[La final de 2021] Alex Gâlmeanu: Am învățat că viața poate să îți tragă preșul de sub picioare oricând, dar și că mereu vor exista soluții. Important e să ai mintea ageră și ochii larg deschiși

[La final de 2021] Alex Gâlmeanu: Am învățat că viața poate să îți tragă preșul de sub picioare oricând, dar și că mereu vor exista soluții. Important e să ai mintea ageră și ochii larg deschiși
Autoportret din seria SelfieSunday

Fotografia și călătoriile au înclinat balanța către mult bine în 2021 pentru fotograful Alex Gâlmeanu, care nici n-a bănuit, după cum fusese anul anterior, că va și munci destul de mult, va și călători. Campanii publicitare, portrete ale unor oameni faini, fotografie de endorsement, a lucrat din toate cu entuziasm. Și a condus mii de kilometri în vacanța de vară.

Cele mai enervante pentru el au fost părerile pe teme de sănătate împărțite în spațiul public de mulți ”specialiști” de ocazie, care au făcut zgomot și au acoperit vocile adevăraților profesioniști în domeniu. În social media a stat mai mult pe Instagram, i s-a părut fresh & funky, în timp ce Facebook-ul a devenit un loc plin de nemulțumiri și frustrări. Deci, mai trist.

”Ce mai importantă lecție e legată de optimism și de orientare către soluții. Am învățat că viața poate să îți tragă preșul de sub picioare oricând, dar și că mereu vor exista soluții, întotdeauna vor fi și opțiuni sau oportunități. Important e să ai mintea ageră și ochii larg deschiși”.

Alex Gâlmeanu face un rezumat al anului 2021 și dezvăluie câte ceva din ceea ce își dorește pentru 2022. Crede că anul care vine peste puțină vreme va fi unul cu crize, dar și cu momente minunate. Așa cum este viața, practic, ca un rollercoaster.

 

Așteptările cu care ai început 2021

Pe 1 ianuarie mă întorceam de la o mini-petrecere, într-un cerc restrâns, cu câțiva prieteni. Nu cred că am avut prea multe așteptări de la 2021, l-am considerat și pe el ca fiind un an “sacrificat”, similar cu 2020, dar surpriza a fost că 2021 a început bine și a continuat și mai bine.

 

Rezoluțiile, dacă a mai fost cazul

Nu cred că a existat contextul pentru rezoluții, după un 2020 atât de imprevizibil. În general, de la viață sper cât mai mult, am planuri mari, dar sunt pregătit să mă mulțumesc cu ce primesc. Așa l-am tratat și pe 2021, am hotărât să mă mulțumesc cu ce voi primi, indiferent de cum va fi. Totuși, surprinzător, 2021 a fost unul dintre cei mai buni ani ai mei.


Autoportret din seria SelfieSunday

 

Ce te-a surprins

Cea mai mare surpriză a fost că s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni ani pe care i-am avut, cel puțin pe un anumit tip de măsurători, cele de carieră, de exemplu. Lucrurile s-au legat foarte bine, am fost implicat în multe proiecte, a existat un fel de efervescență neașteptată cel puțin în domeniul fotografic în care activez eu.

 

Revoltele

De revoltat nu știu exact dacă m-a revoltat ceva major, nu am prea multe plângeri. Social și politic vorbind, constat și eu ca toată lumea din jurul meu scindarea asta despre care nici nu vreau să vorbesc prea mult: vaccinați vs nevaccinați, “specialiști” vs. specialiști. E o perioadă în care bunul simț, echilibrul, obiectivitatea și rezonabilul au devenit elemente foarte rare.


Autoportret din seria SelfieSunday

 

Cu motoarele turate la maxim sau la relanti

Se pare că am trecut cu motoarele turate, nu știu dacă neapărat la maximum (întotdeauna simt că pot mai mult), dar am avut viteză bună. Fotografia, mai ales publicitară, se dovedește a fi conectată în mod direct la situația economică a țării. Dacă merge economia, merge și publicitatea. Când economia suferă, unul dintre primele domenii afectate este cel publicitar, cel puțin așa se simte de la mine. Anul acesta economia României pare să fi fost pe plus, lucru care s-a reflectat și în activitatea mea. Sigur că se putea mai bine, întotdeauna se poate mai bine, dar am avut o cursă bună.

 

Cele mai importante proiecte

Anul acesta am avut câte un pic din toate. Am avut campanii publicitare spectaculoase, am colaborat cu oameni faini, am accesat noi domenii ale fotografiei (social media, endorsement, de exemplu) și am călătorit. Nu știu dacă este locul în care să înșir efectiv proiecte și nici nu știu dacă numirea lor are vreo relevanță, dar pot să îți spun că activitatea de anul acesta mi-a plăcut.

De focusat, mă focusez așa cum o fac de obicei. Știu că fotografia, chiar și după mai bine de 29 de ani de când țin un aparat foto în mâna, este încă șansa mea. Sunt onorat de fiecare dată când cineva apelează la serviciile mele și încerc să performez. Focusul e și o formă de respect pentru cei care mă apreciază și mă cooptează în proiectele lor.


