Uneori, dorința de a picta, pe pânză, pe obiecte, este mai mare decât nevoia de a se hrăni. Pictorița Alexandra-Alina Popa găsește inspiratie peste tot în jurul său, în plimbările din parc, în clădirile ce se înalță pe marginea străzilor pe care le colindă. Când impulsul de a picta apare, lasă orice scuză și petrece ore în șir cu pensula în mână, cu toate simțurile orientate în direcția creației.
"Dacă aș spune că mă concentrez asupra obiectului aș minți. Abandonarea totală în fața actului creativ, a experierii stărilor de încântare, de tumult, a stărilor intense, a privirii în interior prin intermediul culorilor, al contururilor, sunt momentele extatice și înălțătoare".
Artista Alexandra-Alina Popa creează pentru Livada cu Picturi și povestește, în cele ce urmează, despre procesul prin care trec o cutie de cadouri, o cană și chiar o piesă de mobilier până devin obiecte pictate manual. În urmă cu 15 ani, și-a retrezit la viață pasiunea pentru pictat, apoi a început să coloreze lemn, ceramică, porțelan, sticlă și, bineînțeles, pânze.
Despre tine, pe scurt
Salutare ! :) Vin dintr-un loc binecuvântat, cu multe dealuri și păduri, la 7 km de Câmpina. Provița de Jos înseamnă pentru mine acasă, un loc primitor în care mai găsești oameni care îți zâmbesc pe stradă. Peisajele sunt superbe și am început să le duc dorul după ce, intrată la facultate, am pătruns în viața citadină a Bucureștiului la care m-am conectat cu mare ușurință. Am studiat Comunicare și Relații Publice la SNSPA, dorind să devin PR specialistul unei companii din industria auto ori a cosmeticelor. Nu s-a întâmplat nici una nici alta, am avut diverse joburi în timpul facultații, cel mai mult activând în domeniul achizițiilor, unde lucrez și în prezent.
Drumul către artizanat
În primul rând am fost și sunt în continuare o fire curioasă, dornică să experimentez lucruri noi, să observ, să contemplu, ce mai? o visătoare. O visătoare care nu se oprește doar la a explora tărâmul imaginației, ci una care își îngăduie să creeze, să traseze tușe colorate pe diferite tipuri de suporturi. Primul, a fost hârtia. Îmi aduc aminte ziua în care, în urmă cu mai bine de 15 ani am simțit un impuls puternic de a picta, de a mă întâlni cu nuanțe felurite, cu texturi bogate, astfel că mi-am cumpărat un bloc de desen, un set de pensule și de acuarele și am lăsat să curgă din minte și gânduri forme variate redate printr-o singură culoare : roșu. Departe de a fi culoarea mea preferată, totuși roșul a strigat cel mai tare în acel moment. Așa am redeșteptat pasiunea pentru pictură, pe care o uitasem într-un colț îndepărtat din timpul claselor gimnaziale. Apoi am urmat niște cursuri de pictură și așa am învățat abc-ul picturii cu guașe, acuarele, culori acrilice, primele pânze pictate, primele tușe trasate cu creioanele și cărbunele.
Acesta a fost aperitivul, pentru că apoi, dorința nestăvilită de a crea s-a manifestat prin decorarea cutiilor a suporturilor de pahare, întâi din MDF, apoi am încercat alte materiale : lemn, ceramică, porțelan, sticlă și alte tipuri de obiecte : ceasuri, sticle, borcane, cești, ghivece și bineînțeles, pânze.
Între libertatea creației și rigoarea antreprenoriatului
Creativitatea reprezintă cea mai importantă componentă căreia îi dedic timpul aproape în exclusivitate, comparativ cu antreprenoriatul. Se întâmplă să pictez câteva ore pe zi, ori câteva ore pe săptămână, am avut însă și perioade când trecea și o lună fără să pictez, perioadă în care culorile și contururile se izbeau surde de răspunsul : nu am timp, sunt obosită, azi nu e un moment bun.
Unii ar spune că e procrastinare, alții ar înțelege că nu poți picta la comandă, ori că, dacă traiul tău ar depinde de ceea ce creezi ai depune toate eforturile în această direcție. E de la sine înțeles că antreprenoriatul nu a fost până acum un factor dominant care să mă mobilizeze în această direcție a pragmatismului creativ. Mărturisesc că deși pictez de mulți ani, totuși nu sunt un antreprenor, am multe de învățat în această zonă, cum ar fi să îmi structurez ideile, să îmi planific activitățile atât cele creative cât și cele destinate organizării și planificării evenimentelor.
Ce ai învățat în acești ani
Am început să învăț să mă organizez și să fiu perseverentă când am un scop precis. Deseori, acesta mi-a lipsit căci mi se întâmplă să pictez fără un obiectiv anume, de a participa la vreo expoziție, de a oferi ori vinde o lucrare.
Procesul creativ
Dacă vorbim despre obiectele decorative, cel mai des le achiziționez apoi le pictez în funcție de inspirația momentului. Pentru că sustenabilitatea este o componentă semnificativă a stilului meu de viață, refolosesc uneori cutii, borcane și sticle cărora le dau o nouă viață prin culorile așternute. Cât despre pânze, pornesc cu niște idei care se metamorfozează în timpul actului creativ, astfel că la final, lucrarea să mă surprindă în totalitate.
Unde găsești inspirația
În orice moment al zilei, în timpul unei plimbări în parc, hoinărind pe străzile Bucureștiului, ori admirând vreun element arhitectural. Orice loc, orice obiect mă poate inspira, îmi plac mult formele geometrice.
