S-au cunoscut pe un site de dating. S-au placut si formeaza un cuplu acum, unul care nu se sfieste sa discute deschis despre sexualitate in spatiul public. Intr-o Romanie homofoba, in care comunitatea LGBTQIA+ este foarte putin inteleasa, tolerata si sustinuta, Antonio si Razvan si-au facut un vlog de cuplu. Si vorbesc fara bariere sau false pudori despre religie, societate, sanatate mintala si sex, dar si despre relatia lor.
”Daca intram acum pe un site de gay dating, 80% au profil fara poze. Lumea inca este rusinata si speriata sa isi asume sexualitatea. Iar daca noi continuam sa traim in pestera, ascunsi de societate, nu vom fi niciodata bagati in seama de politica iar lucrurile nu se vor schimba in bine”.
Ii cunoastem pe Antonio si Razvan, Mr&Mr Rob, vorbim cu ei despre asumarea propriei sexualitati, despre vlogul lor si despre cum fac fata hate-ului din online.
Cine sunt Mr&Mr Rob
Mr&Mr Rob este compus din Antonio si Razvan. Razvan s-a nascut in Sebes, Alba iar de 6 ani locuieste in Cluj-Napoca. Antonio s-a nascut in Zalau iar dupa ce a fost plecat la facultate in Barcelona s-a mutat si el la randul lui tot in Cluj-Napoca. Ne-am cunoscut pe o platforma online de dating. Puteti sa urmariti mai multe detalii despre povestea noastra in acest episod:
Acceptarea propriei sexualități
Răzvan: Pentru mine procesul a fost unul destul de simplu, doarece familia mea a fost open si intelegatoare. Insa, a durat ceva timp pana mi-am recunoscut public sexualitatea. Am putut sa fac acest pas 1ersona l-am intalnit pe Antonio si la el am vazut cum e sa traiesti liber, fara frici si preconceptii.
Antonio: Procesul de asumare la mine a fost destul de prapastios deoarece m-am confruntat cu anumite neintelegeri din partea familiei. Dar acum pot sa spun ca totul se indreapta intr-o zona buna. Au existat neintelegeri intre mine si mama mea, dar de 2 saptamani am inceput terapie impreuna si sunt convins ca lucrurile au sa evolueze intr-o directie pozitiva.
Cum a fost comingout-ul
Răzvan: Eu mi-am facut publica sexualitatea anul trecut in luna August in mediul online, si acum 8 ani fata de familie. Pot sa spun ca nu m-a afectat absolut deloc si nu imi pare rau ca am facut acest pas. Ba, de atunci mi s-au intamplat numai lucruri bune.
Antonio: Mi-am facut comingout-ul fata de prietenii mei la varsta de 16 ani iar familiei i-am recunoscut ca am o orientare sexuala diferita in 2018. Nici pe mine nu m-a afectat foarte mult faptul ca am facut acest pas. Atat ca, dupa cum am specificat mai sus, faptul ca m-am confruntat cu cateva neintelegeri din partea familiei, mi-a oferit un tumul emotional nedorit. In rest, nu am avut mari probleme, sunt foarte bucuros cu cine sunt ca persoana si ma iubesc asa cum sunt. Parerile exterioare sunt deloc importante inspre nule.
Importanta asumarii pentru comunitatea LGBTQIA+
Depinde de la persoana la persoana importanta acestui fel de asumare. Dar noi consideram ca da, e foarte importanta.
Ce stiu prietenii și familia despre relația voastra
Toti stiu ca suntem impreuna si ca avem planuri marete de viitor. Sunt bucruosi pentru noi si sunt mandri ca ne expunem si ca vrem sa schimbam lucrurile. Aveam sustinerea lor totala, e un lucru extraordinar. Nu suntem tratati diferit, ne iubesc si ne accepta pentru realitatea in care traim.
