil a fost sa caram toate echipamentele si alimentele, pe atat de minunat a fost sa faci baie la 5 dimineata, in marea calma, sub cerul instelat.
Travelling in 2022
Lumea a ajuns la un nivel de saturatie si isi doreste sa calatoreasca din ce in ce mai mult. Desi oamenii isi rezerva vacantele mai din scurt comparativ cu situatia prepandemica, fara a planifica cu multe luni inainte, se observa o tendinta de revenire la normalitate.
Am convingerea ca 2022 va fi mai bun cu zona de travel, tarile ridicand treptat din restrictii, oferind astfel din ce in ce mai multe optiuni de calatorii.
Planurile tale
2022 este un nou inceput si pentru mine. Am revenit in Europa, si am inceput un nou blog de calatorie focusat pe Coreea de Sud. In acelasi timp, mi-am propus sa revad multe dintre destinatiile europene favorite.
Ne-am propus sa petrecem cateva luni descoperind noi locuri in Grecia si Italia, dar si sa ne orientam atentia catre Spania si Germania, bucurandu-ne de libertatea de miscare pe care o avem in Europa. Iar intre escapade mai lungi sau mai scurte, cu siguranta vom profita de destinatiile superbe din Romania.