Adina Biet: După câteva clipe de scrolling pe o rețea de socializare, credem că am înțeles cum funcționează lumea. Prin această modalitate de înțelegere am ajuns să privim și iubirea

Adina Biet: După câteva clipe de scrolling pe o rețea de socializare, credem că am înțeles cum funcționează lumea. Prin această modalitate de înțelegere am ajuns să privim și iubirea

Privim lumea ca pe un feed de rețea socială și devine aproape imposibil să ne rupem de această paradigmă. Dar Adina Biet își dorește ca oamenii care văd lucrarea creată de ea pentru Eco Graffers Wanted by glo™ să se oprească puțin și să verifice prin propriile simțuri realitatea din jur. Suntem bombardați de atâția stimuli & informații, încât e nevoie din ce în ce mai mult să verificăm cadrul în care ne aflăm. Sau să ne amintem contextul, pentru a pune lucrurile în perspectivă. Lucrarea înscrisă în concurs se numește Glimpse of love și arată iluzia sub care se prezintă uneori iubirea pe internet.

O colecție de momente conturate digital poate reprezenta o viziune asupra acestui sentiment atât de profund. Însă rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă care este viziunea în care crede, explică Adina

Azi, juriul va anunța lista cu cei 15 finaliști care trec mai departe în etapa pe Insa, unde comunitatea @glo_romania va vota preferații. Noi vorbim în continuare cu Adina despre experiența și provocările participării la această competiție de artă stradală. 

 

Bio pe scurt

Mă numesc Adina Biet și am 20 de ani. Acestea sunt datele exacte, exterioare despre mine. Reflectez adesea asupra sinelui, însă nu știu să spun cine sunt la nivel intrinsec și nu mă grăbesc să găsesc un răspuns concret, căci îmi place procesul de descoperire.

 

Etape de formare 

Cea mai veche amintire pe care o am se conturează într-o imagine ce mă prezintă pe mine încercând să construiesc un dulap pentru depozitarea uneltelor, făcut din carton, urmărind instrucțiunile prezentate într-o emisiune TV. În următoarea secvență din memorie mă regăsesc cu o agendă în brațe, desenând caractere pokemon pe care le inventam. Iar șirul continua cu o frântură de amintire în care îmi tăiam hainele cu foarfeca pentru că nu erau pe gustul meu. Prin urmare, cred că pasiunea mea pentru artă se încadrează în șablonul “de când mă știu”.

În copilărie nu am urmat cursuri de desen, iar practica mea consta doar într-un mimetism prin care încercam să ilustrez potrete ale membrilor familiei, flori și personaje din desenele animate. Ulterior, la 13 ani am participat la un curs de arte plastice, unde mi-am însușit curajul de a deschide usa către propria imaginație și a transpune pe hârtie ceea ce găseam acolo, fără a încerca să deslușesc semnificații. Astfel a început succesiunea de nopți albe în care am creat compoziții abstracte în creion, provăcându-mă să nu folosesc guma de șters.

În ultimul an de liceu am început pregătirea pentru facultatea de arte, construind crochiuri de corp uman și obiecte, conectându-mă astfel mai mult cu realitatea. În prezent sunt studentă în al doilea an la Universitatea Națională de Arte din București, secția graphic design. Prin urmare, atenția mea, în ultimii doi ani, s-a îndreptat către designul de literă, de afiș și editorial, dar și către ilustrația digitală. Cu toate acestea, în vara ce tocmai a trecut am lucrat la două picturi murale, descoperind astfel o nouă metodă de manipulare a formelor și culorilor.

Nu am ales încă o nișă artistică în care să ma perfecționez. Îmi doresc să descopăr cât mai multe modalități de a mă cunoaște și de a prezenta public ceea ce descopăr.

 

Ce te inspiră

Sâmburele de inspirație îl găsesc uneori în cărți, fie de beletristică, fie de artă. Însă apoi urmează o etapă mai lungă de research pe internet. Caut, în primul rând, să văd dacă acel subiect a mai fost abordat. Dacă găsesc diferite maniere de reprezentare a temei respective, încerc să găsesc o altă perspectivă din care să privesc eu subiectul.

Însă nu reușesc întotdeuna să descopăr acea idee cu care să rezonez în totalitate și pe care să o pot transpune într-o lucrare. Așa că, de multe ori, deschid sketchbook-ul și îmi las mâna să deseneze liber câteva momente, întorcându-mă astfel la esență. Provocarea ulterioară este de a ghida formele abstracte rezultate către o compoziție coerentă. Diferența dintre mine, cea care umplea noaptea foi întregi de grafit aruncat inconștient în forme de neînțeles, și eu , cea de acum, este că în prezent caut să găsesc un sens pentru fiecare mișcare pe care o fac în realizarea unei lucrări.

 

Tabieturi de lucru

Am învățat că unul dintre pilonii importanți în construcția unui profil profesional solid este disciplina, așadar încerc să păstrez constant ritmul de exersare și descoperire. Însă nu pot spune că am tabieturi fixe. Aș vrea să pot crea în orice context, indiferent de starea mea de spirit sau de locul unde mă aflu. Bineînțeles că nu toate schițele vor fi demne de a fi expandate și trimise către public, însă acest ideal de a contura o idee indiferent de context face parte din acea disciplină, care are rolul de a ține constant mintea și mâna antrenate.

