Superscrierile lunii octombrie, selecție de Dan Duca

Superscrierile lunii octombrie, selecție de Dan Duca

Newsletterul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice - susținut de FAN Courier și Kaufland.

În această ediție:

  • cele 8 recomandări ale lunii octombrie, selectate de Dan Duca
  • despre dezinformare, din Misreport - de Codruța Simina
  • un best of de materiale despre știință și tehnologie, din Mindcraft Stories, alese de Mihai Ghiduc
  • fotografia lunii, recomandată de Octav Ganea
  • un articol In a Relationship din ziarul Libertatea

Invitatul special care a ales cele 8 superscrieri ale lunii octombrie este Dan Duca, redactor șef la Libertatea. Dan este unul dintre cei mai aprigi susținători ai proiectului Superscrieri, fiind alături de noi ca membru al juriului chiar de la a doua ediție.

DAN DUCA:

„Octombrie a fost o nouă lună de crize. Iar selecția Superscrieri din această lună caută să acopere cumva multiplele situații de criză care se suprapun în România în aceste clipe.

Pare jurnalul de front al unei țări cu comorbidități care nu reușește să-și trateze, cu largul concurs al autorităților, rănile care o copleșesc: de la pandemia pe care un duet politic o anunța învinsă în iunie, dar care acum omoară sate întregi în fiecare săptămână, la griul modului în care sunt cheltuiți banii publici dincolo de hainele imaculate ale conducerii BOR, la birocrația și ineficiența administrației, în care fiecare birou e stat în stat (cu imaginile memorabile din producția România, Te iubesc în care angajați, șefi de direcții pot ignora, tergiversa cererile unui ministru), la mizeria din spatele afacerilor cu gunoi, la modul în care continuă să fie uneori tratate persoanele cu depresie, la răni deschise și nevindecate încă din perioada comunistă, precum cele legate de avorturi. Peste ele, scăpate de sub control: fake-news-ul antivaccinist și bătălia politică pe bani.

Concluzia tragică a lunii vine dintr-o postare pe Facebook a unui medic ATI de la Institutul Matei Balș din Capitală, Elena Copaciu: «În zilele acestea se stinge o întreagă generație de bunici!» 10.768 mai precis, în două luni.”

 

Clanul Marelui Alb
Victor Ilie (Recorder

„La capătul a opt luni de documentare, am descoperit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb.”

 

seria Jurnalul Decretului
Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu (Dela0.ro), Diana Meseșan (Libertatea) și Octavian Coman (jurnalist freelance), jurnaluldecretului.ro 

„Întreruperea voluntară a cursului sarcinii stârnește controverse legale, polemici sociale și dezacorduri deloc cordiale de secole bune. Incriminat, dezincriminat, apoi reincriminat la loc în România ultimilor 150 de ani, avortul a parcurs un traseu alambicat prin mințile și legile noastre. Moștenirea cea mai pregnantă în legătură cu subiectul o avem de la începuturile epocii Nicolae Ceaușescu, când politica demografică a statului comunist a determinat – în toamna anului 1966 – interzicerea avorturilor la cerere. Stăpân peste corpurile și deciziile femeilor, ceaușismul a lăsat în urmă peste 10.000 de femei care au murit ca urmare a decretului. Aceasta e statistica optimistă. Cea pesimistă urcă numărul victimelor la aproape 20.000.

Europa este încă continentul pe care se poartă dezbateri aprinse despre interzicerea întreruperilor de sarcină. România are încă politicieni care vorbesc cu convingere despre o asemenea măsură. Dincolo de încadrarea legală, avortul la cerere este și o discuție despre prestații medicale, acces la contracepție sau vederi religioase. Nu sunt multe subiectele de interes public care găzduiesc asemenea intersecții și care poartă atâtea semnificații.”

 

Așa arată un dezastru sanitar
Andrei Udișteanu, David Muntean (Recorder

„Statisticile arată înfiorător, dar imaginile din spitale sunt și mai dure. Am stat o seară întreagă la camera de gardă a Spitalului Universitar din București pentru a arăta realitatea din spatele cifrelor.