Autoportret din seria SelfieSunday

 

Ce te-a enervat cel mai mult în jur

E mult spus că mă enervează, iau lucrurile așa cum sunt, dar sunt uimit de numărul enorm de “specialiști” și “pricepuți” la orice. Sigur, poate că a fost dintotdeauna așa, dar în contextul pandemiei de astăzi, pe domenii medicale, poate că “specialiștii” de ocazie ar fi bine să tacă un pic. Nu de alta, dar de data asta e pe viață și pe moarte. E adevărat că și fotografia ca industrie a fost mai mereu parazitată de tot felul de “specialiști”, dar măcar o fotografie proastă nu e neapărat mortală.

M-a enervat și imprevizibilul atunci când se punea problema de a călători. Sigur, nu e nimic deosebit în asta, dar îmi place foarte mult să călătoresc. Consider că e, probabil, cel mai onorabil mod în care pot să îmi cheltui banii. Evident anul acesta a fost destul de provocator în privința organizării unor astfel de călătorii.

 

Obiceiuri și rutine noi

2020 și 2021 au fost niște ani în care adaptarea a contat cel mai mult. Mi-am consolidat opinia că e bine să fiu deschis la nou și să îmbrățișez schimbarea. Cred că e bine să cercetez mereu care sunt trendurile și oportunitățile în domeniul în care activez, în așa fel încât să pot profita de ele. E un exercițiu și o îndemânare care va conta foarte mult și în viitor.


Autoportret din seria SelfieSunday

 

La ce ai renunțat în 2021

N-am renunțat la ceva atât de clar de definit încât să merite menționat aici. Mai degrabă am recalibrat lucruri, nu am vreo mare renunțare de menționat.

 

Care a fost cea mai urâtă zi

Nu îmi aduc aminte de o astfel de zi în 2021. Au fost zile bune și zile proaste, dar nimic care să mă țină în loc. Îmi pare rău că nu am un răspuns spectaculos, dar nu am simțit nici o zi din 2021 pe care să o consider urâtă.

 

Cea mai fericită perioadă din an

Vacanța de vară a fost foarte interesantă, recunosc. :) Am colindat destul de mult, după o pauză cauzată de pandemie și cred că m-am bucurat de fiecare secundă. Am condus niște mii de kilometri și am făcut alte mii de fotografii, a fost fain.

 

Cea mai frumoasă știre

N-am vreo memorie legată nici de situația asta. N-am citit o știre care să fie suficient de frumoasă încât să fie menționată aici.

 

Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult

Uite că în jurul meu nu prea se vorbește despre cărți. La un moment dat au fost discuții destul de aprinse despre “Sapiens”, a lui Yuval Noah Harari. A fost interesant să văd cum o carte relativ complicată a devenit suficient de populară, încât să nască tot felul de polemici. Probabil că tot Bill Gates e de vină, la un moment dat a menționat cartea asta într-o listă publică cu recomandările lui.

 

Cuvântul acestui an pentru tine

Adaptare.


Autoportret din seria SelfieSunday

 

Din social media

Depinde de care spectru al social media vorbești. Instagram-ul mi s-a părut destul de fresh & funky, am constatat destul de multă creativitate. Totuși, Facebook a devenit un loc de veșnic plângăcioși, un loc în care toată lumea își aruncă nemulțumirile si frustrările… not so funny.

 

Ce te-a agasat în spațiul public

Cred că cele mai enervante lucruri au fost legate de polemici inutile pe teme de sănătate. Multe păreri, puțin conținut util, extrem de puține voci profesioniste care să fie ascultate (mai degrabă sunt ascultați conspiraționistii și amatorii), cu repercusiuni dramatice. Oameni au murit, oameni au suferit, poate ar fi bine ca să vorbim mai puțin despre domeniile medicale, să înțelegem mai mult și să avem încredere în știință.

 

Cele mai importante lecții

Ce mai importantă lecție e legată de optimism și de orientare către soluții. Am învățat că viața poate să îți tragă preșul de sub picioare oricând, dar și că mereu vor exista soluții, întotdeauna vor fi și opțiuni sau oportunități. Important e să ai mintea ageră și ochii larg deschiși.

 

Cum crezi că va fi viața în 2022

Cred că va fi complicată și cu posibile surprize. Există potențial de tensiuni de tot felul (crize economice, sociale, energetice, politice), dar vor fi și oportunități, sunt convins de asta. Ar dura mult prea mult să fac o analiză socială a contextului și nu știu dacă ajută mintea mea de fotograf care vrea să se bucure de viață, dar sunt convins că vom avea de toate, de la foarte bune la foarte rele. Vom avea și crize, dar vor fi și momente minunate, că așa e viața, un enorm rollercoaster.

 

Dorințe pentru anul viitor

Sper ca unele dintre obiceiurile pre-pandemie să revină din 2022, mai ales cele legate de socializare și călătorie. Îmi place să vorbesc cu oamenii, iar ideea de a călători e constitutivă pentru mine. Aș vrea ca 2022 să fie un pic mai bun decât 2021, pentru că pentru mine 2021 a fost un an foarte bun (firesc, nu pe toate planurile, dar în general mai degrabă bun).

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related