[Design & Strălucire] Maria Paltin: Imi place sa cred ca o bijuterie te poate face sa studiezi si apreciezi mai mult mediul inconjurator

[Design & Strălucire] Maria Paltin: Imi place sa cred ca o bijuterie te poate face sa studiezi si apreciezi mai mult mediul inconjurator

Bijuteria contemporana a evoluat mult in ultimii ani, ilustreaza concepte, stiluri avangardiste si face declaratii vizuale importante despre cei care o poarta. Tot mai multi artisti talentati in designul de bijuterie au aparut si in peisajul autohton, si creeaza curajos piese statement, unicat. Maria Paltin este una dintre ei, lucreaza in portelan si se inspira din lumea florilor si a insectelor. Spune ca procesul de creatie a bijuteriilor este evadarea sa si, de fiecare data, deschide cuptorul in care de ard piesele, cu emotia si bucuria pe care le vedem foarte des la copii in fata darurilor de Craciun.

Clientii mei iubesc bijuteriile diferite, cele care transmit un mesaj, care spun ceva despre cel ce le poarta. Poate fi vorba de curajul de a purta o piesa mare si puternica- statement, de dorinta de a iesi in evidenta. Bijuteria este pentru mine, si simt ca si pentru clientii mei, o forma de exprimare".

O cunoastem in cele de mai jos pe artista bijutier Maria Paltin si povestim cu ea despre bijuteriile sale, despre amprenta personala si temele la care se reintoarce, pentru ca simte ca nu le-a epuizat.

 

Drumul catre designul de bijuterie

Am facut bijuterie de cand ma stiu. In copilarie, ma jucam cu sarma de alama, cupru si margelute furate de la mama din cutia cu bijuterii. Apoi, la finalul facultatii de Arhitectura, cu materialele ramase de la macheta de diploma, am experimentat bijuteria de plexiglas cu o prietena draga. Mai apoi viata mi-a daruit un baietel. O perioada, mi-am luat gandul de la bijuterie, iar in urma cu 3 ani am descoperit minunatul portelan. Nevoia de a face ceva cu propriile maini, dorinta de a crea nu m-a parasit niciodata, este o dorinta ce izvoraste din mii de ganduri, forme si idei ce nu iti dau pace decat atunci cand le ajuti sa prinda forma materiala.

 

Etapele de formare

Cred ca bazele au fost puse cand am atins in copilarie primul cleste si am facut primele anouri. Apoi facultatea, chiar daca nu a fost de bijuterie, mi-a format simtul estetic, pentru ca mai apoi sa descopar portelanul. Lucrul asta s-a intamplat la un curs la care participat de fapt baietelul meu, si m-am indragostit pentru totdeauna de lutul ud si rece atat de ofertant.

 

Primele bijuterii

Initial totul a fost o joaca, am facut muulte flori pe care baietelul si sotul le-au oferit la inceput de primavara. Simteam ca asta vreau sa fac, insa nu m-am luat foarte in serios in acea perioada in care am descoperit portelanul, am lasat lucrurile sa evolueze natural fara sa pun presiune pe mine. Imi doresc continuu sa invat si sa cresc in acest domeniu.

 

De unde te inspiri

Atelierul meu a fost si inca este acasa. Tot ce fac este in pauza pe care mi-o ofer in timp ce cresc copiii. Primele bijuterii, ca si cele actuale, au avut ca inspiratie lumea vegetala, texturi si patternuri, petale si flori, insecte reale si imaginare amestecate sau deghizate in flori. Il ador pe Brancusi si am facut cateva piese inspirate din Domnisoara Pogany. Inspiratia este pretutindeni, poate aparea dintr-o planta comuna- ex: Purple heart, gasita intr-o curte de bloc, sau o floare exotica primita cadou- Strelitzia.

 

Teme la care te intorci

Inca nu simt ca am epuizat temele organice. Ma mai abat uneori de la acest drum, dar simt ca o forta nevazuta ma trage inapi spre formele naturale. Am fost intotdeaua pasionata de insecte si mici gaze, inca din copilarie le colectionam la insectar le studiam si admiram, presam flori si apoi le pictam, e un mic univers in fiecare mica si aparent neimportanta insecta sau floricica, inspiratia este infinita.

 

Amprenta ta

Aceasta este o intrebare dificila, cred ca ce este diferit la bijuteriile mele este ca ele arata parti mai greu de observat ale lumii vegetale de exemplu. Imi plac detaliile surprinzatoare peste care de multe ori privirea trece fara sa le descopere cu adevarat. Imi place sa cred ca o bijuterie te poate face sa studiezi si apreciezi mai mult mediul inconjurator si sa-i apreciezi frumusetea inegalabila.