Relatia voastra in realitatea virtuala
Nu ne lovim de prejudecati in viata de zi cu zi, insa ne lovim de multa stigma in comentarii si in mesajele de pe social media. Exista multe persoane care nu sunt de acord cu expunerea noastra, care ne dau report la poze pe Instagram etc. Online-ul e ca o groapa de gunoi unde se aduna lumea sa comenteze, lume care nu se informeaza si lasa hate doar ca sa nu se plictiseasca si nu au nimic bun de facut cu viata lor.
Subiecte greu de abordat
Ca sa fim sinceri, noua nu ne vine greu sa vorbim despre nimic, suntem chiar foarte deschisi in legatura cu orice subiect.
Evolutia perceptiei asupra persoanelor gay la noi
Perceptia credem ca a evoluat. Lumea a inceput sa fie mai deschisa deoarece au fost expuse relatii gay in filme, seriale, carti si credem ca acest aspect a ajutat comunitatea, dar in Romania este inca foarte mult de munca, enorm de multa constientizare de facut, intelegere si acceptare.
Comunitatea LGBTQIA+ din Romania
Sunt cele doua organizatii, Accept si Mozaiq care fac treaba foarte buna. Lucrurile care ar trebui sa se schimbe ar fi la nivel de asumare al oamenilor. Cred ca daca intram acum pe un site de gay dating, 80% au profil fara poze. Lumea inca este rusinata si speriata sa isi asume sexualitatea. Iar daca noi continuam sa traim in pestera, ascunsi de societate, nu vom fi niciodata bagati in seama de politica iar lucrurile nu se vor schimba in bine.
Ideea vlogului de cuplu
Motivatia a venit din lipsa unui astfel de canal in Romania. Si fara sa sune egocentrist, ne-am inspirat unul pe celalalt, pentru ca ne dorim sa schimbam lucrurile la noi in tara. Am avut sansa sa plecam de multe ori, dar in schimb am ramas aici, pentru ca pana la urma asta este tara noastra si aici ne simtim acasa. Nu ne dorim sa ne mutam petru ca asta ar insemna sa ne indepartam de prieteni si familie, sacrificiu pe care nu suntem dispusi sa-l facem. Ramanem aici sa luptam si sa aducem putin pozitivism in viata persoanelor care au nevoie de sinceritate.
Planurile si obiectivele
Primul lucru care ne diferentiaza, este clar orientarea si asumarea noastra. Cred ca asta e un gamechanger pe care nu l-am intlanit in mediul online pana acum. Avem foarte multe planuri de viitor. Vrem sa realizam lucruri “huge” si importante. Insa suntem genul de persoane care prefera sa faca si apoi sa arate. O sa va surprindem si bucuram cu tot ceea ce avem pregatit pentru viitor.
Reactiile
99,9% reactii pozitive. Am primit mesaje si mail-uri de la tineri care ne confeseaza ca au avut mare nevoie de cineva ca si noi in mediul online.
“Cred ca daca aparea un canal ca al vostru acum 2-3 ani probabil ca as fi castigat speranta sa mai raman si nici nu pot sa imi inchipui ce impact are canalul aceasta pentru cei care au 13 ani acum si se simt mai ok ca sunt gay in Romania. Pot sa va spun din perspectiva mea, ca si adult in toata firea ca de cand am inceput sa ma uit la canalul vostru, multi demoni cu care inca ma infrunt au devenit mult mai mici si pentru asta va multumesc si va felicit si va rog sa va tineti de acest lucru, sa aveti grija de el si sper sa primiti toata recunoasterea pe care o meritati!“ (un pasaj dintr-un email primit)
Strategia de content
Concepem tipuri de content pentru fiecare platforma sociala. Strategia este un mix de ingredient secrete, planificare, planificare si iarasi planificare, toate inchegate la un loc de munca foarte consistenta.
Planurile si visurile
Continuam in maniera in care am inceput - abordare de subiecte personale, vrem ca publicul sa ajunga sa ne cunoasca cat mai bine. Pe langa asta, vorbim despre religie, societate, sex, practic despre orice face lumea sa se simta inconfortabil. Putem sa zicem ca cel mai indraznet vis este sa devenim unul dintre cele mai vizionate canale de youtube de la noi din tara.