În ciuda faptului că trăim vremuri în care tehnologia ne permite să comunicăm digital tot timpul și ne oferă constant oportunități de conectare, se pare că nimeni nu ascultă cu adevărat și nu prea știe cum să facă acest lucru. Iar asta ne face să fim mai singuri, mai izolați și mai puțin toleranți decât am fost vreodată. Ascultătoare prin meseria ei, jurnalista Kate Murphy a vrut să afle cum am ajuns aici.
În această analiză instructivă și deseori amuzantă, autoarea ne explică motivele pentru care nu ascultăm, ne spune ce ni se întâmplă ca o consecință a acestui fapt și ne arată cum ne putem reveni. Ne explică psihologia, neuroștiința și sociologia din spatele acțiunii de a asculta și ne face cunoștință cu cei mai buni ascultători (printre care un agent CIA, un moderator de focus grupuri, un barman, un producător radio și un celebru comerciant de mobilă). Deopotrivă o analiză culturală, o explorare științifică și un îndemn la acțiune, această carte plină de sfaturi practice este pentru ascultat ce este Quiet a lui Susan Cain pentru introversiune. Este momentul să ne oprim din vorbit și să începem să ascultăm.
La birou ni se spune să conducem conversația.
În social media ne modelăm poveștile personale.
La petreceri vorbim unii peste alții.
La fel fac și politicienii care ne conduc.
Nu ascultăm. Și nimeni nu ne ascultă pe noi.
Nu asculți este o carte esențială în vremurile pe care le trăim. Cât de bine ascultăm influențează modul în care iubim, învățăm și ne conectăm unii cu alții. În acest moment, în care avem nevoie să ascultăm și să fim ascultați mai mult decât am fost vreodată, această carte interesantă, care ne pune pe gânduri, ne arată cum să facem asta.
Lori Gottlieb, autoarea cărții Poate ar trebui să vorbești cu cineva, bestseller New York Times
Am fost fascinată instantaneu de argumentul simplu, dar profund al lui Kate Murphy, anume că, deși ascultatul este baza comunicării, a inovării, a dezvoltării și a iubirii, puțini dintre noi știu să comunice corect sau măcar de unde să înceapă. Nu asculți este o carte edificatoare și captivantă, care le oferă cititorilor o hartă a drumului către ascultare și le explică de ce este atât de importantă ascultarea pentru legăturile pe care le stabilim între noi și pentru modul în care muncim și trăim.
Kim Scott, autoarea cărții Sinceritate radicală, bestseller New York Times
Într-o vreme în care tehnologia a făcut să ne fie mai ușor decât ne-a fost vreodată să vorbim unii cu alții, paradoxal, am devenit mai nepricepuți la ascultare. Din fericire, Kate Murphy ne învață cum să redobândim această abilitate crucială. Această carte mi-a schimbat modul în care mă raportam la comunicarea cu oamenii care contează pentru mine.
Cal Newport, autorul bestsellerului Deep Work
Dacă ești ca majoritatea oamenilor, atunci nu asculți pe cât de des ți-ar plăcea să o faci. Nu există o persoană mai potrivită decât un jurnalist talentat ca să-ți spună care sunt abilitățile și atitudinea potrivite pentru a asculta cu adevărat și nici o carte care să explice totul cu mai multe date științifice și cu mai mult umor.
Adam Grant, autorul cărților Originalii și A da și a lua, bestselleruri New York Times
Kate Murphy este jurnalistă și colaborează cu New York Times. Articolele sale explorează o gamă variată de subiecte, de la sănătate, tehnologie și știință, la design, artă, afaceri, finanțe, modă, călătorii și imobiliare. Este cunoscută pentru modul simplu în care explică subiecte complexe, printre care știința din spatele interacțiunilor sociale, prin intermediul cărora îi ajută pe cititori să înțeleagă motivele pentru care oamenii se comportă într-un anumit fel.
Video: Interviu cu autorul despre carte
Cartea a apărut în România la Editura Publica.
Info:
Titlul original: You're Not Listening: What You're Missing and Why It Matters
Ediția I 2021, paperback
Traducător: Olimpia Nicolae
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
296 pagini
ISBN: 978-606-722-411-5