Cât despre pofta de a crea n-aș putea spune că o caut. Ea există în mine și strigă uneori mai puternic decât pofta de a mă hrăni, mai acut decât împlinirea oricărei alte nevoi. Chiar și când par o tabula rasa e de-ajuns să ating pensula de culoare, de apă, să trasez contururi nedefinite și să îmi permit să creez obiecte, imagini în devenire, să fiu liberă, dincolo de așteptările mele ori ale altora.
Spațiul de creație favorit
Oriunde am lumină naturală și spațiul e curat: lucrez ori la mine acasă, în București ori la Provița de Jos, la ai mei, într-un foișor cu priveliște splendidă spre curte, grădini și păduri.
Rutina de lucru
La mine rutina de lucru se bazează pe inspirația momentului prezent. Pictez când acel impuls despre care am amintit mai devreme, este foarte intens. Atunci trec peste orice scuză și mă apuc de treabă. Așteptarea momentului potrivit, a inspirației sunt lăsate deoparte. Se întâmplă să pictez ore în șir fără să mă ridic de pe scaun, uneori cu ceașca de ceai și ceainicul alături, ori cu un pahar și o sticlă cu apă. Așa mă asigur că lucrez cu toate simțurile orientate în direcția creației. Dacă aș spune că mă concentrez asupra obiectului aș minți. Abandonarea totală în fața actului creativ, a experierii stărilor de încântare, de tumult, a stărilor intense, a privirii în interior prin intermediul culorilor, al contururilor, sunt momentele extatice și înălțătoare pe care le trăiesc și pentru care sunt profund recunoscătoare.
Super-puterea obiectelor tale
Cred că obiectele mele sunt îmbrăcate în stări atinse de culori, ele depășesc utilitatea ori aspectul decorativ ci reprezintă emoții, cunoaștere, libertate.
Pictez căni, cești, farfurii, boluri, suporturi pentru pahare, tăvi, accesorii pentru fetițe : pieptene, oglinjoare, rame foto, mărțișoare, globuri, pânze, carnete, caiete, suporturi pentru lumânări, obiecte de mobilier: mese, dulapuri, scaune, cuiere, obiecte metalice, sticluțe de parfum. De asemenea, creez și pictez semne de carte din hârtie cartonată. O categorie aparte a lucrărilor o constituie desenele, create folosind tehnica desenului în tuș, scrierea caligrafică și decorativă.
Materialele utilizate diferă în funcție de obiectul pictat : culori acrilice, guașe, acuarelă, culori în ulei, culori pentru sticlă, porțelan, creioane, cărbune, stilouri, cretă pastelată, tuș, nisip, și lacuri care oferă protecție și rezistență culorilor.
Clienții
Prieteni, amici, colegi, necunoscuți atinși de dorința de a-și oferi ori a dărui obiecte atinse de suflul bucuriei, al ineditului.
Produsele preferate
Pânzele, ceasurile și suporturile de pahar au fost cel mai căutate, urmate de cutii pentru accesorii, borcane și globuri. Pânzele poartă cea mai mare amprentă a preferințelor unei persoane, invitând la contemplare, la căutare și transformare continuă. Celelalte obiecte cu rol decorativ dar și funcțional, animă atât încăperile cât și momentele petrecute cu cei dragi ori cu noi înșine.
Strategia de promovare
Principalul canal de promovare este pagina de facebook Livada cu Picturi și contul de Instagram asociat acestei pagini. Astfel, am creat evenimente cu expoziții personale ori expoziții la care am participat alături de alți creatori. Textele care însoțesc postările lucrărilor sunt scrise ca niște invitații de a ne opri câteva clipe din ceea ce facem pentru a ne permite să însuflețim ori să ne lăsăm atinși de picturile ivite pe neașteptate în livadă. Spun pe neașteptate pentru că nu mi-am anunțat proiectele și puțin probabil că o voi face prea curând.
Brandul tău în social media
”Livada cu picturi” este un loc relaxant, care aduce bucurie, care surprinde atât prin diversitatea creațiilor, cât și prin temele variate și povestea care se devoalează treptat și altfel, la fiecare vizită. Aici vin oameni curioși, căutători de simboluri, de stări, vin creatori dar și cei care vor pur și simplu să se răsfețe câteva clipe. Sunt oameni visători, oameni îndrăzneți ori mai puțin îndrăzneți, oameni curajoși sau care caută curajul. Unii vin pentru a se inspira pentru cadouri. Până în momentul de față, cred că cei mai mulți dintre cei cu care am interacționat online sunt tineri în căutarea frumosului.
Comunitatea de artizani din România
Poate că e mult spus comunitate. Deși sunt creatori care au ales să se promoveze și pe platforme dedicate conectării produselor lor cu clienții, mie îmi e dificil să vorbesc în acești termeni. Sunt mulți creatori de frumos, oameni talentați și cu forme de expresivitate nebănuite și mă bucură că suntem la un click distanță de operele lor, de interacțiunea cu ei. Ne apropie dorința de a crea, de a experimenta și ne-ar ajuta să avem mai multe punți de legătură atât față în față cât și online, pentru a ne uni într-un demers comun de a anima spații, pentru a promova arta creativă.
Visuri și dorințe pentru 2022
Anul acesta îmi doresc să acord mai mult timp creării, să am o expoziție personală cu lucrări noi și în plan secundar, să ajung prin creațiile mele la cei care caută un strop de speranță, de optimism.