Imaginile pe care le-am surprins sunt atât de puternice încât nu mai au nevoie de vreo figură prezidențială care să anunțe falimentul statului român. Eșecul e vizibil în privirile speriate ale bolnavilor, unii dintre ei așezați pe scaune, cu tubul de oxigen la picioare, e vizibil în deznădejdea și în epuizarea cadrelor medicale, în tăcerea sacilor negri, cu fermoar, care sunt cărați în neștire pe holuri.”

 

ROMÂNIA, TE IUBESC! - Statul degeaba
Alex Dima, Robert Hoarcă (Pro TV) 

„Avem un stat care nu funcționează. Ne este tot mai clar pe zi ce trece. Un uriaș aparat alcătuit din peste 250 de agenții și companii, cu sute de mii de angajați, ar trebui să ajute statul să funcționeze.

Din păcate, toate aceste instituții cu șefi numiți politic la fiecare schimbare de guvern, sufocă statul, îl blochează în birocrație, cu funcționari care produc doar hârtii.”

  

Depresia și tulburările psihice, aruncate în dubă: „Polițiștii m-au legat de calorifer cu cătușe și m-au ținut acolo ore întregi, gol”
Alex Olaru (PressOne

„Doar un român din 100 declară deschis că suferă de depresie cronică, cu mult sub media europeană de 7,2%. Cele mai recente date Eurostat, valabile pentru anul 2019, arată România și Bulgaria ca fiind țările cu cei mai optimiști locuitori.

Statistica nu reflectă însă realitatea din casele și mințile oamenilor, ci mai degrabă lipsa de asumare a unui fenomen pe care preferăm încă să-l considerăm tabu și despre care alegem să nu vorbim.

Mai mult, experții avertizează că ponderea persoanelor cu depresie și tulburări psihice a crescut în pandemie în toată lumea, cu urmări grave, inclusiv în plan economic.”

 

ROMÂNIA, TE IUBESC! - Războiul gunoaielor
Cosmin Savu (Pro TV)

 

„Capitala este în pragul unei crize majore a deșeurilor! Peste un milion de tone de gunoi sunt produse, anual, în București, iar dacă luăm în considerare și resturile adunate din localitățile limitrofe, din Ilfov, se adună cantități impresionante care duc la o reală problemă care se agravează în fiecare zi.

Cosmin a mers pe firul afacerilor din București, iar conexiunile l-au dus până în Italia. Echipa PROTV a filmat în Roma, Sicilia și Napoli, unde au obținut imagini și interviuri în exclusivitate despre implicarea mafiei italiene în afacerile cu gunoi.”

  

GALBENI PENTRU GALBENI. Am cercetat toate sumele din „Operațiunea Miliardul” și vă arătăm cum și-au tras PNL și UDMR partea leului
Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu (Dela0

„«Sunt convins că guvernul și premierul Cîțu fac toate lucrurile exact așa cum e legal și corect, nu am niciun fel de emoții în această chestiune», a declarat sigur pe el președintele Klaus Iohannis atunci când a fost întrebat despre felul în care au fost repartizați banii din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Cu o zi înainte de declarația președintelui, Cabinetul Cîțu alocase peste 1 miliard de lei (mai exact 1.009.466.000 RON) consiliilor județene, orașelor și comunelor «pentru plata unor cheltuieli curente și de capital». Sunt bani care au mers către administrațiile locale din țară în baza unor documente justificative emise de prefecturile din țară (adică de reprezentanții guvernului în teritoriu) și, în unele cazuri, de consiliile județene.

Am compilat și analizat la Dela0.ro toate cifrele alocărilor, pe orașe și comune, grupate în funcție de culoarea politică a primarilor. A rezultat o statistică națională a felului în care s-au distribuit banii – iar concluziile sunt pe alocuri tulburătoare, departe de orice definiție a termenului «corect», invocat de președintele Iohannis.”

 

Responsabilii de propaganda corona-conspiraţionistă. Analiză a celor mai populare 10.000 de postări din Facebook
Adina Marincea (Libertatea)

 

„Studiile ne spun că Facebook – cea mai folosită reţea socială – favorizează conflictul şi senzaţionalismul, postările şi grupurile care încing spiritele, care divizează.

