[Acasă, în corp] Mihaela Brăilescu: Vă vine să credeți că am dat unfollow și unei bune prietene al cărei profil mă făcea să simt că nu sunt suficient de bună, capabilă, harnică și eficientă?

[Acasă, în corp] Mihaela Brăilescu: Vă vine să credeți că am dat unfollow și unei bune prietene al cărei profil mă făcea să simt că nu sunt suficient de bună, capabilă, harnică și eficientă?

Un scroll rapid pe Instagram e suficient ca să ne reamintească de toate nesiguranțele noastre, de toate motivele pentru care nu suntem “suficienți” conform unui standard imposibil de atins. Dar pentru că suntem worthy indiferent de ce spun standardele din media, începem o serie dedicată acceptării de sine în care vorbim cu femei care în călătoria lor îi inspiră și pe alții să se iubească.

Pentru Mihaela Brăilescu, soluția la problemele care se nasc pe social media e simplă: block și unfollow. De peste 5 ani lucrează cu femeile pe echilibrare hormonală și le ajută să înțeleagă ce li se întâmplă în corp ca să poată înțelege și ce li se întâmplă în suflet. A adus conversația despre corp, acceptare și mental health pe social media și le ajută pe femei să își privească problemele pe care le au cu propria imagine dintr-o perspectivă diferită față de cea promovată de media.

Lecția cea mai importantă din procesul ei de self-acceptance a venit din conștientizarea faptului că este o călătorie. Iar într-o călătorie vor exista întotdeauna momente bune și momente mai puțin bune, iar asta e în regulă.

Credinta ca TREBUIE sa faci ceva in zilele alea porneste de la perspectiva gresita ca ele nu sunt normale. Sau de la sentimentul ca sunt stari negative care trebuie combatute cumva. Este perfect normal sa avem zile si zile. Societatea actuala s-a construit pe credinta ca trebuie sa performam, sa evoluam, sa crestem si sa fim ultra happy productive people tot timpul. Trend ascendent continuu. Dar natura ne invata ca adevarul e altul.

Călătoria asta a învățat-o pe Mihaela că disciplina este cel mai mare gest de self-love. Că poți să ai grijă de tine chiar dacă nu îți iubești 100% fiecare parte a corpului. Ăsta e de fapt drumul sigur spre respectful față de propriul corp, să ai grijă de el chiar și atunci când simți că nu e în cea mai bună formă. Am povestit în acest interviu despre gânduri din adolescență, standarde ireale, generațiile tinere și cum se raportează ele la frumusețe, iar viziunea Mihaelei este food for thought pentru fiecare dintre noi.

 

Parcursul tău personal și profesional

Lucrez cu femeile pe echilibrare hormonala si nutritionala de peste 5 ani. Doar ca eu in loc sa ma adancesc in #dietculture si sa sustin aceasta industrie cu munca mea, am decis sa sustin femeile sa fie mai degraba sanatoase, echilibrate, puternice si pline de vitalitate decat pur si simplu slabe.

Eu insami am trait ani de zile cu tulburare dismorfica corporala fara sa stiu ca e un simptom frecvent intalnit la femeile cu sindromul ovarelor polichistice. Va dati seama ca atunci cand mi s-au lamurit lucrurile astea si mi-am vindecat emotiile in legatura cu acest subiect am inceput sa fiu mult mai vocala in acest domeniu.

 

Acceptarea corpului

Procesul de acceptare al corpului meu este inca in desfasurare : ) Asta inseamna ca inca ma stradui sa imi privesc anumite parti ale corpului ca fiind ceea ce sunt si la le apreciez pentru functia lor, nu din perspectiva aspectului fizic. Astept cu nerabdare menopauza ca sa ma doara complet in cot de standardele sociale de beauty : )) unul din marile avantaje ale acestei perioade.

Corpul meu face parte din categoria de “slim fat”, acea tipologie de SOPC aparent slaba, deci considerata normala si non-problematica, motiv pentru care nu am avut prea mult de a face cu standardele exterioare. Problemele asociate acestui dezechilibru - procent de grasime corporala mai ridicat datorita, rezistenta la insulina, oboseala cronica, depresie, imagine de sine scazuta – le-am purtat mai mult pe interior.