 

Eco Graffers Wanted by glo™

Despre acest concurs am aflat de la o prietenă, o artistă cu mult mai multă experiență, care mă încurajează adesea să particip la asemenea proiecte. 

 

Procesul de creație

Tema concursului, „Love at first swipe”, m-a dus cu gândul la rapiditatea cu care reușim astăzi să asimilăm informațiile din mediul online. Percepția noastră s-a adaptat universului digital, astfel suntem capabili să captăm o multitudine de informații dintr-o singură privire. Pe acest simț, dezvoltat progresiv, se bazează canalele digitale de comunicare. După câteva clipe de scrolling pe o rețea de socializare, credem că am înțeles cum funcționează lumea. Prin această modalitate de înțelegere am ajuns să privim și asupra iubirii. O colecție de momente conturate digital poate reprezenta o viziune asupra acestui sentiment atât de profund. Însă rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă care este viziunea în care crede.

Având acestă idee în minte, am explorat pe internet, căutând acele cupluri care par a trăi într-o bulă fermecată, plină doar de iubire. Nu spun că fotografiile de acest fel sunt greșite, căci liberul arbitru conținut de fiecare dintre noi este responsabil cu această decizie. Ceea ce am vrut să transpun prin această lucrare este explozia de informații ce ne asaltează în fiecare zi, cu o viteză mult prea mare încât adeasea este greu să pătrundem în esența lor.

 

Provocări

Cred că încercarea de a transmite acest mesaj cât mai clar a fost cea mai grea parte a procesului de creație. Fiind o ilustrație destinată unui public larg, este destul de greu să construiești o compoziție care să fie pe înțelesul tuturor, fără să arate ca o broșură de instrucțiuni pentru asamblarea mobilei.

 

Cu ce ai vrea să rămână oamenii care văd lucrarea ta

Îmi doresc ca oamenii care întâlnesc această lucrare pe un perete, în drumul lor prin oraș, să aibă senzația că toate acele informații încadrate în mici ecrane, au trecut acum în realitatea palpabilă, făcându-i astfel să apeleze la simțurile umane pentru a verfica dacă tot ceea ce văd înmagazinat în pixeli rezonează cu realitatea lor subiectivă.

 

Arta stradală

Cum am menționat anterior, în această vară am lucrat voluntar la crearea a două picturi murale, compuse de Maria Zurbagiu (@merithezu). Una dintre ele a fost realizată în cadrul Festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis. Fiind un mural pictat în centrul orașului, a primit feedback-ul cetățenilor chiar în timpul procesului de lucru. În măsură de 95% feedback-ul a fost pozitiv. Trecătorii ne felicitau pentru munca pe care o depunem pentru a înfrumuseța orașul. Astfel am realizat cât de mult contează acea pată de culoare care să acopere zidurile gri ale orașului și totodată să schimbe starea de spirit a cetățenilor.

 

Eco Graffers Wanted by glo™

Premii

Cea mai frumoasă recompensă este posibilitatea ca lucrarea ta să ajungă pe un perete imens din București.
Cei de la Sweet Damage Crew vor ajuta câștigătorul să își transforme creația digitală într-un mural real, sursă de inspirație pentru locuitorii orașului. 

Premiile competitiei Eco Graffers Wanted by glo sunt în valoare de peste 4.500 euro

  • Cei 15 finaliști vor câștiga un voucher eMAG în valoare de 500 lei.
    Stabiliti de notarea juriului.
  • Marele premiu este în valoare de 3000 Euro.
    Lucrarea câștigatoare este cea cu cel mai mare punctaj dintre lucrările finaliste (70% notele juriului & 30 % votul comunității )
    În plus, pe lângă faptul că vei fi o sursă de inspirație, creația ta digitală va fi transformată într-un artwork fizic, un mural, parte din galeria de artă urbană owned by glo™, în parteneriat cu Sweet Damage Crew.
  • Premiul de popularitate (500 eur) pentru cea mai votată lucrare din comunitatea IG glo_Romania.

Timing

Perioada de desfășurare a competiției este 8 septembrie – 11 octombrie 2021 cu următoarele etape:

  • PERIOADĂ ÎNSCRIERI s-a incheiat pe 30 septembrie 2021
  • STABILIREA FINALIȘTILOR PRIN VOTUL JURIULUI: în 3 octombrie 2021.
    (Acest vot stabilește topul înscrierilor și primele 15 cele mai apreciate lucrări merg în finală.)
  • ANUNȚAREA FINALIȘTILOR: 4 octombrie 2021
  • VOTUL PUBLICULUI pe IG glo_Romania: 4 – 7 octombrie 2021
  • STABILIREA CÂȘTIGĂTORILOR: 8 – 10 octombrie 2021
    (ponderea notelor juriului  este de 70% si votul comunității IG glo_Romania 30%)
  • ANUNȚUL CÂȘTIGĂTORILOR: 11 octombrie 2021

Competiția Eco Graffers Wanted by glo™ se adresează exclusiv persoanelor adulte.
18+ | glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related