Când hainele sunt o formă de exprimare creativă și liberă, să arăți la exterior cum ești pe interior devine un lucru firesc. Dar trendurile sezoniere și fast-fashion-ul fac ca articolele vestimentare să pară clonate dintr-un magazin în altul, iar tot procesul ăsta de a-ți găsi propriul stil se îngreunează.
În contextul ăsta, magazinele care oferă opțiuni vintage și second-hand sunt o gură de aer proaspăt pentru pasionații de modă. Asta a avut în minte Banica Cosmin atunci când a creat OPSHOP: să ofere șansa oamenilor de a avea haine cool și sustenabile. Magazinul continuă să adune în jurul lui oameni la fel de cool ca hainele de acolo, iar Cosmin speră să devină unul din distribuitorii de vintage din aceasta parte a Europei.
Oamenii se aduna la sesiuni de thrifting pentru a impartii bucuria si impresiile descoperirii lucrurilor. Piata din Romania este inca la un nivel destul de jos fata de restul tarilor, insa interesul creste pentru astfel de produse datorita preturilor mai accesibile si calitatii crescute.
Deși piața din România nu e atât de dezvoltată ca în restul țărilor, Cosmin poate să vadă zilnic cum interesul oamenilor crește pentru astfel de produse. Parte din asta se datorează și bucuriei pe care găsirea unui articol vintage special o trezește în oameni. Dar mai multe despre asta și relația pe care oamenii din România o au cu ideea de modă sustenabilă am povestit în rândurile de mai jos.
Despre tine
Salut, eu sunt Banica Cosmin si sunt fondatorul OPSHOP, unul dintre primele vintage shop-uri din Bucuresti, iar atunci cand nu caut haine cool pentru shop imi place sa pun muzica la fel de cool la diferite evenimente.
Pasiunea pentru modă
Pasiunea mea pentru hainele vintage/second-hand a aparut in liceu cand mergeam des la thrifting prin magazine de genul in orasul meu natal. Acolo am descoperit aceasta oportunitate de a-ti achizitiona ceva unic, rar, calitativ la pret foarte mic.
Povestea OPSHOP
Povestea OPSHOP a inceput acum aproximativ 5 ani din dorinta de a avea propriul business, imbinand aceasta pasiune mai veche a mea cu ideea de afacere. Analizand piata din Bucuresti si negasind un magazin de genul am zis si am facut "OPSHOP".
Ce păstrezi pentru tine&ce dai mai departe
Sincer sa fiu, pentru mine nu prea pastrez haine, fiind un tip mai minimalist, am foarte putine lucruri in garderoba. Ma bucura mai mult atunci cand clientii pleaca fericiti de la shop.
Comunitatea adunată
Comunitatea a fost receptiva din prima la acest tip de shop, fiind unul destul de nisat nu ne-a fost foarte greu sa adunam oameni misto in jurul magazinului. Au început să se adune din prima zi in care am deschis si inca mai adunam oameni cool pe langa noi, sunt de parere ca nu se va termina aceasta expansiune; atat timp cat tot timpul venim cu ceva nou.
Produsele care se vând cel mai repede
Lucrurile rare de obicei, cele pentru adevaratii cunoscatori de vintage, dar nu pot face diferenta intre piesele pe care le avem in shop, aproape fiecare lucru isi gaseste locul in sifonierul cuiva.
Articolul tău vestimentar preferat
O varsity jacket noua Charlotte Hornets din anii 90' pe care o tin "la naftalina".
Surse de inspirație
Cel mai mult ma inspir din curentul streetwear, de obicei in vestul Europei se da ora exacta in materie de moda (Berlin, Paris).
Produse noi am incetat sa cumpar, in primul rand pentru calitatea scazuta, iar in al doilea rand pentru a nu sustine acest fenomen care se numeste fast fashion.
România&moda sustenabilă
Observ din ce in ce mai multi tineri foarte interesati de moda sustenabila, tineri de scoala generala, de liceu, care prefera calitatea lucrurilor produse in trecut in schimbul lucrurilor noi. Pe undeva cred ca este si pretul mai avantajos, dar nu tot timpul se aplica aceasta teorie.
De unde vine obsesia pentru hainele vintage
Cum am spus si mai sus pentru calitatea pe care o gasesti din ce in ce mai greu la lucrurile noi, plus acest trend care dupa parerea mea este unul foarte ok deoarece odata cu a fii cool ca te imbraci diferit vine la pachet si cu ideea de reciclare.
SH-ul, un fenomen cultural
Mi se pare ca este mai atractiv sa mergi intr-un loc unde iti pui norocul la incercare decat a merge intr-un magazin unde deja stii ce gasesti si ce vei cumpara.
Oamenii se aduna la sesiuni de thrifting pentru a impartii bucuria si impresiile descoperirii lucrurilor. Piata din Romania este inca la un nivel destul de jos fata de restul tarilor, insa interesul creste pentru astfel de produse datorita preturilor mai accesibile si calitatii crescute.
Cum își aleg consumatorii hainele
Criteriul principal este acela de a te simti bine in haina respectiva, plecand de la material, la croiala, la culoare.
Procesul de selecție a hainelor
Selectia hainelor de la noi din shop este foarte stricta, fiecare mana prin care trec articolele stie daca ii este locul sau nu la noi in shop.
Le alegem in functie de trend, de sezon, de calitate si de raritate.
Avem peste 20 de categorii de produse, iar cele mai vandute, sa zicem ca sunt camasile de toate felurile.
Relația românilor cu hainele pe care le poartă
Observ ca au incetat sa cumpere excesiv haine doar pentru a le tine in sifonier, multi cauta sa isi goleasca garderoba de lucrurile pe care le-au cumparat si probabil nu le-au purtat niciodata. Acesta este un prim pas catre moda sustenabila.
Care sunt obstacolele modei sustenabile în România
Acest trend in Romania inca este la inceput, se manifesta prin interesul constant al cumparatorilor dealungul timpului si prin noul interes al celor care incep sa aleaga acest mod de a te imbraca.
Obstacolul principal al acestei mode sustenabile este needucarea in aceasta privinta. Sunt sigur ca fiecare dintre noi s-a lovit macar o data de reprosul parintilor sau bunicilor ca ti-ai cumparat haine purtate.
Promovare&canale de comunicare
Ne promovam prin mijloacele de social media, ne diferentiem prin aceasta nisa pe care o pastram in continuare, iar elementul specific sa zicem ca 80% din hainele de la noi sunt unisex.
Peisajul SH din România la nivel online/offline
Am observat ca la nivel de online stam foarte bine, fiind foarte multe "magazine" pe instagram/facebook, dar parerea noastra este ca cel mai bine vezi si cumperi decat sa cumperi si sa vezi.