Evenimentul are loc între 25 și 31 octombrie iar accesul este gratuit.
A cincea ediție a Bucharest Gaming Week, cel mai important eveniment dedicat gamerilor de la noi din țară, începe pe 25 octombrie. Timp de o săptămână, pasionații de gaming din România vor putea participa online sau offline la cele mai interesante evenimente care scot în evidență impactul jocurilor video în artă, educație și societate. În weekend-ul 30-31 octombrie, tinerii vor putea juca împreună cu creatorii de conținut preferați, precum JaxiTV, Ovvy sau Mădălin, cele mai populare jocuri sau vor putea descoperi titlurile create de dezvoltatorii români.
Bucharest Gaming Week connected by Vodafone și presented by Kaufland se desfășoară între 25 și 31 octombrie 2021, culminând cu evenimentul central exclusiv online în weekend-ul 30-31 octombrie.
De-a lungul saptămânii, Bucharest Gaming Week propune o serie de evenimente conexe care scot în față talentul artiștilor români care creează jocuri video și oportunitătile pe care le oferă industria dezvoltatoare de jocuri video locală.
“Dorim ca Bucharest Gaming Week să fie oglinda întregului univers care a făcut din jocurile video cea mai accesată formă de divertisment din lume, depășind industria filmului și a muzicii. În acest eveniment nu vorbim doar despre entertainment pur, despre lansări de jocuri noi sau de competiții de esports. Vorbim și despre ceea ce se află în spatele jocurilor, arta și storytelling-ul atât de importante în construirea acestor povești video. Sau despre studiile pe care tinerii ar trebui să le urmeze pentru a ajunge să aibă o carieră în industria dezvoltatoare de jocuri. Aplaudăm din acest motiv Institutul Goethe și Institutul Francez care ni s-au alăturat în acest demers și care, alături de noi, au adus mult conținut relevant de la creatori germani și francezi. Datorită lor vom vorbi mult despre artă în cadrul Bucharest Gaming Week”, spune Tudor Dăescu, președintele Gaming Week.
EVENIMENTELE CONEXE BUCHAREST GAMING WEEK 2021:
- DEV.PLAY, CONFERINȚA INDUSTRIEI DE GAME DEVELOPMENT (25-26 octombrie)
A șasea ediție a Dev.Play, conferința anuală dedicată industriei producătoare de jocuri video, organizată de RGDA (Asociația Dezvoltatorilor Români de Jocuri Video) are loc online, pe www.dev.play.ro între 25 și 26 octombrie. Evenimentul reunește personalități ale industriei recunoscute la nivel mondial într-o serie de talk-uri, workshop-uri și paneluri despre cele mai importante subiecte ale momentului. În a doua zi, Dev.Play organizează un festival de streaming de jocuri video indie: un maraton de 10 ore în cadrul căruia pasionații de jocuri video și dezvoltatorii la început de drum vor putea urmări secvențe și gameplay-uri din 20 de jocuri independente dezvoltate în România și Europa de Est în perioada 2020-2021.
- EXPOZIȚIA DE CONCEPT ART “LUMI IMAGINARE” (25 octombrie)
Expoziția de concept art „Lumi imaginare” prezintă artă din jocurile video create de studiouri din Franța, Germania și România. Vernisajul expoziției va avea loc pe 25 octombrie, ora 18:00, în Atriumul Institutului Francez. Aceasta va rămâne deschisă publicului până pe 12 noiembrie. În plus, va exista și o expoziție de jocuri video care va permite vizitatorilor să testeze jocurile expuse. Vernisajul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Institutului Francez. Selecția lucrărilor din expoziție a fost realizată împreună cu Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România - RGDA, curatorul german Thorsten S. Wiedemann (A MAZE) și Marine Macq, directoarea galeriei Pixel Life Stories, jurnalistă și cercetătoare în domeniul istoriei artei jocurilor video, care este și curatorul expoziției.
