Pe Raluca Bădescu o definește cel mai bine fotografia pe care o face. Pasiunea pentru fotografie a apărut natural, atunci când și-a dorit să păstreze vii amintirile trăite de familia ei. Un prim aparat foto profesional și câteva cursuri de fotografie mai târziu, Raluca a făcut următorul pas: deschiderea propriului studio.
Îi place să fotografieze oamenii exact așa cum sunt ei în viața de zi cu zi. Fotografiile pe care le face poartă cu ele parfumul momentului surprins și spune povești de familie care devin eterne. Interesul Ralucăi pentru zona de marketing s-a concretizat prin Raluca Bădescu Photography prin care creează potrete de business și proiecte speciale din zona fotografiei comerciale. În timp am învățat cât am putut de mult și mi-am îmbunătățit tehnicile atât cele de fotografiere cât și cele de editare.
2021 este anul în care mi-am ales direcțiile în fotografie. Este anul în care m-am îndrăgostit de fotografia de portret personal datorită impactului emoțional pe care îl are. Este anul în care am inițiat campania #SuntInspirație pentru că eu găsesc inspirație în oamenii pe care îi fotografiez și îmi doresc ca fotografiile pe care le fac să transmită acest lucru, să inspire.
2021 i-a adus Ralucăi multă răbdare și a ajutat-o să înțeleagă că lucrurile se întâmplă la momentul potrivit, care nu coincide întotdeauna cu momentul pe care ni-l dorim noi. E anul în care s-a îndrăgostit de fotografia de potret, iar asta a ajutat-o să devină foarte receptivă emoțional. Despre cum reușește să citească poveștile nespuse pe chipul persoanelor pe care le fotografiază și să le surprindă în imagini am povestit cu Raluca în rândurile de mai jos.
Background personal și profesional
Gândindu-mă la aceste două aspecte îmi dau seama că exact fotografia pe care o fac mă definește din cele două perspective: cea personală și cea profesională. Personal, „Fotografii Parfumate” spune povești de familie, povești care poartă în ele parfumul amintirilor. Profesional, „Raluca Bădescu Photography” este axată pe portret contemporan dar și pe proiecte cu iz de marketing. Pe zona de marketing m-am format profesional și acest lucru mă ajută extraordinar în proiectele mele foto de business, pentru că vizualizez cu ușurință ce înseamnă un business și știu cum vreau să redau în imagini activitatea oamenilor care sunt parte din el.
Pasiunea pentru fotografie
Cred ca pasiunea am avut-o, pur și simplu. Și a venit acel moment în care mi-am dorit foarte mult să îmi fotografiez familia, mă și vedeam cu un aparat în mână surprinzând momente din viața copiilor mei și din viața de familie. Pentru mine, familia mea a fost declanșatorul cu adevărat. Am făcut un prim curs de fotografie când aveam copiii foarte mici, apoi am primit un aparat de fotografiat foarte bun de la soțul meu. Mi-a plăcut enorm să îmi fotografiez copiii și să le creez amintiri care poartă în ele acel „parfum” al momentului surprins.
În 2015 m-am hotărât să fac încă un pas, unul mai mare, și așa m-am înscris la un nou curs de fotografie în urma căruia, spre final de an, am obținut și diploma de fotograf profesionist. Și apoi repede mi-am deschis și firma, mi-am luat și primul aparat profesional, mi-am pregătit și studioul și primul decor – cel de Crăciun, pentru a face ședințe foto de familie.
Primul aparat și poveștile lui
Aparate de fotografiat am avut mai multe, de la cele de amatori până la unele mai complexe, destinate pasionaților de nivel mediu spre avansat. Însă primul aparat cu adevărat profesional este cel luat în 2015, un full frame Nikon (D810) cu care lucrez și în prezent. Primele fotografii i le-am făcut fetiței mele acasă, în curte, pe un covor de frunze în culori de toamnă. Una dintre acestea o consider cel mai special „Parfum de toamnă” realizat de mine, fiind o fotografie reprezentativă în portofoliul meu.
