Cușca de sticlă. Automatizarea și noi - Nicholas Carr | Editura Publica, 2014

Cușca de sticlă. Automatizarea și noi - Nicholas Carr | Editura Publica, 2014

"NICHOLAS CARR trece dincolo de știrile despre roboți industriali, mașini care se conduc singure, computere vestimentare ori medicină digitalizată pentru a explora costurile ascunse ale tendinței noastre de a permite software-ului să ne domine munca, dar și timpul liber.
Bazându-se pe studii de psihologie și neuroștiințe care arată cât de dependente sunt fericirea și satisfacția oamenilor de eforturile dificile pe care le fac în viața reală, Carr dezvăluie ceva ce suspectam deja: atenția dedicată ecranelor computerelor ne rupe de lume și ne creează o stare de nemulțumire.
În stilul său caracteristic, care îmbină istoria, filozofia, poezia și știința, Carr ne oferă o călătorie intelectuală de la scrierile și teoriile lui Adam Smith și Alfred North Whitehead până la cele mai noi studii despre atenție, memorie și fericire, culminând într-o meditație despre cum putem folosi tehnologia pentru a îmbogăți experiența umană.
Inteligența artificială poartă acest nume dintr-un motiv întemeiat – nu este naturală, nici umană. După cum argumentează foarte elegant și convingător Nicholas Carr în Cușca de sticlă, este timpul ca oamenii să-și recapete arta de a gândi. Este timpul să inventăm o lume în care mașinile servesc nevoile și dorințele umanității."
Don Norman, director al University of California San Diego Design Lab

"Scrisă cu o obiectivitate foarte bine controlată, Cușca de sticlă te sperie însă mai tare ca un thriller SF. Cartea îi forțează pe cititori să reflecteze asupra a ceea ce bănuiesc deja, dar nu vor încă să admită, anume despre modurile în care tehnologia ne modifică viețile. Fie că-ți place sau nu, cu toții suntem răspunzători de viitorul acestei planete neglijabile care se rotește în jurul Soarelui."
Mihaly Csikszentmihalyi, profesor de psihologie Claremont Graduate University

"Nick Carr este un gânditor neobișnuit, care înțelege că progresul tehnologic este atât necesar, cât și îngrijorător. Cușca de sticlă este un argument pentru o tehnologie care completează abilitățile umane, în loc să le înlocuiască."
Clay Shirky, autor al cărții Here Comes Everybody

"Cușca de sticlă ne ajută să înțelegem de ce așa-numitele câștiguri ale „revoluției tehnologice” pot avea un preț mare sub forma unor pierderi pe care nu le vedem, fiind subtile și nuanțate, însă foarte puternice."
Evan Seliger, Forbes Magazine

 

NICHOLAS CARR este un scriitor de nonfiction care abordează teme de tehnologie și cultură. Cartea sa anterioară, Superficialii: Efectele internetului asupra creierului uman (Publica 2012) a fost una dintre finalistele Premiului Pulitzer în 2011. Carr a semnat articole în New York Times, Wall Street Journal, New Republic, Wired, Nature, MIT Technology Review sau The Guardian și a fost editorul executiv al The Harvard Business Review. 

 

Video: Interviu cu autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Publica.

 

Info:

  • Titlul original: The Glass Cage: Automation and Us
  • Ediția  I 2014, paperback
  • Traducător: Vasile Decu
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 304 pagini
  • ISBN: 978-606-722-009-4
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related