 

Cele mai recente creatii

Cred ca cele mai impresionante sunt colierele statement Purple Heart. Prin succesiunea unei forme inspirata dintr-o planta absolut comuna, in perioada comunista era o planata care nu lipsea din aproape nicio casa, am creat o piesa impunatoare cu ale carei forma, dimensiune si cromatica inca ma joc si descopar noi posibilitati.

Cele mai cautate piese sunt probabil cercelii florali, cerceii Strelitzia sau Pasarea paradisului, au fost foarte apreciati si purtati. Cred ca cea mai mare bucurie este sa te plimbi pe strazi fara tinta si sa vezi oameni minunati purtand piesele tale.

 

Clientii tai

Clientii mei iubesc bijuteriile diferite, cele care transmit un mesaj, care spun ceva despre cel ce le poarta. Poate fi vorba de curajul de a purta o piesa mare si puternica- statement, de dorinta de a iesi in evidenta. Bijuteria este pentru mine, si simt ca si pentru clientii mei, o forma de exprimare.

 

Procesul de creatie

Piesele noi ma obsedeaza, petrec zile si nopti imaginandu-mi-le. Parcurg imaginar pasii crearii, imi imaginez ce poate merge rau, uneori schitez forma in linii mari, si abia cand e clara piesa incep sa o lucrez. Este aprope de fiecare data un proces ce are loc exclusiv in mintea mea, rareori se naste spontan la masa de lucru. in fiecare piesa pun mult suflet si pasiune si sper ca asta se poate observa in produdul finit.

 

Ce este greu, ce este frumos

Sincer vorbind, poate pentru ca nu fac asta in mod exclusiv de prea mult timp, nu mi se pare nimic greu, tot procesul mi se pare minunat si magic. E evadarea mea. De fiecare data cand deschid cuptorul in care au ars piese cu design nou sau vechi, emotia si bucura pe care le resimt sunt aceleasi, asemenea unui copil in fata darurilor de Craciun. Tot ce fac mi se pare frumos, de la concept la modelat si la final asamblat, rezultand piesa finala.

 

Cum a evoluat designul de bijuterie in Romania

In ultima perioada descopar tot mai multi artisti talentati care bucura cu bijuteriile lor. Se vede clar o evolute fata de acum 10 ani, probabil ca este o evolutie izvorata din dorinta de a face ceva diferit, inedit, mai mult concept si directii mai clare.

Ca in orice domeniu probabil ca ar putea sa fie mai inchegata comunitatea, mai unita, pentru a avea de castigat e termen lung, insa si acesata este un proces de descoperire in primul rand a ficaruia in parte. Eu cred cu tarie ca este loc pentru fiecare artist sub cer, important este sa creada in drumul lui si sa lucreze cu pasiune si bucurie.

 

Trendurile

Bijuteria contemporana mi se pare tot mai conceptuala, ceea ce nu poate fi decat un lucru bun. Pentru mine o bijuterie trebuie sa fie mai mult decat un obiect dragut. Ea trebuie sa transmita un mesaj, purtatorul si privitorul trebuie sa o descopere, sa isi puna intrebari cu privire la ce transmite ea.

 

Relatia romanilor cu bijuteria

Contextul epidemiologic din ultimii ani a schimbat evident si piata de bijuterie. Din punctul meu de vedere, clientii nu mai au atatea ocazii sa poarte bijuterii. De aceea cand cumpara ceva, isi doresc o piesa deosebita pe care sa o poata purta in diferte ocazii, piese timeless daca vrei. In acelasi timp, publicul a inteles ca o piesa lucrata manual, unicat, poate fi privita ca o investitie, ea oglindind orele de lucru si dedicarea artistului.

 

Cum iti promovezi bijuteriile

Legat de promovare nu pot zice ca am o strategie clara sau o impresie formata. Incer sa fiu cat mai prezenta in online si in cele mai cool magazine care gazduiesc articole ale artistilor contemporani. Evenimentele de profil mi se par foarte importate pentru ca atunci interactiunea cu publicul este live, poti vedea reactia bruta, neascunsa in spatele inimioarelor sau a emoticoanelor din online.

 

Visuri si planuri pentru 2022

Imi doresc sa am mai mult timp si mai multa liniste pentru a crea noi piese. Cred cu tarie ca lucrurile vor curge lin si se vor aseza acolo unde le este locul. Visez sa calatoresc mai mult, in vacante imi gasesc atat de usor insiratia.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related