Pentru a afla mai multe despre sursele şi locurile mai puţin la vedere unde românii se „contagiază” de COVID-scepticism sau chiar negaţionism am realizat o analiză a celor mai populare 10.000 de postări din Facebook-ul românesc pe parcursul a peste un an şi jumătate, de la începutul stării de urgenţă (martie 2020) şi până la momentul actual (octombrie 2021).”

 

Dan Duca

În martie 2020 s-a alăturat redacției Libertatea, unde în prezent este redactor-șef. Dan Duca lucrează în presă din 2003. Vreme de trei ani a fost reporter la ziarul Tribuna din Sibiu, apoi reporter de politic la Cotidianul în perioada 2006-2009. A urmat Realitatea TV, acolo unde a fost pe rând, reporter al site-ului televiziunii, redactor-șef adjunct, redactor-șef și publisher până în 2015 și în paralel, comentator politic la tv. După șase ani, în vara lui 2015, a preluat funcția de coordonator al site-ului Antena3.ro, până în ianuarie 2020, când pentru o lună, a preluat rolul de publisher pentru site-urile Gandul.ro, descopera.ro, Go4it.ro și csid.ro.

Dan Duca este fost bursier CNN și membru în juriul Superscrieri.

 

Dezinformarea lunii
de Codruța Simina / Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.

#FALS Deputatul și fondatorul AUR, George Simion, s-a declarat revoltat că medicamente antivirale ca favipiravir nu se regăsesc în farmacii, pentru ca cei depistați pozitiv să se poată trata acasă:

„Sunt medicamente antivirale, favipiravir, nu mai intrăm în ivermectină și altele. Sunt medicamente recunoscute unanim că ajută pentru a nu ajunge în spital (n.r. în cazul infectării cu coronavirus)”.

Factual arată că Favipiravir nu este unanim recunoscut ca tratament care ar putea preveni spitalizarea în cazul infectării cu Sars-CoV-2, și nici măcar nu a obținut aprobare din partea autorităților europene în domeniu.

#FALS Un videoclip tradus în limba română și distribuit de zeci de mii de ori pe Facebook susține în mod fals că vaccinurile anti COVID-19 vor ucide toate persoanele vaccinate în șase luni până la cinci ani și că acestea provoacă multiple probleme de sănătate, de la coagularea sângelui până la infertilitate. AFP a verificat deja aceste, precum și alte afirmații cu date științifice și a aflat că sunt false. (Verificat AFP)

Canale media aflate în slujba Kremlinului s-au implicat activ în rostogolirea unor manipulări legate de coronavirusul SARS-CoV-2 şi boala pe care o provoacă, COVID-19. (EUvsDisinfo via Adevărul)

Președinta EU DisinfoLab, Diana Wallis, consideră că a venit momentul ca Uniunea Europeană să înceapă să se gândească la reglementarea activității Facebook. În plus, Wallis mai spune că media nu trebuie exceptată de la orice fel de măsuri de reglementare în ceea ce privește conținutul online.

Dezinformarea este ca un parazit care, dacă e lăsat să crească și să prospere, va ucide gazda, spune Wallis. (Euractiv)

Eșecul Facebook de a limita răspândirea conținutului fals și a dezinformării e consemnat într-un studiu al Institutului pentru Dialog Strategic. Studiul arată că majoritatea măsurilor pe care Facebook pretinde că le ia fie sunt prost implementate, fie rămân la nivelul declarațiilor.

Povestea unei mame care s-a informat multă vreme din surse „alternative” arată cât de greu este să iei decizii medicale în cunoștință de cauză, odată ce ai fost absorbit de lumea teoriilor antivaccin. (Coda Story)

- Codruța Simina

 

Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc

Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories - publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD - Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.

De ce vaccinurile ARN nu o să cauzeze probleme pe termen lung, de Tibi Puiu
Printre zecile de dezinformări care au contribuit la eșecul campaniei de vaccinare și, implicit, la dezastrul sanitar care a marcat luna octombrie, cea despre efectele pe termen lung ale vaccinurilor bazate pe ARN mesager („experimentale”, cum insistă să le numească antivaxerii) a fost una dintre cele mai circulate. Textul acesta explică, pe scurt, de ce respectivele afirmații n-au nicio bază, sunt doar încă o tentativă de a-i speria pe cei indeciși.

