Cris Paul, The Different Class: Am explorat limitele în care ne raportăm la lucruri și am încercat să trecem peste ele

Cris Paul, The Different Class: Am explorat limitele în care ne raportăm la lucruri și am încercat să trecem peste ele

Timișorenii de la The Different Class tocmai ce au lansat single-ul Ping Pong, fiind și primul de pe albumul ce stă să iasă luna asta, pe nume SKINS. E totodată un nou capitol din istoria trupei, o piesă indie electro cu părți de rock gândită ca un scurt metraj despre lumi total opuse ce se atrag. Clipul a fost filmat în Eindhoven și Timișoara, iar tema vizuală e chiar un simbol al orașului olandez.

Ne creștem echipa constant și asta e important pentru noi. The Different Class este un proiect deschis prin faptul că am început să colaborăm cu muzicieni, artiști vizuali, producători muzicali, companii de PR și agenții din toată lumea.

Penru a afla mai multe despre scena indie / underground din Timișoara, prin ce transformări a trecut trupa în ultimii ani și ce-și propune The Different Class pe viitor, am stat de vorbă cu vocea trupei, Cris Paul.

 

The Different Class, e vreo legătură cu titlul albumului Pulp cu același nume?

Suntem surprinși că e prima oară cand ni se pune întrebarea dar nu are legătură cu albumul Pulp. Am văzut numele pe un tricou. Ne-a plăcut și era fix ce simțeam. The Different Class pentru noi însemna o alta lume, ruperea de orice încadrare, clasă, ierarhie. Ne-a plăcut faptul că sintagma are multiple valențe și poate fi interpretată de fiecare după cum ne vede sau cum se simte.

 

Cum a evoluat muzica The Different Class de-a lungul vremii

Muzica TDC este în continuă transformare. Motorul nostru a fost întotdeauna rock'n roll-ul pe care l-am scufundat în sound-uri electronice, elemente cinematice și pe care l-am aranjat în structuri pop pe ultimul album. Ne place să ieșim din gen mereu și nu ne e teamă să vedem cum sunăm sub diverse etichete. TDC e mereu acolo și firul roșu se vede în tot ce facem. Noul nostru single PING PONG este cel mai bun exemplu al modului în care încercăm mereu să ne întindem aripile. Un milestone important a fost cand eu și Seian am început să lucrăm cu Michael Vuscan (Jais, Burning Table) ca producător muzical și împreună am dat o cale nouă trupei. Am lansat în această formulă un EP - Allow, un single - Dancer și un întreg live acustic. Acum urmează noul nostru album, SKINS, ce va fi lansat în februarie. Îi mulțumim lui Flavius Retea (Methadone Skies), toboșarul care a participat la toate aceste înregistrări.

 

Cea mai nouă veste e că formula The Different Class s-a reîntregit cu Julia Kocis la tobe, cu care am cântat deja la câteva concerte în 2021. Ne creștem echipa constant și asta e important pentru noi.

 

The Different Class este un proiect deschis prin faptul că am început să colaborăm cu muzicieni, artiști vizuali, producători muzicali, companii de PR și agenții din toată lumea. Albumul SKINS e cel mai important milestone din ultimii ani. E concretizarea unei munci colective de care suntem foarte mândri. A fost înregistrat în Timișoara, mixat în Toronto (Rob Andres) și masterizat în New York de Tim Boyce. Au fost cooptați artiști vizuali din Timișoara, Eindhoven, Vilnius, Londra și Toronto pentru producțiile video ce vor însoți acest album și o serie de artiști locali au pus umărul la dezvoltarea conceptului grafic (Aurelian Scorobete, Flavius Retea, Bianca Paul).

 

Live din Grădina Edenului

Live in the Eden Garden a apărut în urma dorinței de a descompune la esență piesele din repertoriul nostru. Am încercat să transmitem un mesaj simplificat, cuvintele, inflexiunile și nuanțele find importante. Este un album despre iubire și toate stările ei, infatuare și pasiune obsedantă - un carusel emoțional.

 

Grădina Edenului este grădina noastră, în care ne-am petrecut mult timp. Este o stare de spirit în care noi trăim. Live-ul a fost înregistrat printr-un proiect Noi Re-Creăm și a fost lansat pe Overground Showroom, dar se poate găsi pe toate platformele de streaming. Anul acesta ne propunem să tragem un live de câteva piese dar în varianta electrică, împreuna cu Julia.

 

2 ani de reflecții și lucru la album

Ultimii doi ani nu au fost ușori dar au fost productivi. Pentru noi ca songwriters (Seian, Cris, Michael) au însemnat materializarea albumului SKINS și, pe langă muncă, a fost vorba de foarte multă reflecție. Ne-am uitat în interior, ne-am dus în colțurile cele mai adânci și am vrut să vedem ce suntem. A fost un moment în care individual am avut ocazia să ne punem amprenta pe album, fiecare dintre noi venind cu piese în calupul din care am făcut selecția pentru album. Inițial ne propusesem să lansăm în 2021 dar parcă nu am avut sentimentul că este momentul potrivit, lumea avea alta dinamică și am așteptat un punct în care să putem maximiza impactul lansării.

