Care este legătura dintre echipa Mercedes de Formula 1 și Google?
Care este conexiunea dintre TeamSky a lui David Brailsford și industria aviatică?
Ce au în comun inventatorul Dyson și jucătorul de baschet Michael Jordan?
Toate au în comun gândirea de tip „cutie neagră“.
Fie că e vorba de dezvoltarea unui produs nou, de perfecționarea unei abilități de bază sau de luarea unei decizii critice, gânditorii de tip cutie neagră nu se tem să-și înfrunte greșelile, ci văd eșecurile ca pe un mod foarte bun de a învăța. Mai degrabă decât să își nege greșelile, să dea vina pe alții sau să își acopere urmele, aceste instituții sau indivizi analizează greșelile ca parte a strategiei lor de a avea succes. Câți dintre noi pot spune, cu mâna pe inimă, că au o relație atât de sănătoasă cu eșecul?
Învățarea din greșeli are statut de clișeu, dar această carte ne dezvăluie povestea uimitoare din spatele celei mai puternice metode de învățare a omenirii, precum și arsenalul de tehnici folosite de unele dintre cele mai inovatoare organizații. Ne dezvăluie și pericolele ce ne pândesc dacă nu învățăm din greșeli – sute de mii de pacienți mor din erori medicale evitabile, din cauza lipsei gândirii de tip cutie neagră.
"Reușitele creative au la bază mai multe eșecuri. Această carte strălucită ne demonstrează că invenția adevărată constă în înțelegerea și depășirea acestor eșecuri, pe care trebuie să învățăm să le acceptăm și să le primim cu brațele deschise."
JAMES DYSON, designer, inventator și antreprenor
"Returul era punctul forte al lui Matthew Syed pe vremea când era jucătorul de tenis de masă numărul unu al Marii Britanii. Nimic nu trecea de el. Returul este și subiectul acestei cărți cu o acoperire extraordinar de mare. Returul speranței, returul experienței – nu doar determinarea unui sportiv de a găsi succesul prin lecțiile eșecului, dar și hotărârea unui umanitarist. O carte care ne provoacă să facem lucrurile mai bine."
HOWARD JACOBSON, câștigător al Premiului The Man Booker
"Matthew Syed demonstrează că schimbarea atitudinii față de eșec poate revoluționa modul în care privim succesul. Eșecul nu ar trebui să fie o rușine sau o stigmatizare, ci ar trebui privit drept provocator și revelator. Plină de povești bine spuse și concluzii științifice strategic plasate, Gândirea de tip cutie neagră va schimba pentru totdeauna modul în care gândim despre greșeală."
DANIEL PINK, autor al Drive și A vinde e omenește
Matthew Syed scrie editoriale și articole de specialitate pentru revista The Times. Este invitat în emisiunea de actualități a BBC Newsnight și apare cu regularitate pe CNN International și World Service TV. După absolvirea Universității Oxford și câștigarea premiului First in Politics, Philosophy and Economics, Syed a devenit campionul Marii Britanii la tenis de masă, titlu pe care și l-a apărat aproape zece ani. A fost de trei ori campionul Commonwealth și a reprezentat de două ori Anglia la Jocurile Olimpice. Prima sa carte, Bounce: The Myth of Talent and Power of Practice, a fost în topul William Hill Sports Book of the Year și a devenit bestseller în Marea Britanie.
Video: Interviu cu autorul despre carte
Cartea a apărut în România la Editura Publica.
Info:
Titlul original: Black Box Thinking: The Surprising Truth About Success
Ediția I 2016, paperback
Traducător: Monica Lungu
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
432 pagini
ISBN: 978-606-722-146-6