Institutul Francez din România și Goethe-Institut invită pasionații de jocuri video de toate vârstele să se bucure de o experientă inedită, începând din 25 octombrie, în cadrul proiectului „Creatori virtuali / Jocuri video și realitate mixtă” și al festivalului Bucharest Gaming Week.
Proiectul a pornit de la dorința de colaborare între Europa de Sud-Est și Europa Occidentală în domeniile jocurilor și realității virtuale (VR). Mai mult, scena jocurilor video dobândește un rol, o sarcină și o responsabilitate față de societatea civilă din ce în ce mai mari. Specialiști din Franța, Germania și România vor facilita accesul în universul lor de creație pentru a vedea asemănări și deosebiri și pentru a discuta despre prezentul și viitorul acestui domeniu.
Expoziția de concept art „Lumi imaginare” va deschide seria de evenimente cu vernisajul din data de 25 octombrie, ora 18:00, în Atriumul Institutului Francez. Aceasta va rămâne deschisă publicului până pe 12 noiembrie. În plus, va exista și o expoziție de jocuri video, care va permite vizitatorilor să testeze jocurile franceze expuse. Vernisajul va fi transmis live pe pagina de facebook a Institutului Francez. Selecția lucrărilor din expoziție a fost realizată împreună cu Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România - RGDA, curatorul german Thorsten S. Wiedemann (A MAZE) și Marine Macq, directoarea galeriei Pixel Life Stories, jurnalistă și cercetătoare în domeniul istoriei artei jocurilor video, care este și curatorul expoziției. Expoziția va fi disponibila și online pe platforma A MAZE. / Berlin.
În seara zilei de 26 octombrie, ora 18:00, va avea loc o masă rotundă cu tema „Încurajarea industriei creative din perspectiva jocurilor video”, transmisă live pe pagina de facebook a Goethe-Institut București. Invitați: Thorsten Wiedemann (Director - Festival A.Maze, Berlin), Marine Macq (Director - Galeria Pixel Life Stories), Tudor Dăescu (Bucharest Gaming Week), Andreea Per (RGDA - Romanian Game Developers Association), Loic Meuley (Director – Institutul Francez București). Moderator: Dr. Joachim Umlauf (Director - Goethe-Institut București).
La nivel global, muzica de gaming devine un domeniu tot mai captivant pentru compozitori și muzicieni de formație clasică cu potențial creativ deosebit. Goethe-Institut și Institutul Francez fac eforturi pentru a crea în acest domeniu punți de comunicare între tineri compozitori, muzicieni și specialiști în gaming. Astfel, compozitorii români Simona Strungaru, Cătălin Crețu, Alexandru Murariu, Andrei Petrache și Dan D. Popescu au creat partituri orchestrale noi pentru trailer-ul jocului video Near Mage Voice. Acestea vor fi interpretate în primă audiție de Ansamblul Sonomania, dirijat de Simona Strungaru, într-un concert ce va fi transmis live pe pagina de facebook a Goethe-Institut București, în data de 28 octombrie, ora 18:00, urmat de o discuție cu artiștii.
În perioada 1-5 noiembrie 2021, scenograful Adrian Damian va susține atelierul „La granița dintre realități - Mixed reality workshop”, la CINETic - Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative. Atelierul este deschis oricui dorește să descopere ce înseamnă mixed reality și modul în care poate să folosească realitatea virtuală și cea augmentată pentru a modifica percepția asupra spațiului și a crea noi mijloace de expresie. Cunoștințele anterioare nu sunt obligatorii, dar e necesară o înțelegere a modului în care se folosesc software-urile de modelare 3D și Game Design.
Atelierul de la CINETic va fi dublat, pe perioada de desfășurare, de o experienta de TeatruVR, o nouă formă de artă de nișă, o combinație între tehnologie și artă. Este vorba despre un proiect al Popas PRoduction, Loop Virtual Reality Solutions, Augmented Space Agency. Prin intermediul tehnologiei VR 360 spectatorul va trăi o experiență nouă și unică prin care se va transforma dintr-un simplu martor într-un personaj în mijlocul acțiunii, parte din poveste!
„Creatori virtuali – Jocuri video și realitate mixtă” este un proiect implementat de Institutul Francez din România și Goethe-Institut, cu susținerea financiară a Fondului cultural franco-german. Parteneri: Bucharest Gaming Week, Romanian Game Developers Association (RGDA), Alianța Franceză din Chișinău, A MAZE, Pixel Life Stories, CINETic - Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative.