Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință anunță un pop-up show în cadrul proiectului cultural Particule afective, proiect desfășurat în perioada august - noiembrie 2021. Proiectul îmbină arta contemporană și știința, într-un demers de chestionare a rolului tehnologiei holografice în procesele cognitive, explorând noțiuni de mișcare și prezență și concepte relevante din fizica cuantică. Particule afective va fi prezentat în cadrul unei instalații imersive structurată în jurul unei serii de holograme și materiale video derivate din explorările conceptuale, științifice și coregrafice.
Particule afective: Quasi-random scatterings este o ultimă oportunitate de a vedea lucrarea Particule afective anul acesta, într-o formulă adaptată la contextul pandemic actual. Expoziția se deschide miercuri, 3 noiembrie, iar vernisajul are loc vineri, 5 noiembrie, ora 17:00, în spațiul invitro de la Ateliere Malmaison. Expoziția va putea fi vizitată până pe 7 noiembrie, în baza unei programări prealabile.
„Am adaptat conceptul expozițional într-o formulă mai intimă, care să ofere fiecărui vizitator ocazia să interacționeze cu instalația noastră și să descopere concepte și tehnici inedite pentru România, cum ar fi holografia ca mijloc de exprimare artistică sau conceptul cuantic de superpoziție, dincolo de teoria abstractă specifică acestuia din urmă ori mistificările asociate celei dintâi”, spune Sabina Suru, inițiatoarea proiectului Particule afective.
Credit foto: Alina Usurelu
Particule afective este o invitație la experimentare și joacă în mediul schimbător al probabilităților, luminii și particulelor (ne)observate, folosind holografia argentică și dansul contemporan. Conceptele de lucru sunt înrădăcinate în fizica cuantică, având în centru noțiunea de superpoziție – comportamentul observat al sistemelor studiate de a manifesta simultan stări disjuncte. Acest concept este extrapolat într-o instalație imersivă, o lucrare comună semnată de Sabina Suru (direcție artistică, holografie și video), Irina Marinescu (coreografie) și Alexandros Raptis (muzică). Cei trei artiști au lucrat alături de Drd. Vlad Toma și Dr. Marian Zamfirescu, cercetători de la Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser – CETAL, din cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, care au contribuit atât la cercetarea teoretică, cât și prin sprijinul direct pentru testările tehnice și producția hologramelor.
Proiectul, inițiat în vara acestui an, a fost prezentat până acum publicului prin performance-ul Particule afective, work in progress, la Centrul Național al Dansului București, instalația performativă din cadrul SIMULTAN Festival, la MultipleXity, Timișoara, respectiv o conferință în cadrul programului internațional de panel-uri art & science, Fusion:Talks.
Credit foto: Andrei Tudose
Credit foto: Andreea Sasaran
Sabina Suru este artistă multimedia și manager cultural, co-fondatoare a Asociației Qolony – Colonia pentru Artă și Știință. Practica ei se concentrează asupra reactivării unor tehnologii obsolete, în principal holografia și fotografia argentică și alternativă, păstrând un interes extins pentru medii contemporane, obiect și instalație video. Încorporează elemente și concepte din știință (optică, fizică) și abordează problematici legate de mutația identității, obiectivizare, memorie exografică și timp, prin colaborări cu practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, dans contemporan și muzică.
Irina Marinescu s-a îndrăgostit de dansul contemporan și performance în 2009. De atunci a studiat cu profesioniști români și străini diferite limbaje de dans și forme ale artelor performative – Feldenkrais, Viewpoints, Axis Syllabus, Das Theater Feedback Method, Contact improvisation, Gaga. A lucrat cu Centrul Național al Dansului, a participat la Cultural Management Academy 2019, este co-fondatoare a Asociației Developing Art, iar în prezent este artistă și producătoare independentă. Colaborează cu artiști din diferite domenii pentru a crea contexte în care ingredientele principale sunt conexiunile autentice, experimentul și emoțiile.
Alexandros Raptis lucrează în domeniul artelor spectacolului. Principalele sale arii de interes sunt regia de teatru, light design-ul și compoziția muzicală. Din 2014, creează light design-ul sau muzica pentru performance-uri, concerte de jazz și teatru. Cel mai recent spectacol regizat este Străinul (după Invocarea Farmecului de Y. Mavritsakis) la POINT. Alte spectacole în care s-a implicat sunt - Sclavi de M.Manolescu și Plastic de M.Mayenburg (r. Cristian Popescu), Daughters și Counterbody de Simona Deaconescu, Vara în care mama a avut ochii verzi de T.Țîbuleac, Nok!Nok! și An Tan Tina, de Nicoleta Lefter. Face muzică electronică împreună cu Andrei Raicu, în formula Al’iikhwa Ra.
Credit foto: Daniel Oprea
Dr. Marian Zamfirescu este cercetător științific specializat în optică, spectroscopie și laseri. Este absolvent al Facultății de Fizică din Măgurele și Doctor în Fizică la Universitatea Blaise Pascal din Clermond-Ferand, Franța. Are un postdoctorat la Universitatea din Florența, Italia. Din 2015, conduce Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL).
Drd. Vlad Toma este asistent de cercetare în cadrul Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei - INFLPR și doctorand la școala doctorală de fizică teoretică a Universității din București, specializat în structura de moment cinetic a luminii, pasionat de fotografia analog și matematică recreațională.
Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință este o organizație culturală din București, care funcționează ca generator de legături între artă, știință și tehnologie, prin evenimente și proiecte de tip rezidențe artistice, expoziții, conferințe, artist/scientist talks, cercetare și creație artistică.
Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) desfăşoară activităţi de cercetare fundamentală şi aplicativă în domeniul laserilor, interacţiei luminii cu materia, plasmei şi acceleratoarelor de electroni.--
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Partener de cercare: Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației,
Parteneri: invitro, Atelierele Malmaison, Universitatea Națională de Arte București, Centrul Național al Dansului București (CNDB), Asociația Tehnoarte, Asociația Simultan
Parteneri media: Radio Romania Cultural, The Institute, DoR (Decât o revistă), Bookhub, Modernism, noi3.life, AGERPRES, Știință și tehnică, Elle, IQads, Fundația Cărturești, Savantgarde, Iscoada, Zeppelin, Ziarul Metropolis