Faptul ca stiu exact ce mi se intampla e un ajutor insemnat in procesul de acceptare al trairilor mele si al corpului meu asa cum e el, dragutul.

Si tocmai pentru ca stiu cat de urata e viata cand nu iti place de tine chiar daca, auzi la ei…aparent nu ai nici un motiv sa simti asta, simt nevoia sa fiu vocala nu doar pe subiectul de #bodypositivity ci si in tot ce tine de legatura dintre #dietculture si #mentalhealthawareness

 

Frumusețea în mediul online

Avantajul social media este ca avem optiunea de block si unfollow. Ma folosesc intens de astea doua. Va vine sa credeti ca am dat unfollow si unei bune prietene al carei profil ma facea sa simt ca nu sunt suficient de buna, capabila, harnica si eficienta? O iubesc de numa, insa asa am decis eu sa imi protejez sanatatea mintala.

Adevarul e insa ca de multe ori am refuzat sa fac stories sau materiale video pentru ca nu imi placea de moaca mea in ziua respectiva si am preferat sa transmit ideile in scris cu poze neutre. Cand mi se intampla asta astept pur si simplu sa vina zile cu stare de spirit mai buna, zile care coincid de obicei cu perioada ovulatorie. La ovulatie sentimentul ca arati bine, increderea in sine si in aspectul fizic si implicit dorinta de a te expune in spatiul social asa cum esti, bazandu-te pe atuurile tale (de care esti mandra acum) sunt mai pregnante decat in perioada premenstruala sau menstruala.

 

Cea mai importantă lecție din proces

Ca e o calatorie. Ca nu te trezesti peste noapte fiind mandra de tine, de corpul tau, de fata ta. Ca uneori exista cauze concrete pentru care nu te simti bine cu tine, pe care e bine sa le iei in serios si sa le corectezi. Ca auto-sabotarea si auto-critica nu ajuta la absolut nimic. Dar cea mai valoroasa idee pe care am invatat-o este aceea ca poti sa iti respecti si sa iti ingrijesti corpul si fara sa iti placa de tine. Ca poti sa fii disciplinata, in loc de a cauta o acceptare tampa sau iubire de sine cu orice pret. Daca te ocupi pur si simplu de tine sa fii ingrijita, hranita, sanatoasa, dormita, relaxata, echilibrata emotional este suficient. Iar astea aduc in cele din urma si iubire de sine.

 

Gânduri pentru tine de la 14 ani

La 14 ani eram foarte rusinata ca nu am tate. Asa ca…

“Draga mea, fii pe pace, acush iti vei permite silicoane daca doresti sa corectezi acest dezechilibru hormonal! Nu este vina ta, acest dezechilibru se numeste hipoplazie (sau hipotrofie) mamara si nu influneteaza cu nimic valoarea ta ca om, inteligenta sau frumusetea ta. Chiar daca vei vedea peste tot imagini glorificate si hipersexualizate ale sanilor mari, esti libera sa fii femeie si sa te simti oricat de sexy si frumoasa fix asa cum esti. Pretuieste-ti corpul, ca o sa ai de treaba cu altele” : )))

 

Growing up, care au fost cele mai mari nesiguranțe ale tale

Gandurile unei adolescente cu SOPC sunt destul de sumbre pentru ca acest dezechilibru e asociat cu fluctuatii in starea de spirit, despresie, anxietate, sentimentul acut de non-valoare, incredere de sine scazuta…deci toate astea sunt asociate acestei patologii si credeti-ma, sunt extrem de multe fete care traiesc cu asta crezand ca e normal. Ca asa sunt ele construite pe interior. Si bineinteles ca se agata de orice din aspectul fizic care nu e conform standardelor ca sa aiba “motive” pentru starile astea. Asta le face prada ideala pentru o industrie care se bazeaza pe credinta ca daca cumperi produsul x, sau vei arata si tu ca aceasta coperta de revista te vei simti mai bine.

