Căutăm viitorii lideri în educație, oameni cu sau fără experiență în învățământ, care cred în potențialul fiecărui copil și aleg să predea cel puțin 2 ani în școlile vulnerabile din România.
Dator sau doctor? Acuzat sau avocat? Viitorul copiilor din mediile defavorizate depinde de deciziile pe care le luăm noi, astăzi, și de șansa elevilor la o educație de calitate. Teach for Romania pornește un nou sezon de recrutare și caută viitorii lideri în educație, oameni cărora le pasă atât de mult de educația copiilor din medii vulnerabile, încât aleg să le fie aproape pentru cel puțin 2 ani, în calitate de educatori, învățători sau profesori inspiraționali. Programul Teach for Romania se adresează atât celor care au experiență în învățământ – profesori motivați care predau în medii vulnerabile și care simt nevoia de susținere pentru a face mai mult pentru elevii lor, cât și celor fără niciun fel de experiență la catedră, dar care sunt gata să se implice în educație acolo unde este cea mai mare nevoie de oameni buni.
Pe cine căutăm?
După 8 ani, știm cu încredere cum arată oamenii de care avem nevoie la catedră în școlile vulnerabile și ce sprijin au nevoie pentru a nu renunța.
Sunt acei oameni cu o motivație puternică, cu sau fără experiență anterioară de predare, care își doresc să producă o schimbare profundă în sistemul de educație din România. Oameni cu potențial de leadership și abilități de a-i inspira pe cei din jur, care își doresc să ajungă la fiecare copil, indiferent în ce cătun locuiește și să îi ofere o șansă la o viață mai bună prin acces la educație de calitate.
Sunt oameni dispuși să facă o navetă dificilă, să se confrunte cu multiple incertitudini și provocări, pentru că nu poți anticipa ce vor întâlni în comunitate sau pentru ce probleme vor trebui să găsească resurse, aliați, soluții.
Vrei să faci o schimbare în educație, de la catedră? Fie că faci deja parte din sistem sau ești pregătit să intri acum în învățământ, Teach for Romania este aici să te susțină. Intră în program în 8 pași!
Te înregistrezi pe site-ul Teach for Romania, unde vei completa primul formular, cel de manifestare al interesul. După finalizarea acestuia, vei primi automat, pe adresa de e-mail, al doilea formular, cel de înscriere. Dacă treci de această etapă, vei primi o invitație de programare la un interviu online de maximum 30 minute. Următoarea etapă de selecție presupune prezența într-un Centru de Evaluare online. Dacă ești potrivit/ă cu programul Teach for Romania, următorul pas este să cunoști organizația prin diverse sesiuni online și asistare la ore online, în care ne dorim să înțelegi mai bine provocările din comunități. Urmează 6 săptămâni intense de pregătire teoretică și practică pedagogică în Academia de Leadership și Pedagogie (într-un format online sau hibrid). De asemenea, vei intra în sistemul de învățământ românesc prin susținerea examenului naţional sau testarea la nivel județean și vei participa la ședinţele publice pentru obţinerea posturilor. Astfel, vei fi pregătit/ă să începi școala cu entuziasm și profesionalism, în calitate de educator, învăţător sau profesor.
Ce susținere vei primi de la Teach for Romania?
Training și sprijin, astfel încât să poți fi un profesor pregătit să facă față provocărilor de a preda în medii vulnerabile.
