Nu este deloc usor sa recunosti ca te-ai inselat sau ca nu ai reusit sa iti atingi un tel, oricat de mult ti l-ai dorit sau ai luptat pentru el. Este nevoie de curaj, de intelegerea faptului ca oricare dintre noi are puteri limitate, ca nu poti castiga mereu. In lumea orgoliului numita publicitatea din Romania nu este deloc usor sa faci insa acest lucru. Cred ca avem intr-adevar nevoie de adevarati guru ai domeniului ( si o spun cu toate ca risc sa fiu taxata din nou) care sa ne arate cum sa fim umili, asa cum este normal sa fim. In doar doua zile am vazut si am invatat enorm de la Russell Davis si colegii lui. Desi intregul seminar a fost foarte revelator, astazi as vrea sa vorbesc despre lectia esecului. M-a impresionat si mi-a deschis perspective la care nu ma gandisem anterior. Si am inteles un lucru foarte clar: acesti oameni, fara aere creative, stiu sa se promoveze in fiecare secunda si sa duca cat mai departe valorile brandului pe care il reprezinta. Am vrut sa stiu mai multe despre conceptul de "imbratisare a esecului" sau mai pe romaneste de acceptare a lui si m-am documentat.
Scott Greenberg, cunoscut speaker motivational din SUA, isi invata cursantii cum sa lupte cu ideea negativa pe care un esec o poate induce in viata cuiva. El arata cum de fapt orice aparent esec poate fi transformat intr-un succes, idee pe care pana la Russell si la el eu nu o explorasem. Exista 8 motive pentru care merita sa iti recunosti esecurile si sa le accepti:
1. Din esec inveti. Oamenii de stiinta s-au confruntat mereu cu acest lucru. Fiecare pas este necesar pana la marile descoperiri. Din fiecare experienta avem ceva important de invatat, care ne caleste si ne pregateste pentru ce va urma si ne ajuta sa progresam.
2. Esecul ne scoate la iveala calitatile. Nu vom stii niciodata cat putem ridica pana nu incercam realmente sa facem acel lucru. Trainerii se refera de cele mai multe ori la acest proces ca la procesul de "lifting to failure". In momentul in care iti impingi propriile limite cat mai departe stii pana unde poti sa mergi. Dimpotriva, daca vei evita limitele, de frica unui esec, nu vei ajunge niciodata sa iti cunosti puterile ascunse, nu vei stii niciodata cat de multe poti face. E important sa mergi pana la capatul fortelor tale si dupa sa stii sa te bucuri de ce ai realizat.
3. Esecul ne face mai puternici. Oamenii cu adevarat puternici sunt cei cu o vointa de fier si o putere psihica de invidiat. Cu cat vei "ridica mai multe greutati" cu atat vei deveni mai puternic. Initial forta fizica doare, dar aduce pe viitor putere. Esecul are puterea de a ne intari caracterul. Cu fiecare efort depus, devenim mai puternici.
4. Esecul ne inspira si pe noi si pe ceilalti. Cand nu ne lasam descurajati, esecul ne face sa ne dorim mai mult, sa nu ne oprim din orice. Chiar daca initial poate parea sfarsitul lumii pentru noi, pe viitor se poate dovedi ca fiind cel mai bun lucru care ni se poate intampla. Un accident intr-un meci l-a obligat pe Julio Iglesias sa renunte la cariera de portar in prima liga spaniola de fotbal. Ceea ce parea finalul unui vis frumos, s-a dovedit inceputul unui drum plin si de mai multa glorie: cariera prolifica de cantaret.
Pentru lideri este mereu mai greu, pentru ca sunt priviti precum niste trendsetteri. Si ei trebuie totusi uneori sa riste si chiar daca nu vor reusi, curajul le va fi apreciat.
5. Esecul scoate la iveala curajul. Daca nu iti mai este frica de un posibil esec, devi mai curajos si atunci reusesti sa faci lucruri ce ar fi parut de nerealizat anterior.
6. Este mai bine sa esuezi decat sa regreti. Este mult mai usor sa te obisnuiesti cu gandul ca ti-a fost negata o sansa reala, decat sa stii ca e vina ta ca ai lasat-o sa treaca pe langa tine. Cand nu incerci semnul de intrebare va persista mereu.
7. Esecul ne permite sa ne orientam spre alte oportunitati. Lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par la prima vedere, astfel incat ceva care ne pare perfect initial se poate dovedi a fi o greseala majora. Trebuie doar sa ai incredere si sa privesti lucrurile in perspectiva.
8. Esecul face ca succesul viitor sa para si mai dulce. Gustul succesul este mai dulce dupa infrangere, deoarece vine precum o comparatie. Inloc sa pierdem atat de multa energie incercand sa fugim de esec, mai bine il recunoastem, acceptam si trecem mai departe. Sanse pot fi mereu gasite intr-un aparent ghinion. "Daca exista o reteta a succesului, atunci esecul ar trebui sa fie cel mai important ingredient" a mai spus Scott Greenberg.
Wieden + Kennedy Londra nu este orice agentie. Pentru creativii si strategii agentiei castigarea unui Cannes nu mai reprezinta de mult un fenomen, dar asta nu inseamna ca nu se confrunta si ei cu infrangeri. Diferenta principala fata de ceea ce se intampla in Romania este ca au curajul sa recunoasca acest lucru. Mi s-a parut extrem de interesant sa aud cum dupa multe incercari creative nu erau perfect multumiti de ceea ce a rezultat si atunci au ales sa mearga la client si sa ii arate incercarile de pana atunci. Apoi l-au intrebat pe client daca el considera ca vreunul dintre drumuri este potrivit sau nu. Cum sa nu iti castigi increderea clientului in acest fel? Si asta nu este tot. Creativii de la Wieden + Kennedy vorbesc deschis despre probleme aparute in timpul pitch-urilor, despre momentele grele in care au trebuit sa renunte la clienti pentru ca relatia devenea toxica si o fac concret: cu exemple, cu explicatii clare. Ei recunosc infrangerea, o accepta si sunt mandri de acest lucru. Blogul agentiei ne invita la optimism, inca de cum i-am pasit pragul. Imi place increderea lor, puterea de a vedea mai departe de micile nereusite zilnice. Poate tocmai de aceea au si ajuns acolo unde sunt astazi. Imi doresc sa vad acelasi entuziastm si in Romania, aceeasi degajare pe care publicitarii renumiti de peste hotare o au. Avem si noi exemplele noastre de asa da, numai ca imi par nesemnificative in comparatie cu intregul "trend" al pietei, plus ca se manifesta rar.