Eu am reusit sa ma vindec datorita muncii mele in domeniul echilibrului hormonal. Si mi-am dedicat viata acestui domeniu pentru ca fiica mea si nici o adolescenta din Romania sa nu mai treaca prin ce am trecut eu; sa nu aiba o adolescenta atat de tulbure si problematica hormonal cum am avut-o eu! Si sa nu mai fie atat de vulnerabile in fata unei industrii despre care cred sincer ca se va reinventa constant ca sa ramana relevanta, dar va ramane mereu ancorata in practica de a profita de pe urma nesigurantelor oamenilor legate de aspectul fizic, statutul social sau valoare de sine.

 

Cum faci față zilelor în care nu te simți în cea mai bună formă psihică

Am o expresie preferata pentru asta. Ma las in pace.

Nu trebuie sa cope cu nimic! Credinta ca TREBUIE sa faci ceva in zilele alea porneste de la perspectiva gresita ca ele nu sunt normale. Sau de la sentimentul ca sunt stari negative care trebuie combatute cumva.

Este perfect normal sa avem zile si zile. Societatea actuala s-a construit pe credinta ca trebuie sa performam, sa evoluam, sa crestem si sa fim ultra happy productive people tot timpul. Trend ascendent continuu. Dar natura ne invata ca adevarul e altul. Ca suntem, mai ales noi femeile, fiinte ciclice, care trec prin perioade de entropie absolut normale, prin stari de liniste, interiorizare si repaos care alterneaza cu stari de efervescenta creativa si dispozitie expansiva.

Asa ca in zilele in care simt ca sunt down ma las pur si simplu in pace si ma asigur ca nu ma trag eu mai in jos prin gandurile mele, sau prin asteptarile pe care le am de la mine. Mai ales in perioada premenstruala si la menstruatie.

 

Cum ai ajuns să vorbești pe social media despre acceptare

Absolut firesc. Am inceput sa vorbesc mai mult ca sa scot din mine tot ce am trait. Asa am descoperit ca discursul meu se lipea pe ranile multor alte femei. Si ma potriveam pe un trend international care aducea cumva si in Romania aceasta normalizare a atitudinii fata de corp, mai ales fata de corpul feminin. Adica, bai da gata cu atata toaletare, rafinare, perfectionism si deconectare de realitate! Hai sa ne mai si acceptam asa cum suntem, hai sa ne si aratam mai multi in diversitatea noastra ca sa nu mai excludem din conversatia despre frumusete sau sanatate categorii atat de mari de populatie.

 

Generațiile tinere și ideea de frumusețe

Cred ca ei avand acces la mult mai multa informatie au libertatea de a alege cum vor sa fie perceputi. Si ca nu mai conteaza atat de mult frumusetea, ci creativitatea.

Stii, la mine la bloc cand eram mica aparea cate un current, ba de colanti, ba de pantaloni de fas : )) ba depechari sau metalisti si aia era. Dar acum este efectiv bufet suedez. Asta se simte, cred, bine pe interior. Ca ai optiuni multiple de a te exprima prin aspectul fizic pana simti ca gasesti acel mod care te reprezinta pe deplin. Ca practic asta inseamna sa te simti bine cu tine, sa te simti frumos. Cand adevarul tau interior este exprimat armonios prin aspectul tau fizic, dar esti si integrat in trendurile actuale.

Mi se pare ca s-a cam eliminat ideea de outsider. Toata lumea are loc in conversatia asta a frumusetii. Si se va merge tot mai mult de diversitate, acceptare, creativitate, lasand practic tinerii liberi sa se joace. Ca oricum asta e tot ce au de facut in bucata aia de viata.

 

Cum abordezi subiectul in postarile tale

Uite una din cele mai apreciate postari ale mele: 

Prin postarile mele incerc mai degraba sa educ, sa completez cu informatie, sa plasez mentalul celorlalti intr-un context mai larg ca sa se inteleaga mai usor de unde vin problemele, sau ce anume perpetueaza anumite comportamente.

