[Minte & suflet] Celestina Dumitriu: Niciunul dintre noi nu poate salva lumea,dar se poate îndrepta cu onestitate către propria persoană și lucrul cu sine

[Minte & suflet] Celestina Dumitriu: Niciunul dintre noi nu poate salva lumea,dar se poate îndrepta cu onestitate către propria persoană și lucrul cu sine

Avem resurse interioare pentru a trece prin furtună. Mai multe sau mai puține, însă cu toții le avem. Doar că uneori nu putem ajunge singuri la ele. Nu știm, nu ne-am dezvoltat abilitatea de a ne uita mai mult către lumea noastră interioară și de a ne accesa resursele, mai ales în momente de criză. Când simțim că am putea mai mult și ceva ne ține pe loc, psihoterapia poate ajuta la schimbarea personală durabilă.

Psihologul Celestina Dumitriu spune că mulți au înțeles în ultimii doi ani de câte mijloace interioare dispun pentru a face față schimbărilor bruște, necunoscutului și instabilității. În continuare, este importantă atenția la echilibrul psiho-emoțional.

”Să ne construim singuri repere consistente ale unei vieți mai bune în această perioadă, în primul rând conectându-ne cu capacitatea de a ne bucura, de a ne deschide către mai multe experiențe pe care le considerăm ca fiind împlinitoare”

După facultate, Celestina Dumitriu a trecut prin mai multe formări profesionale și practică acum terapia Gestalt, axându-și munca pe lucrul cu psihicul traumatizat și pe vindecarea acestuia. Alături de ea, atingem mai jos subiecte din sfera sănătății mintale și aflăm cum s-a schimbat, chiar dinainte de pandemie, percepția oamenilor despre sănătate.

 

Drumul către psihoterapie

Chemarea către psihoterapie se face auzită de obicei cu mult timp inainte de a se deschide posibilitățile în mod concret spre formarea profesională. Este ca și cum zumzăie în ureche un cântec de dor despre vindecare, despre întoarcerea Acasă, despre un A fi și un Împreună pline de vitalitate și de adevăr, de propriul adevăr.

Am știut dintotdeauna, de când a apărut întrebarea legată de ce anume vreau să fac în viață, că vreau să lucrez cu oamenii, să fiu în Contact, să fiu în relație cu ceilalți. Finalizarea liceului a fost în vremuri destul de tulburi, când și în exteriorul meu erau multe schimbări, în 1990, ceea ce m-a dus în dificultatea de a alege cu ușurință, tendința a fost către avocatură, dar ceva îmi spunea totuși că nu pe acolo este drumul, așadar am ales sa stau să văd ce am nevoie de fapt; m-am angajat în contabilitate la un depozit de medicamente, apoi s-a redeschis Facultatea de Psihologie, am dat examen cu un număr foarte mare de candidați pe loc și am picat.

Am început să citesc și mai mult în domeniu, sa ma pregătesc mai intens, apoi am optat pentru o universitate particulară care își deschisese porțile și după primul curs de psihoterapie am știut cu certitudine că este ceea ce vreau să fac.

Am trecut prin diferite formări profesionale – psihoterapie cognitiv-comportamentală, somatoterapie, psihoterapie jungiană, psihodramă, gestalt terapie etc, ceea ce m-a ajutat să am acces la diverse accepțiuni ale dinamicii psihicului și ale procesului de vindecare. În prezent practic Gestalt terapie și îmi axez mult munca pe lucrul cu trauma, extinzându-mi modul de lucru în zona aceasta prin diverse metode de grup care pot facilita o privire cât mai limpede asupra traumatizării psihicului și a vindecării acestuia.

 

Ce înseamnă lucrul cu un psihoterapeut

A lucra cu un terapeut înseamnă să călătorești prin propriul psihic împreună cu o Călăuză, care poate să-ți lumineze calea atunci când străbați zone profunde întunecate, să te ajute să-ți deschizi umbrela când în interiorul tău plouă cu găleata, să-ți arate zone mai răcoroase cînd soarele e prea arzător și seceta îți devastează Lumea internă, să-ți dea unelte rezistente cu care să-ți îngrijești Grădina interioară, să tea jute să rămâi conectat la propriul GPS intern.

 

Beneficiile psihoterapiei

Uneori resursele din interiorul nostru sunt active, le simțim, dar nu avem abilitatea de a le accesa; a intra în psihoterapie în astfel de momente, fără ca o criză să fie prezentă, ne pune în postura în care ne dezvoltăm capacitatea de a ne uita la lumea noastră internă și externă și de a întâmpina cu mai multă stabilitate etapele de dezvoltare care presupune trecerea prin anumite crize.