- MASĂ ROTUNDĂ “ÎNCURAJAREA INDUSTRIEI CREATIVE DIN PERSPECTIVA JOCURILOR VIDEO” (26 octombrie)
În seara zilei de 26 octombrie, de la ora 18:00, va avea loc o masă rotundă cu tema „Încurajarea industriei creative din perspectiva jocurilor video”, transmisă live pe paginile de Facebook a Goethe-Institut București și Bucharest Gaming Week. Industriile dezvoltatoare de jocuri video din Europa de Sud-Est doresc o legătură mai puternică cu Europa de Vest. În același timp, acestea doresc să construiască structuri durabile care să ofere stabilitate pentru start-up-uri și să împiedice plecarea în străinătate a dezvoltatorilor aflați la început de drum.
Invitați în cadrul panel-ului sunt Thorsten Wiedemann (Director - Festival A.Maze, Berlin), Marine Macq (Director - Galeria Pixel Life Stories), Tudor Dăescu (Bucharest Gaming Week), Andreea Per (RGDA - Romanian Game Developers Association), Loic Meuley (Director – Institutul Francez București). Moderator este Dr. Joachim Umlauf (Director - Goethe-Institut București).
- WORKSHOP INTRODUCERE ÎN GAME DEVELOPMENT (28 octombrie)
Liceeni de la colegiile din toată țara sunt invitați să ia parte online la un workshop care îi va introduce în lumea dezvoltării jocurilor video.
Tinerii pasionați de tehnologie și jocuri video vor afla de la Gabriel Stancu, head of studio la Amber, despre cum jocurile video au devenit liderul industriei de entertainment, despre impactul social pozitiv pe care îl au și ce pași ar trebui să urmeze tinerii ca să înceapă o carieră în lumea fascinantă a dezvoltării de jocuri video.
Workshop-ul este organizat de Amber, cel mai mare studio dezvoltator de jocuri video independent din România, sub umbrela Amber Academy, un program care are ca scop să pregătească noua generație de game developeri din România și, cel mai important, sa păstreze tinerii talentați în țară.
Workshop-ul are loc online, joi, 28 octombrie, de la ora 11:00 pe paginile Facebook ale Amber și Bucharest Gaming Week.
- CONCERT CU MUZICĂ DIN JOCURI VIDEO (28 octombrie)
La nivel global, muzica de gaming devine un domeniu tot mai captivant pentru compozitori și muzicieni de formație clasică cu potențial creativ deosebit. Goethe-Institut și Institutul Francez fac eforturi pentru a crea în acest domeniu punți de comunicare între tineri compozitori, muzicieni și specialiști în gaming.
Astfel, compozitorii români Simona Strungaru, Cătălin Crețu, Alexandru Murariu, Andrei Petrache și Dan D. Popescu au creat partituri orchestrale noi pentru trailer-ul jocului video Near Mage, creat de studioul românesc Stuck in Attic. Acestea vor fi interpretate în primă audiție de Ansamblul Sonomania, dirijat de Simona Strungaru, într-un concert ce va fi transmis live pe paginile de Facebook a Goethe-Institut București și Bucharest Gaming Week, în data de 28 octombrie, ora 18:00, urmat de o discuție cu artiștii.
- PANEL #HEROWNGAME - WOMEN IN GAMES (29 octombrie)
Industria dezvoltatoare de jocuri video este în continuă creștere și a ajuns să fie mai mare ca cea a filmului și a muzicii la un loc. Totuși, pentru a-și susține ritmul de creștere, industria are nevoie de oameni talentați și creativi, iar femeile pot fi factorul cheie care să facă diferența.
Studioul Amber susține egalitatea de șanse în domeniul industriei dezvoltării de jocuri video, fiind inițiatorul campaniei #HerOwnGame, ce are ca scop să încurajeze femeile să urmeze o carieră în industrie.
În industrie se fac eforturi în creșterea numărului de femei, însă nu sunt suficiente programele de recrutare ale companiilor, ci trebuie pornit încă din școală. De asemenea, este important ca părinții să-și încurajeze fetele să-si urmeze visul, chiar dacă au tendința de a le îndruma către locuri de muncă tradiționale, care au devenit deja job-uri stereotip pentru femei.
