Multe povești de succes încep cu o demisie, și-a spus Alexandru Pavel, când a luat această decizie. Succesul nu a venit la fel de repede ca în filmele americane, dar nu s-a descurajat. După mai multe întrebări și un proces riguros de căutare a sensului carierei, Alexandru a urmat un curs de fotografie, și-a cumpărat un aparat foto profesional și a hotărât să devină fotograf de food. Decizia a fost simplă: îi place să gătească și să fotografieze, iar pandemia l-a determinat să își dea seama că potrivirea e foarte bună.
Momentul decisiv a fost in perioada lockdown-ului, în primăvara anului 2020, când am început timid să folosesc lumina naturală, un aparat foto, o masă transportată cu tramvaiul de la Ikea :), ceva accesorii pentru a prezenta mâncarea și ce mai pregăteam eu prin bucătărie, acestea par a fi începutul unei povești de succes.
Ceea ce e foarte important în fotografia de food, dincolo de trendurile fiecărei perioade, este atenția obsesivă la detaliu, crede el. O frunzuliță în plus sau o furculiță care nu e la locul ei pot strica compoziția. În rândurile de mai jos, povestim mai mult cu Alexandru Pavel despre cum se pot spune povești interesante din ingrediente simple:
Declicul
Îmi amintesc că mi-am dat demisia pentru ca aveam nevoie de o schimbare, că doar așa încep toate poveștile de succes :). Schimbarea s-a produs, dar succesul nu a apărut. Pot spune că au fost multe întrebări fără răspuns, până când a apărut întrebarea care conținea și răspunsul, “Ce îți place să faci deja și nu te-ai gândit că ar putea fi o meserie?”, iar răspunsul a fost unul singur, fotograf. Atunci a fost momentul în care am decis sa fac un curs de fotograf profesionist și să achiziționez primul aparat foto profesional. Pentru mine, fotografia era doar o pasiune, nu am privit-o niciodată ca pe un job.
Armonia e în detalii
Îmi propun de fiecare dată ca produsul să fie mai delicios in fotografie, decât in realitate. Dacă la început mă jucam cu lumina naturală fără să știu ce fac, acum iau în calcul multe detalii, cum ar fi, compoziția, culorile, fundalul, lumina naturală/artificială, accesoriile folosite, aranjarea preparatului și nu doar atât. În fotografia culinară, o frunzuliță poate fi în plus sau în minus, armonia e cuvântul care definește o fotografie bună.
Sunt foarte critic cu munca pe care o depun și nu pot decât să mă amuz când văd primele mele fotografii. În acest domeniu, întotdeauna este loc de mai bine, iar procesul acesta este continuu.
Fotografii cu gust
În prezent, mă preocupă fotografia de tip editorial prin care poți să spui o poveste de la un capăt la celălalt, îmi doresc să fiu fotograf pentru o carte de rețete, dar la fel de mult mi-ar plăcea să petrec mult timp in bucătărie cu un bucătar chef. Proiectele personale sunt importante pentru mine, deși nu aloc atât de mult timp pe cât mi-aș dori, mă implic 101%.
Anul acesta am studiat mai mult, am avut proiecte personale din care am învățat și pot spune că văd o evoluție în munca pe care o depun. Deși colaborările au fost puține, nu mi-am pierdut speranța, mai mult decât atât, m-am axat mai mult pe relația cu clienții, căutând diverse moduri prin care pot lucra cu aceștia. În continuare, clienții vor să aloce resurse importante pentru a promova produsele, fie ca vorbim de partea de social media sau de print.
De ce fotografia de food
In primul rând, imi place să gătesc, iar în al doilea rând imi place fotografia, drept urmare a fost o potrivire perfectă pentru mine. Momentul decisiv a fost in perioada lockdown-ului, în primăvara anului 2020, când am început timid să folosesc lumina naturală, un aparat foto, o masă transportată cu tramvaiul de la IKEA :), ceva accesorii pentru a prezenta mâncarea și ce mai pregăteam eu prin bucătărie, acestea par a fi începutul unei povești de succes.
Trenduri
Cu siguranță, lumina face aproape totul în fotografie, este mult mai importantă decât pare a fi, deseori nealocându-se suficiente resurse pentru utilizarea acesteia. Consider că acest domeniu este la început, iar clișeele nu vor întârzia să apară în viitorul apropiat. Referitor la trenduri, am observat că fotografiile dark mood sunt apreciate în continuare, în același timp fotografiile “aglomerate” cu multe accesorii și detalii sunt peste tot, nu în ultimul rând, au apărut multe fotografii care prezintă elemente ce indică mișcarea, fiind mai atractive privitorului.
În România sunt foarte puțini fotografi specializați în fotografia culinară, în prezent se practică principiul omul bun la toate sau altfel spus, fotograful bun la toate. Oferta fiind scăzută, pot afirma că nivelul este scăzut, fiind un domeniu în ascensiune. Nu sunt mulți fotografi în această ramură, dar o categorie aparte sunt bloggerii care îmbină gătitul cu fotografia, iar un exemplu pentru mine este @pancake_planet, fiind unul din puținii care fac ambele lucruri în mod profesionist și o fac foarte bine.
În culisele fotografiei de food
Partea cea mai bună este că poți construi de la zero o fotografie și că poți folosi creativitatea la maximum, dar în același timp poți transforma orice limitare într-o oportunitate. Partea cea mai grea vine atunci când trebuie să fii mai mult vânzător decât fotograf, aici mă refer la faptul că vine și momentul când trebuie să aloci mai mult timp pentru a vinde serviciile tale.
De exemplu, în această fotografie, am ales să prezint o sticlă de prosecco, folosind lumina naturală, culori calde, dar și câteva flori de primăvară care completează imaginea. Accesoriile folosite în această fotografie aduc un plus de eleganță și consider că se potrivesc perfect cu această băutură rafinată.
Din portofoliul meu, nu putea lipsi burger-ul. Am ales să folosesc un fundal închis la culoare pentru a pune toată atenția pe produs, m-am folosit de lumina naturală, dar și de lumina artificială care dă mai mult volum preparatului. Deși preparatul este vegan, arată la fel de delicios precum un burger clasic.
În ultima fotografie folosesc culori vii, contrastante alături de lumina artificială pentru a prezenta ingredientele responsabile de aromarea preparatului din pește.
În lumea aglomerată a fotografiilor
Acum mă uit cu alți ochi la fotografii și ce văd nu îmi place :). Îmi este destul de ușor să recunosc o fotografie făcută de un profesionist și să apreciez detaliile acesteia, de partea cealaltă, lumea e liberă să facă mii de poze cu telefonul, oricât de obositor ar părea pentru mulți privitori. Uneori, fac un exercițiu simplu, caut să identific punctele slabe ale unei poze din social media, ca mai apoi să vin cu idei noi prin care să repar greșelile făcute.