Au urmat apoi fotografiile realizate în studio, în decor de sărbători. De privit, în acest moment, le privesc cu drag, pentru că văd poveștile de atunci și știu ca le-am făcut cu tot ceea ce cunoșteam despre fotografie la vremea respectivă. În timp am învățat cât am putut de mult și mi-am îmbunătățit tehnicile atât cele de fotografiere cât și cele de editare.
Cum ai învățat
Cursul din 2015 în urma căruia mi-am obținut diploma de fotograf l-am făcut cu dl. Radu Grozescu la F64. Este un curs introductiv foarte bun care îți dă elanul necesar spre a te apuca de treabă. Ceea ce am și făcut.
La scurt timp am urmat cursul de editare cu Radu Tudoroiu, tot la F64, curs în care înveți si înțelegi ca fotografierea și editarea sunt părți ale aceluiași proces creativ. Radu Tudoroiu este un fotograf cu o tehnică desăvârșită și cu o viziune spectaculoasă iar ceea ce folosesc acum în fotografia mea de portret își are rădăcinile în ceea ce am învățat de la el.
Ca să pot sa mă dezvolt cât mai mult și să îmi găsesc drumul meu și stilul meu, an de an am urmat workshopuri pe diferite teme fotografice. Chiar în vara aceasta am avut imensa bucurie să particip la workshopul fotografei internaționale Elena Shumilova, ținut la noi în țară, la Sibiu, pe tema fotografiei de copii. Există o magie în fotografia Elenei Shumilova care cucerește orice privitor, și care dă un imbold creativității din noi, sau cel puțin eu așa am simțit.
Tot în acest an m-am specializat pe fotografia de portret contemporan realizat în studio, iar cursurile care mă ajută în această direcție sunt cele de pe platforma Sue Bryce Education, din Statele Unite, platformă pe care am regăsit înscriși mai mulți fotografi din Romania. Am avut o reală surpriză, foarte plăcută, în ceea ce privește cursurile de pe această platformă, care sunt foarte variate, pentru că, pe lângă fotografiere și editare, te învață tot ce ține de construirea unui business profitabil în fotografie. În direcția aceasta îmi doresc să merg mai ales că din 2020 am hotărât ca fotografia să fie activitatea mea profesională de bază.
Ce te-a învățat fotografia
Pentru mine, fotografia este cea mai frumoasă cale de a te conecta cu oamenii și cu tot ceea ce este în jur.
Iubesc să mă conectez cu oamenii în mod special, dar și cu ceea ce mă înconjoară și cumva fotografia îmi oferă și mai mult în direcția aceasta, pentru ca mă face și mai conștientă de ceea ce simt.
Primii bani ca fotograf
Primii clienți i-am avut chiar la finalul anului 2015, dar asta pentru că aveam un decor de sărbători aranjat în studio. Am învățat imediat că sesiunile foto de Craciun sunt cele mai dorite de familii, cei mai mulți făcându-și o tradiție din a se pregăti pentru ședința foto de sărbători.
Subiectele pe care le explorezi
Am început ca fotograf de familie și de copii iar stilul pe care l-am adoptat și pe care încă îl am este cel de lifestyle. Îmi place să îi văd jucându-se, plimbându-se, practic să îi văd interacționând între ei, indiferent că sesiunea foto se desfășoară afară sau în studio.
Pe zona de business lucrez cu mare plăcere portrete de business, sesiuni de branding personal și de business lifestyle.
Ce explorez însă acum cu mare curiozitate și cu o atenție emoțională specială este fotografia de portret personal. În fiecare sesiune de acest tip caut sa confer încrederea și să creez conexiunea necesară acelei dezvăluiri autentice, libere, care aduce frumusețea aceea interioară pe care o avem în noi și pe care, de multe ori, nu o conștientizam. Genul acesta de sesiune foto este terapeutic pentru că îi face pe oameni sa se redescopere iar mie, ca fotograf, îmi dă o emoție incredibilă, de împlinire și de încredere că ofer ceva de suflet. Și ce bucurie mai mare aș putea să am ca fotograf de portret, decât aceea de a ști ca am ajuns în sufletul unei persoane printr-un portret bun?!