În cadrul panel-ului, 5 specialiste din Amber vor discuta despre opotunitățile de carieră pe care le au femeile într-un studio de gaming. La panel vor participa Mariana Lupuianu (Global Talent Acquisition Manager), Ana Pohrib (HR Manager), Gabriela Gherman (Head of Business Intelligence), Monica Ureche (UX Designer) și Alina Popescu (Marketing Specialist). Discuția va fi moderată de Jacint Erdei (Head of Marketing).
Panelul va avea loc vineri, 29 octombrie, ora 19.00 pe paginile de Facebook a Amber și Bucharest Gaming Week.
- MIXED REALITY WORKSHOP CONCERT CU MUZICĂ DIN JOCURI VIDEO (1-5 noiembrie)
În perioada 1-5 noiembrie 2021, scenograful Adrian Damian va susține atelierul „La granița dintre realități - Mixed reality workshop”, la CINETic - Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative. Atelierul e deschis oricui dorește să descopere ce înseamnă mixed reality și modul în care poate să folosească realitatea virtuală și cea augmentată pentru a modifica percepția asupra spațiului și a crea noi mijloace de expresie.
Atelierul de la CINETic va fi dublat, pe perioada de desfășurare de o experienta de TeatruVR, o nouă formă de artă de nișă, o combinație de tehnologie și artă, un proiect al Popas PRoduction, Loop Virtual Reality Solutions, Augmented Space Agency : www.teatruVR.ro. Prin intermediul tehnologiei VR 360, spectatorul va trăi o experiență nouă și unică prin care se va transforma dintr-un simplu martor într-un personaj în mijlocul acțiunii, parte din poveste.
- JOC CREAT DE LICCENI (25-31 octombrie)
În perioada Bucharest Gaming Week, participanții la eveniment se pot implica în dezvolarea unui joc video de limbă germană creat de elevi. 40 de tineri din România, Grecia, Bosnia și Herțegovina, Turcia, Muntenegru și Republica Moldova au luat parte la dezvoltarea unui joc Android. Elevii au lucrat din mai până în octombrie 2021 la joc, împreună cu o echipă de programatori și cu o echipă de profesoare de limba germană. Elevii provin din scolile PASCH (Inițiativa”Școlile: partenere ale viitorului”).
După câteva luni intense de muncă în echipă, elevii au finalizat prima versiune Android a jocului „Schatten der Krone” (Umbra Coroanei), un RPG care are ca scop facilitarea invăţării limbii germane. Jocul se adreseaza vorbitorilor de limba germană de la nivelul A1 la B1.
Cei care vor testa jocul pe platforma Bucharest Gaming Week vor putea da feedback și pot câștiga la final o consolă Nintendo Switch. Jocul este creat în colaborare cu Goethe-Institut.
În cadrul evenimentului central al Bucharest Gaming Week, pe 30-31 octombrie, participanții vor putea descoperi, pe lângă booth-urile partenerilor, 3 scene principale: Main Stage, Esports Stage și New Games Stage, în cadrul cărora vor avea loc competiții de esports, turnee organizate de cei mai iubiți creatori de conținut și multe alte activități.
Bucharest Gaming Week este connected by Vodafone și presented by Kaufland și susținut de George, primul banking inteligent, Philips OneBlade, Samsung, BMW România, METAMINDS, Free Fire Max, Boromir, Institutul Francez și Goethe-Institut.
Platforma bucharestgamingweek.ro a fost optimizată din punct de vedere al securității de către METAMINDS.
Parteneri media: News.ro, Gazeta Sporturilor și MovieNews.ro.
Gaming Week este organizația care visează ca România să devină un Hollywood european al industriei producătoare de jocuri video. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, caută să trezească interesul tuturor stakeholderilor care pot colabora la atingerea acestui obiectiv: organizații profesionale, autorități centrale și locale, presă, gameri profesioniști sau amatori.
Bucharest Gaming Week este un eveniment al Gaming Week.