Un punct de intersecție al inovației și al libertății creative, Festivalul Internațional de Film Experimental București încheie anul 2021 cu o ediție specială, organizată în premieră la Timișoara. În perioada 10-12 decembrie, cele mai bune experimente cinematografice internaționale premiate în cadrul edițiilor din 2020 și 2021, o selecție de lucrări semnate de grupul artistic arădean kinema ikon, dar și cele mai recente scurtmetraje realizate de Radu Jude, vor putea fi urmărite cu acces gratuit la Casa Tineretului.
De 11 ani, Festivalul Internațional de Film Experimental București aduce în premieră în România cele mai curajoase experimente cinematografice ale momentului, explorând perspective unice asupra unor subiecte relevante pentru societatea contemporană, promovând inovația în cinema și construind un spațiu favorabil dezbaterii și dialogului. Ediția din 2020 a marcat aniversarea unui deceniu de BIEFF și prima întâlnire a festivalului cu publicul din întreaga țară, prin intermediul transmisiunilor online. Entuziasmul spectatorilor din Timișoara, prezenți în număr mare pe platforma de streaming a festivalului, va fi răsplătit în 2021 cu o ediție specială, în cadrul căreia cele mai apreciate producții internaționale din ultimii doi ani vor fi prezentate pe marele ecran.
Filmele premiate de Juriul Competiției BIEFF în 2020 și 2021 se vor vedea la Casa Tineretului, în cadrul a două proiecții speciale. Printre titlurile pe care spectatorii sunt invitați să le descopere chiar la ei în oraș se numără When Night Meets Dawn, producția autohtonă regizată de Andreea Cristina Borțun, care a cucerit Marele Premiu BIEFF 2021, Eram somnambul când am văzut toate acele culori (r. Bogdan Balla), desemnat Cel mai bun film românesc la cea de-a 11-a ediție a festivalului, dar și Bab Sebta (r. Randa Maroufi), premiat în 2020 pentru Cea mai bună regie, sau A demonstration (r. Sasha Litvintseva, Beny Wagner), distins în același an cu Premiul pentru Cel mai bun concept vizual.
Tot aici, ediția locală a celui mai amplu eveniment cinematografic dedicat experimentului și inovației va aduce în premieră o selecție de scurtmetraje internaționale prezentate în ultimii ani, organizate discursiv în două programe dedicate. Combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, filmele din secțiunea A brave new world propun noi maniere de a imagina prezentul și viitorul. O mini-retrospectivă BIEFF.11, programul Are we human? invită publicul să reflecteze asupra naturii umane și asupra aspectelor care o definesc.
kinema ikon vintage @ Timișoara
O platformă artistică multidisciplinară înființată în 1970 la Arad, la inițiativa artistului George Sabău, kinema ikon a pornit ca un proiect care presupunea producerea unor filme experimentale de către autori exclusiv din afara câmpului cinematografic. Graficieni, pictori, fotografi, arhitecți, muzicieni și scriitori au răspuns provocării, iar de-a lungul vremii, lucrările realizate de kinema ikon au fost prezentate la Centrul Pompidou din Paris (1995), Bauhaus Dessau din Berlin (1997), Biennala de la Veneția (2003), Observatory, New York (2012) sau Eye Museum Amsterdam (2020) și au avut expoziții dedicate în galerii prestigioase din lume. O invitație la bordul mașinii timpului, selecția de filme realizate de kinema ikon în ultimii 50 de ani va putea fi urmărită la Timișoara cu acces gratuit.
Radu Jude: Scurtmetraje recente
Unul dintre cei mai importanți cineaști din istoria recentă a filmului românesc, regizorul și scenaristul Radu Jude s-a remarcat, în ultimii ani, în cadrul celor mai importante festivaluri internaționale, devenind un exponent al inovației și experimentului în cinemaul autohton. La Timișoara, publicul va putea urmări, în cadrul unei secțiuni dedicate autorului, o selecție a celor mai recente scurtmetraje pe care acesta le semnează, din care nu vor lipsi titluri precum Plastic Semiotic, prezentat în premieră internațională la Veneția, Caricaturana, proiectat în secțiunea Corti d’autore a Festivalului Internațional de Film de la Locarno, scurtmetrajul A pedepsi, a supraveghea și documentarul Cele două execuții ale mareșalului.
Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) este primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.
Ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare, conceptual, tematic și stilistic, și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.
Prima ediție BIEFF Timișoara reprezintă un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.
Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, Films in Fame, Radio România Cultural, Scena9, Observator Cultural, IQads, SMARK, Liternet.ro, FILM MENU, Movie News, The Institute, Acoperișul de sticlă, Cinefilia.ro, AaRC.ro, Munteanu