A preda într-un mediu vulnerabil, adică într-o școală cu performanțe academice modeste, în comunități izolate, cu elevi cu risc de abandon școlar, cu provocări materiale, sociale, cu familii dezbinate, părinți plecați în diaspora, este o experiență cu totul diferită, iar profesorul ajunge să joace multe alte roluri. De aceea, Teach for Romania te va antrena și îți va oferi sprijin constant timp de doi ani astfel încât să poți oferi o educație relevantă copiilor cu care vei lucra, adaptată nevoilor lor. O educație care să îi pregătească pe elevi pentru viitor. Iar ție, participantul în program, îți va arăta concret ce înseamnă învățământul public în medii vulnerabile, cât de complicate și nuanțate sunt provocările de pe teren și te va ajuta să înțelegi de ce soluții este nevoie, indiferent de cum vei alege să contribui în educație după acești doi ani. Ingredientele principale de formare sunt:
- gândire strategică și leadership – capacitatea de a gândi strategic o intervenție, pornind de la realitatea și nevoile fiecărui copil din clasă. Altfel spus, profesorul trebuie să fie antrenat nu să aibă drept obiectiv parcurgerea întregului manual, ci să identifice corect nivelul fiecărui elev, să identifice decalajele de învățare ale copiilor din clasă și cauzele acestora, apoi să stabilească obiective realiste, asumate și susținute atât de copil și de profesor, cât și de părinte.
- abilitatea de a dezvolta integrat elevul, cu atenție atât la dimensiunea cognitivă, cât și la cea socio-emoțională și comportamentală (auto-determinarea, abilitatea de a-și gestiona emoțiile, de a coopera).
- abilitatea de a forma parteneriate în beneficiul elevului cu restul cancelariei, cu familia, cu autoritățile relevante, cu donatori și finanțatori.
- abilitatea de a crea o cultură a reușitei în sala de clasă, în care elevul se va simți în siguranță și încurajat să se autodepășească.
Pe lângă sesiunile de training din Academia de Leadership și Pedagogie, un bootcamp de 6 săptămâni în perioada iulie-august 2022, care te va pregăti pentru primele tale zile la catedră, Teach for Romania îți va oferi mentorat individual și de grup, grupuri de studiu/inițiativă, sprijin emoțional și coaching pentru performanță.
Programul Teach for Romania nu este unul de voluntariat. Căutăm oameni care sunt dispuși să muncească cu normă întreagă în învățământul de stat pentru cel puțin doi ani. Teach for Romania suplimentează veniturile profesorilor din program cu o bursă lunară care variază în funcție de necesitatea de relocare, navetă, gradul de defavorizare al școlii în care va preda.
Impact pe termen lung sau ce se întâmplă după cei 2 ani de program?
Cei doi ani de program sunt doar începutul. După ce participanții înțeleg în profunzime realitatea educației din România, își folosesc experiența pentru a schimba și mai mult sistemul educațional, din diverse roluri strategice:
- din interiorul școlilor, ca profesori, directori, metodiști sau inspectori școlari;
- prin inițiative și proiecte ce susțin dezvoltarea comunitară și socială;
- în media, prin creșterea conștientizării în ceea ce privește statutul profesorilor și importanța educației din România;
- prin formarea altor profesori;
- prin influențarea politicilor publice în instituții, organizații cu impact sistemic și partide.
În 2021, comunitatea de alumni Teach for Romania a ajuns să fie formată din 176 de absolvenți ai programului, dintre care jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România. Cu toții reprezintă schimbarea lentă, dar sigură și sănătoasă, de care educația din România are nevoie.
Criterii de eligibilitate pentru înscriere
Sunt eligibili cetățenii români, indiferent de vârstă sau de experiență anterioară de predare, absolvenți ai unei forme de de învățământ superior sau studenți în an terminal, care sunt dispuși ca timp de doi ani să devină educatori, învățători sau profesori încadrați în sistemul de învățământ de stat, într-o școală dintr-o comunitate vulnerabilă, din următoarele județe: Cluj, Olt, Prahova, București, Ilfov, Călărași, Galați, Vrancea, Vaslui, Bacău, Iași, Neamț, Botoșani și Vaslui.
Anul acesta, recrutarea se desfășoară pe parcursul a 4 runde, cu primul termen limită de înscriere pe 15 noiembrie.
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 8 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină educatori, învățători sau profesori în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor care crede în el. În anul școlar 2021-2022, Teach for Romania aduce aproximativ 200 de profesori inspiraționali la catedră, care oferă o educație relevantă, de calitate, pentru aproximativ 20.000 de elevi din peste 20 de județe ale țării.