Ce booster să-mi fac?, de Mihai Ghiduc
În timp ce oamenii care au refuzat vaccinarea în primăvară și vară s-au înghesuit la centre când au văzut că virusul n-are de gând să plece nicăieri, mulți alții primesc acum doza booster, la șase luni de la vaccinarea inițială. Cum acum sunt oferite variante, au început să apară discuții despre care ar fi cel mai potrivit vaccin pentru această extradoză – întrebare la care încerc să răspund în acest text.

Ce e proiectul Neuroștiință la clasă și de ce a fost criticat de experți?, de Andrei Petre
Un podcast despre neuroștiință care este folosit ca material ajutător pentru un proiect școlar extracuricular a fost contestat de specialiști. Aceștia spun că informațiile prezentate nu sunt corecte, că limbajul nu e cel mai potrivit și că scopul urmărit ar fi unul comercial. Răspunsul celor care au propus proiectul ar fi că ar mai degrabă despre dezvoltare personală, decât despre știință.

Două megacanale care ar schimba radical traficul de pe Dunăre, de Mihnea Dumitru
Vremea megaproiectelor care schimbă harta lumii nu s-a încheiat. Turcii vor să construiască un al doilea Bosfor, în timp ce se discută, mai mult sau mai puțin serios, de un canal de sute de kilometri ce ar uni Belgradul de Salonic. Ambele proiecte ar afectat direct și România. Primul, prin creșterea traficului naval spre Constanța și și pe Dunăre, al doilea, dimpotrivă, prin eliminarea aproape totală a segmentului românesc al Dunării din circuitul naval internațional.

Cine ești tu, pisicuță?, de Alexandu Iftime
Proiectul My Antipa, despre biodiversitatea urbană, nu putea să ocolească unul dintre cele mai întâlnite animale din marile orașe românești. Un cercetător de la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” scrie despre istoria domesticirii acestui animal și despre cum și de ce au ajuns pisicile să fie atât de prezente în viața orașelor românești.

 

Fotografia lunii
recomandată de Octav Ganea, Inquam Photos
fotografie realizată de Vlad Chirea pentru materialul din Libertatea

„Navigatul prin întuneric cu o sursă insuficientă, dar necesară, de lumină e o situație întâlnită în multe domenii. Descrie obiectiv felul în care o familie se descurcă într-un bloc nou construit, dar la fel de bine descrie metaforic modul în care fotoreporterii ziarelor naționale, puțini care mai activează, încearcă să aducă în mod constant subiecte noi publicului, așa cum face Vlad Chirea, de exemplu.”, Octav Ganea.

Octav Ganea este fotojurnalist, managing partner al agenției Inquam Photos. Imaginile sale sunt vizibile pe aproape toate publicațiile mari de presă din mediul online, de multe ori menționațe și în acest newsletter. Este câștigătorul secțiunii Fotografie de News de la Superscrieri #10.

 

Rubrica In a Relationship
din ziarul Libertatea

„Cum să discuți cu copilul tău despre pandemie și vaccinare”, de Silvia Guță

În contextul pandemiei și al polarizării tot mai acute a societății pe tema vaccinare vs antivaccinare, copiii și tinerii de azi pierd cel mai mult din drepturile și libertățile lor. In a Relationship deschide discuția despre responsabilitatea adulților de a proteja tinerele generații și se pregătește să lanseze o campanie de conștientizare a violenței fără precedent la care sunt expuși copiii și adolescenții în contextul pandemiei. Până atunci, poți să citești în rubrica In a Relationship din Libertatea despre cum să discuți cu copilul tău despre pandemie și vaccinare într-un mod mai echilibrat și mai sănătos.

Nu uita că pe inarelationship.ro găsești acum și o secțiune specială Pentru părinți. Am adunat acolo toate materialele publicate în rubrica In a Relationship din ziarul Libertatea și toate edițiile anterioare ale newsletterelor, ca să-ți fie la îndemână oricând, cu un simplu search pe site. Sperăm să-ți fie de folos și să dai mai departe vestea și către alte persoane care ar putea avea nevoie de aceste resurse.

Mulțumiri: Pagina de Media, IQads, Cărturești și Savantgarde pentru preluarea topului către mai mulți cititori.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related