Stilul tău
Stilul meu de fotografie este emoțional - contemporan pentru că mă inspiră oamenii și poveștile lor de viață. Și poveștile nespuse în cuvinte, de cele mai multe ori le citesc pe chip.
Sursele tale de inspirație
Îmi găsesc inspirație în jurul meu, în oamenii din viața mea și în cei pe care îi întâlnesc. Blocajele creative le depășesc lucrând și încercând, chiar dacă nu îmi iese de fiecare dată ceea ce mi-am imaginat sau dorit. Mă uit și la ce lucrează alți fotografi dar caut în resursele proprii ce aș vrea să aduc în plus în fotografia pe care o fac. De asemenea, cursurile și workshop-urile sunt o cale extraordinară de învățare, de inspirație și de avânt spre noi direcții.
Ce ar spune aparatul tau foto despre tine
Întrebarea mă face să zâmbesc, dar, cred că ar spune că ne cunoaștem bine și că am și grijă de el, doar facem 6 ani împreună. Și că îl port în genți frumoase, elegante. Și aici chiar am o poveste frumoasă: la sfârșitul anului trecut am creat împreună cu oamenii super faini de la Atelierele DaDa din București, o geantă specială, cu stil elegant, o geantă „Lady Photographer”. Ideea a pornit de la o nevoie a mea, eu fiind o persoană cu stil vestimentar office - elegant.
Ce ”trick-uri” ai pentru a-i relaxa pe subiecti
Comunicarea e cheia principală în a deschide relaxarea. Eu comunic cu ușurință si caut să mă aud cu clienții, să mă vad cu ei pe video-call-uri sau chiar direct atunci când timpul ne permite, pentru a stabili o conexiune între noi înainte de a realiza sesiunea foto.
Apoi, în timpul ședințelor foto de portret îi ghidez și îi direcționez către unghiurile care îi pun în valoare. Dar îi și indemn să se așeze în posturile în care se simt ei bine și se relaxează. Și din când în când le arăt imaginile pe ecranul aparatului foto și acest lucru îi încântă și le dă încredere.
În sesiunile foto de familie & copii invit la joacă și la interacțiune și mă joc și eu cu copiii.
În toate ședințele foto țin să confer încredere și să trag suficiente cadre pentru a acoperi tot ce îmi propun sa transpun în fotografii finale.
Povești funny de la shooting
Anul trecut, în sesiunile foto de sărbători, am avut în studio un băiețel inventiv care s-a transformat în regizor. Cu copiii în general am parte de întâmplări haioase, dar el a fost super amuzant prin tot ceea ce ne spunea mie și familiei lui, și prin cum ne coordona el pe toți să participăm la ședința foto. Pe mine mă atenționa ce urmează ca nu cumva sa ratez cadrul regizat de el. Practic noi eram invitații lui în studio și copilul a reușit să facă din ședința foto un mic film de „acțiune”, așa că nu am cum să-l uit.
Povestea fotografiilor preferate
Prima, foarte dragă mie este intitulată „Parfum de toamnă” - este fotografia cu fetița mea, făcută în toamna lui 2015, exact când am pus mana pe primul aparat full-frame.
A doua, fotografia de familie afară, face parte dintr-o sesiune foto specială realizată în vara anului trecut într-un loc spectaculos, cu ocazia filmării clipului meu de promovare ca fotograf de familie. Este o fotografie apreciată de Nikon Romania și Nikon Europe ceea ce pentru mine înseamnă enorm, îmi conferă încredere și mă motivează.
Portretul în studio realizat cu Otilia Mantelers reprezintă o invitație la a fi noi înșine, așa cum suntem. Este un cadru atât de intim și în același timp atât de dezinvolt și de natural, care emană acea frumusețe izvorâta din interiorul nostru, de care povesteam legat de fotografia de portret personal.
O imagine cu doua cadre realizate în studio, ambele „portret de artist”.
Fotografia de familie în culori de toamnă pe care am intitulat-o „Parfum de iubire” – realizată în octombrie 2020 cu doi oameni care m-au fascinat cu dragostea pe care și-o arată prin fiecare gest pe care îl au unul pentru celălalt.