 

Când este necesară

Recomand ca accesarea serviciilor de psihoterapie să fie făcută atunci când persoana simte că poate mai mult, că ceva din interior stagnează sau când drumul pe care se află nu îi satisfice dorințele de dezvoltare și de individulizare. Desigur, aceasta este accepțiunea în care presupunem că nu există o criză majoră activă, în care simptomele prezente indică în mod cert necesitatea solicitării începerii unei psihoterapii (insomnie, stare de anxietate, stres prelungit, pierderi semnificative, tristețe profundă etc).

 

Cum arată relația potrivită terapeut-client

Relația potrivita terapeut-client este cea în care terapeutul simte și știe că pune toată cunoașterea sa în slujba sufletului clientului, iar clientul se simte văzut, auzit, primit așa cum este și cu tot ceea ce este, conținut, acceptat in mod nejudicativ. De asemenea este necesar ca ambii să vadă transformarea în dinamica dintre ei și avansarea în procesul de vindecare. Faptul că după câteva luni nu apare niciun fel de schimbare și nici dispariția simptomelor pentru care s-a solicitat psihoterapia, poate să indice că întâlnirea celor doi nu este propice vindecării.

 

Efectele pandemiei, din practică

Contextul pandemic în care ne desfășurăm viața în prezent își pune amprenta atât la nivel individual, cât și la nivel comunitar, social. Există influențe bidirecționale, atât de la individ către societate, cât și invers. Din punct de vedere al paradigmei psihologiei, pandemia poate fi considerata ca o trauma colectivă, cu tot ceea ce presupune aceasta; implicațiile sunt profunde, întrucât mecanismele traumei colective agață cu ușurință traumele individuale și astfel începem să parcurgem sisific un cerc vicios, în care suferința personală pare să amplifice dezorganizarea social.

Pe de altă parte, contextul pandemic a pus presiune pe aducerea la suprafață a noi resurse, individuale și sociale, prin care să facem față cu toții într-un mod mult mai facil acestei situații. Așadar, la nivel social putem observa atât degradări ale stării generale, cât și îmbunătățiri majore ca efect al dinamicii creative care s-a putut manifesta în unele zone.

 

Cum s-au schimbat comportamentele oamenilor

Schimbarile majore în acest context pandemic am constatat că au avut loc deopotrivă în direcția slăbirii chiar până la ruperea relațiilor cu partenerii, cu parinții, cu copiii, dar și în alte situații am putut vedea întărirea relațiilor în cadrul familiei sau chiar la nivel profesional. Din punct de vedere psihologic, această perioadă se vede în mod cert ca fiind o situație de criză percepută fie ca distructivă, de către unele persoane caracterizate de un nivel ridicat de rigiditate perceptivă, comportamentală, fie ca o oportunitate de către cei care dau dovadă de un grad mare de flexibilitate.

Astfel, pentru primii primează satisfacerea nevoilor bazale din piramida lui Maslow, pentru ceilalți sunt importante ocaziile în care își pot manifesta creativitatea, ingeniozitatea, nevoia și puterea de creștere, de dezvoltare.

Este posibil ca elementul cel mai stresant în această perioadă să fie lipsa predictibilității, a stabilirii oricărui prognostic referitor la evoluția situației externe, a modului în care există un raspuns general satisfăcător referitor la acțiuni care să genereze stabilitate și o dinamică în cât mai mare măsură cognoscibilă.

 

Grija față de sănătatea mintală

Preocuparea oamenilor față de propria sănătate emoțională, mentală, somatică, a avut o dinamică diferită în ultima perioadă, chiar ante-pandemie, îndreptându-se către un interes sporit referitor la Sensul vieții și al modului în care se poate ajunge la o împlinire cât mai mare a propriului potențial. Definiția sănătății în general și a modului în care oamenii s-au raportat la aceasta a evoluat de-a lungul istoriei umanității. Preocuparea pentru aceasta însă în ultima perioadă este posibil să fie influențată de o serie de factori care dinamizează în prezent nevoia de cunoaștere și de conștientizare a completitudinii vieții, în toate formele ei de manifestare:

  • explozia de informații referitoare la psihologie, spiritualitate, ecologie
  • nevoia de a se bucura plenar de viață în toate etapele sale
  • creșterea nivelului de auto-orientare personală
  • nevoia de a nu se mai conforma stilului de viață moștenit
  • sporirea gradului de flexibilitate în gândire și acțiune
  • capacitatea de a înțelege în profunzime dinamica psihică
  • creșterea semnificativă a nivelului de responsabilitate
  • nevoia de a avea experiențe spirituale și mistice profunde

 

Stresul, un cuvânt uzat al vremurilor moderne

Stresul în sine nu reprezintă sursa problemelor psihice, ci mai degrabă incapacitatea persoanei de a face față acestuia sau de a avea un răspuns adecvat. Oamenii reușesc să iasă cu bine din situații stresante, mai puțin afectați, în măsura în care au la dispoziție supape eficiente prin care să-și descarce frustrările.