 

Muzica explorează limitele umanității

Viitorul album - SKINS - reprezintă chiar diversele instanțe ale noastre ca oameni, cele mai bune și cele mai puțin bune. Am explorat limitele în care ne raportăm la lucruri și am încercat să trecem peste ele, să privim părțile din noi care ne fac să oscilăm în iubire, să vrem ce nu e al nostru, să încălcăm coduri morale, să lăsăm dorințele să ne corupă, să lăsăm partea noastra reprimată să vorbească.

 

Cum a apărut single-ul Ping Pong

Seian a trimis un killer beat într-o zi și de acolo a curs. Fiind la sfârșitul unui întreg proces de producție în care constant am încercat sa lăsăm spațiu vocii sa vorbească mai mult, PING PONG este primul single de pe album prin care stabilim o nouă stare și deschidem un alt capitol TDC. E o piesă indie electronica cu influențe rock, gândită ca un scurt metraj noir, în care joacă un personaj plin de culoare. E despre ying și yang, lumi total opuse care se atrag dar care-și doresc cu tărie să ajungă să facă acest compromis de care e nevoie, chiar dacă situația nu e perfectă. E despre a găsi putere în lucrurile ce ne unesc și a nu ne axa pe diferențele dintre noi. Clipul de la PING PONG a fost filmat de către Bianca Paul împreuna cu o echipă olandeză în Eindhoven și Timișoara. O temă vizuală din clip este “The vibes” of Eindhoven, zig-zag-ul simbol al orașului. Costumul este facut de Jess Oberlin, o artistă activă și implicată în gestionarea nightlife-ului orașului.

 

Despre albumul TDC

SKINS e despre diferitele fețe și măști pe care le purtăm. Vorbim despre iubire, hedonism, prietenie, gelozie, închistare, pasiune obsedantă, creație, dezlănțuire, dorință, coruptibilitate, eliberare și multe alte stări pe care am încercat sa le surprindem. Piesele de pe album sunt extrase dintr-o serie de 30 de piese pe care le-am compus împreună (Cris, Seian și Michael) pentru a ajunge la un sound care să ne reprezinte pe toți. SKINS este o călătorie transformatoare, suntem mai maturi, suntem mai determinați, nu ne mai simțim captivi ai unui singur gen de muzică. O nouă formă de libertate a fost obținută în acest proces.

 

Detalii tehnice

SKINS a fost înregistrat în Timișoara la Consonance Studios cu ajutorul lui Edmond, Jimmy și Andrei Jumuga. Este mixat în Toronto de Rob Andres și masterizat în New York de Tim Boyce. Au fost cooptați artiști vizuali din Timișoara, Eindhoven, Vilnius, Londra și Toronto pentru producțiile video ce vor însoți acest album și o serie de artiști locali au pus umărul la dezvoltarea conceptului grafic (Aurelian Scorobete, Flavius Retea, Bianca Paul). Chiar dacă la video-uri am încercat să bugetăm cât mai DIY, dacă vrei să faci lucruri mai ieșite din tipare tot ajungi să investești destul de mulți bani. Raportul preț vs. calitate al albumului a fost bun, având în vedere nivelul oamenilor cu care am lucrat.

 

Cum mai e cu rock-ul la Timișoara

Anul acesta pentru noi reprezintă extinderea TDC către exterior și muzica în sine se pretează la asta. Unul dintre motivele pentru care ne dorim atât de mult să ieșim e pentru că România nu îți oferă prea multe șanse. Pe acest album avem câteva piese în română pentru că vrem să avem succes și acasă însă ne dorim participarea într-o piață deschisă mondial. Cred că lipsește diversitatea și scena indie abia acum începe să se formeze. Artiștii indie ar fi fain să fie mai mult pe radio, băgați în rotații, introduși mai des în festivaluri. În punctul acesta toată lumea se bate pe un public mic.

Timișoara are dintotdeauna tradiția unei scene cu accent mai degrabă pe DIY. Dar întreaga mișcare underground timișoreană a intrat în colaps în ultimii doi ani, ceva ceva evenimente se mai organizează dar, de principiu, e criză generală în acest moment și așteptăm o revigorare a întregii vieți culturale din oraș cu toții.
Per total, mișcarea underground nu este susținută pe plan local și, chiar dacă energia artiștilor mai generează un oarecare movement, tot este dificil în contextul în care evenimentele de public larg nu apelează la muzicieni locali iar cluburile dispar.

 

Planuri pentru 2022

Planul e să încheiem cu succes campania de promovare a albumului și să ajungem la cât mai multe urechi. Suntem în procesul de a crea legături în Europa și de a planifica un turneu. Suntem deschiși la includerea în festivaluri din România și din exterior și lucrăm în fiecare zi la asta.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related