Pentru mine e un succes major cand o copila care e pe punctul de a cumpara un ceai de slabit observa ca exista de fapt o campanie mai ampla activa pe piata, sau ca fata aia care promoveaza un smoothie de slabit e foarte slaba in mod natural oricum si poate ca e anxioasa si depresiva de la lipsa de grasimi : )) Daca ea isi opreste procesul de invinovatire si auto-critica pe baza aspectului fizic si incepe sa isi evalueze corpul, emotiile sau sanatatea in ansamblu pornind de la alte repere (alea care conteaza cu adevarat), atunci eu pot considera ca mi-am facut treaba foarte bine.

 

De ce are nevoie România când vine vorba de acest subiect

EDUCATIA! Eu n-am intalnit nici o persoana reticenta la ideile care promoveaza acceptarea de sine, blandetea de sine, respectul fata de corp si tratarea acestuia ca pe un instrument de viata buna. Eu n-am intalnit oameni sanatosi la cap care sa nu fie eliberati de credinta ca sunt oameni buni care au valoare si merita respect, iubire si aprecieri indiferent daca se incadreaza, sau nu, in normele sociale de beauty. Deci treaba asta trebuie comunicata cat mai clar si cat mai des. Doar ca nu prea se fac bani din acceptare de sine : ))

Eu sunt pentru campanii educative care explica procesele prin care s-a ajuns aici si care ofera solutii simple, dar cu sens, nu mesaje goale sau pozitivitate toxica de tipul “iubeste-te asa cum esti”. Sunt pentru mesaje de tipul: “e ok, inteleg ca nu iti place de corpul tau, dar indiferent de cum te simti acum fata de aspectul tau fizic sau fata de alte parti neacceptate din tine, e important sa il respecti si sa il ingrijesti fara sa te auto-sabotezi. Fa asta fara sa te mai critici pentru ca nu aderi la niste standarde de frumusete/performanta complet ARBITRARE din social media. Iti promit ca daca te ingrijesti cu disciplina si respect, vei ajunge usor usor si la acceptare, iar mai apoi la iubire de sine!”

 

Perspectiva fata de frumusete in societatea din ultimii ani

Pai, in primul rand modele de corp sexy se schimba regulat la fiecare decada. Sunt multe meme-uri pe tema asta. Si atunci te intrebi …ce naiba fac azi, sa arat ca Kate Moss si Kaia Gerber, sau ca o Kardashian?

Nu stiu care sunt cauzele, ca nu sunt un specialist in social trends, dar este evident in ziua de azi chiar si pentru un om de rand ca exista trenduri care se schimba mult prea repede fata de capacitatea noastra de a ne adapta. Si atunci nu ne ramane decat sa ne acceptam asa cum suntem, sa ne ingrijim si sa ne exprimam in moduri cat mai autentice prin haine, make-up si stil de viata, fara sa ne batem capul cu ce e considerat frumos sau nu sezonul asta. Ba chiar tocmai asta simt ca a devenit un trend pe care eu una il ador: unapologetic authenticity.

 

Ce lucruri faci inca pentru ”frumusete” la presiunea sociala

Ha! Mai sa stii ca fac multe, dar nu din presiune ci pentru ca ador si cred in directiile astea noi pe care se merge. Si anume cumparaturi constiente, mai putine haine si doar din materiale naturale (nu mai cumpar de ceva ani nimic din polyester sau fibre sintetice, mai ales de la magazinele de fast-fashion), mai putine cosmetice, ingrijirea non-toxica a casei si a corpului. Miscare, terapie, meditatie…dinastea : )

Pentru mine este foarte acceptabil trendul frumusetii naturale, cu cat mai putin make-up, haine de calitate din materiale naturale, ten ingrijit si stralucitor de la sanatate (nu de la tone de cosmetice si proceduri invazive), cu o dispozitie relaxata si senina de la practicile regulate de ingrijire (yoga, contact cu natura, bai cu magneziu, periaj uscat, meditatie etc) si de la vindecarea si dezvoltarea mental-emotionala integrate precum spalatul pe dinti in rutina zilnica. Presiune in directia asta sa tot avem!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related