Stresul nu este omniprezent, nu orice presiune exterioară sau interioară determină apariția stresului. Sănătatea și boala depind în mare parte de starea minții noastre, de gânduri, de emoții, de comportamente. Mulți factori stresori sunt mai degrabă inventați de oameni și percepuți ca fiind dominanți și imposibil de gestionat.

 

Recomandări pentru echilibrul emoțional și psihic

Echilibrul psiho-emoțional ține de modul în care fiecare persoană se percepe pe sine și este conectată cu propriile nevoi și modul propriu de a le satisface. Este important să ne construim singuri repere consistente ale unei vieți mai bune în această perioadă, în primul rând conectându-ne cu capacitatea de a ne bucura, de a ne deschide către mai multe experiențe pe care le considerăm ca fiind împlinitoare, de a aduce în jurul nostru cât mai multe lucruri pe care le apreciem ca fiind frumoase estetic.

Recomand petrecerea a cât mai mult timp în natură, observarea ritmurilor naturii și conectarea cu ele, întrucât psihicul uman este strâns legat de acestea. De asemenea, atenția îndreptată către propriile nevoi esențiale – hrană de bună calitate, somn suficient, mișcare, relaționare sănătoasă cu ceilalți, pauze suficiente din activitate – se dovedesc a fi extrem de importante în această perioadă. Alături de toate acestea adaug orice tehnică de mindfulness, de art-terapie, care ne orientează către prezent, în Aici și Acum și ne sprijină să fim pe deplin vii și treji în propriile vieți.

 

Activi online fără consecințe prea mari asupra sănătății mintale

Este important ca în mediul online să ne expunem în mod limitat, fără să ieșim în “piața publică” în mod complet vulnerabil. Este esențial să ne exprimăm vulnerabilitatea exclusiv în locurile securizante, pentru ca ea să se manifeste ca putere a noastră și nu ca o supapă către propriile răni, iar mediul online cu siguranță nu este un astfel de loc.

 

Influența rețelelor de socializare asupra adulților și copiilor

Rețelele de socializare reprezintă o bună ocazie de comunicare cu ceilalți; adulții și copiii deopotrivă pot împărtășii opinii, pot dialoga, pot relaționa ușor cu persoane aflate la mare distanță, pot menține legătura cu familia și prietenii mai des, își pot satisfice nevoia de apartenență la un grup, pot învăța lucruri noi despre subiecte care îi interesează în mod special, pot face schimburi de opinii, se pot arăta celorlalți așa cum doresc să fie văzuți.

Pe lângă toate acestea însă, există și o serie de dezavantaje – în primul rând tendința de a utiliza rețelele de socializare în exces, reducând major sau eliminând chiar uneori întâlnirea față în față cu celălalt; construirea de puncte de reper referitoare la încrederea în sine în funcție de popularitatea dobândită pe aceste rețele de socializare; lipsa confidențialității; ciberbullyng; dependență.

 

Relevanța prezenței online a un psihoterapeut

Nu consider că este necesară prezența activă a unui terapeut în social media în perioada actuală. Din perspectivă personală, eu folosesc spațiul online ca modalitate de împărtășire a unor momente pozitive legate de călătorii exterioare și interioare; profesional, comunicarea online o îndrept în direcția informării cu privire la unele evenimente profesionale pe care le consider ca fiind de interes public sau specific profesiei.

 

Ce lipsește în România la capitolul sănătate mintală

Este nevoie în mod esențial ca fiecare dintre noi să fie preocupat și să lucreze la propria sănătate psihică, la propria vindecare, întrucât astfel putem influența nivelul de sănătate al societății în care trăim. Niciunul dintre noi nu poate salva lumea, nu poate salva societatea, dar se poate îndrepta cu onestitate către propria persoană și se poate orienta către lucrul cu sine.

 

Cuvântul anului 2021 pentru tine

REDEFINIRE

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related