Relația dintre fotograf si public
Avem fotografi extraordinari în România ceea ce face ca publicul să fie tot mai interesat de frumos, de culori, de emoție și de tot ceea ce exprimă fiecare prin fotografie.
Prin prisma experienței mele, pot spune că relația autor – public este una de durată odată stabilită. Daca publicului îi place ceea ce îi oferi vizual, te urmărește și te apreciază. Dacă mă raportez strict la clienți, în timp am realizat că se creează o relație de încredere reciprocă și de conexiune frumoasa între noi, pe termen lung.
Ghidul tău personal de etică
Pentru stabilirea unei sesiuni foto am un întreg proces pe care îl urmez, bazat pe o comunicare foarte bună, astfel încât atât ședința foto în sine cât și rezultatele acesteia să fie pe măsura așteptărilor nu doar ale clientului ci și ale mele – eu îmi stabilesc așteptări foarte mari pentru fiecare sesiune foto pe care o fac. Sunt foarte atentă la ceea ce ofer final pentru că vreau sa aduc bucurie prin fotografiile pe care le realizez. Și mai vreau sa pun câte o picătura de „parfum” în fiecare imagine care pleacă din aparatul meu către oameni.
Trenduri în fotografia din România
Da, se poate vorbi de trenduri și văd mai multe categorii de influențe, în funcție de genul abordat. Spre exemplu, în fotografia de portret contemporan, sau cea de familie, sau de nou născut, există trenduri date de fotografii renumiți din Romania și/sau străinătate care lucrează aceste genuri de fotografie. La fel este pe zona de fashion.
Pe zona de business fotografia este influențată de tot ceea ce ține de businessul în sine, de obiectivele sale de marketing și publicitate, dar și de ceea ce realizează concurența.
În fotografia de stock, de asemenea există tendințe, acestea fiind date de tot ce se întâmplă în toată lumea, la nivel economic, social, climatic, etc. Automat și pandemia a trasat tendințe pe platformele de fotografie de stock.
Fotografiile comerciale
Pe zona comercială am avut proiecte foarte frumoase în această vară. Unul, care mi-a plăcut în mod deosebit pentru că a cuprins tot ceea ce îmi place mie să lucrez pe business, a fost fotografierea unui salon de înfrumusețare. Am realizat portretele oamenilor care lucrează în el, am surprins cadre de lifestyle din activitatea acestora, și am mai fotografiat încăperile și aparatura. Toate fotografiile sunt folosite în strategia de comunicare în social media, și urmează să fie construit un întreg website pe baza lor.
Ultimii ani au adus o nevoie și implicit o cerere mai mare de fotografie pentru expunerea activităților clienților, a serviciilor și produselor pe care aceștia le oferă. Pentru mine, negocierea creativă face parte din jobul meu ca om marketing astfel că o percep ca punct de plecare firesc în orice proiect de business.
2021, anul descoperirilor
2021 este anul în care mi-am ales direcțiile în fotografie. Este anul în care m-am îndrăgostit de fotografia de portret personal datorită impactului emoțional pe care îl are. Este anul în care am inițiat campania #SuntInspirație pentru că eu găsesc inspirație în oamenii pe care îi fotografiez și îmi doresc ca fotografiile pe care le fac să transmită acest lucru, să inspire.
Și mai este anul în care am realizat un nou website de fotografie, în care am adunat toate aceste proiecte frumoase pe care le dezvolt: cele de portret personal, portret de business, branding personal, business lifestyle, dar și proiectele speciale din sfera fotografiei comerciale.
În ceea ce mă privește, 2021 este anul care am învățat sa am răbdare cu mine. 2021 m-a învățat și m-a făcut să înțeleg că lucrurile se întâmplă sau se finalizează la momentul potrivit. Tot în acest an am devenit foarte receptivă emoțional prin intermediul fotografiei de portret, iar acest lucru îmi dezvoltă creativitatea.
Trenduri enervante
Nu îmi pare nimic enervant în materie de trend. Schimbări și trenduri vor exista mereu, ține de fiecare artist în parte cum se raportează la ele și dacă le îmbrățișează sau nu. Mai mult, trendurile te mai scot din zona de confort și te stimulează spre noi direcții.