Luca Emil a mâzgălit toți pereții din Brașov până la terminarea liceului. Apoi, s-a hotarat sa se faca om mare. In cautarile lui existentiale, si-a dat seama de un lucru important. Si oamenii mari pot continua sa creeze si sa deseneze pe pereti. Asa ca a inceput sa isi dea teme de desen si sa decoreze terase, baruri, afterschool-uri, camere copii, ziduri stradale, cluburi. Drept provocare, a acceptat și tema Eco Graffers Wanted by glo™, unde a înscris două lucrări care vorbesc de nevoia de echilibru între viața digitală și cea reală.
Traim in era digitala, dar uneori am impresia ca exageram cu atentia acordata tehnologiei. Vreau ca lumea sa constientizeze faptul ca o conexiune adevarata se face in realitate nu in functie de semnalul digital, spune Luca.
Competiția se află în etapa de jurizare, puteți vedea aici lucrările înscrise. Cât timp juriul își ascute privirea critică și notează cu atenție, noi povestim cu artiștii despre cum a fost experiența participării, despre dragoste, internet și street art.
Bio pe scurt
Buna, numele meu este Luca Emil aka Bobo am 35 de ani si sunt un pasionat de arta in special graffiti si streetart. Atras de pictura/desen am fost de mic copil (sub 10 ani nu mai stiu exact) desenam tot felul de scene de film care contineau masini dotate cu arme si personaje care se razboiau in diferite decoruri si anotimpuri.
Asta s-a intamplat pana am vazut primele graffiti-uri in videoclipurile din piesele hip-hop difuzate la tv.
Sora mea fiind pasionata de hip-hop inregistra acele videoclipuri pe video iar eu puneam pauza pe imaginea cu graffiti si analizam desenul. Asa am inceput sa fac schite cu tot felul de cuvinte si sa incerc pe pereti cu pensule si vopsea. La scurt timp am inteles ca am nevoie de spray-uri pentru a picta peretii.
Primele spray-uri au fost niste nuante de gri aduse de bunicul meu din Germania. Dupa ce m-am indragostit de felul in care spray-urile pulverizau culoare, am cautat pe la magazinele auto sa-mi cumpar iar de atunci nu m-am despartit de ele. Umplusem tot cartierul de graffiti.
Etape de formare
Pana la sfarsitul liceului de arte plastice din Brasov am "mazgalit" prin tot orasul dupa care am luat o pauza cautand sa ma fac om mare :)
Am incercat tot felul de lucruri pentru o perioada de mai multi ani, dupa care mi-am revenit din cautarile omului mare din mine si am revenit la ceea ce-mi placea sa fac cel mai mult si anume sa ma umplu de vopsele.
Ce te inspiră
Am inceput sa-mi dau teme de desen si sa decorez terase, baruri, afterschool-uri, camere copii, ziduri stradale, cluburi si sa particip la tot felul de activitati artistice. O lucrare la care am "mazgalit" mai mult de 12 ore pe zi este "Dragonul de flori". Aceasta a fost pentru o terasa din centru Brasovului. Referitor la aceasta lucrare nu am avut timp sa ma documentez pentru ca se grabeau sa o deschida in 4 zile.
Am schitat pe o bucatica de hartie dupa care le-am explicat ce vreau sa redau pe acel zid, iar patronii nu prea au inteles dar mi-au spus ca au incredere in mine (tot eu voi da cu trafaletul daca nu le place). M-am apucat de "munca" si am inceput sa improvizez timp de 4 zile uepa care a iesit o lucrare foarte ok.
Tabieturi de lucru
Prefer sa ma apuc de treaba chiar daca nu sunt sigur ce voi face, odata intrat in priza incep sa-mi vina ideile iar cand ma apuc de o lucrare nu mai tin cont de timp si stau pana cand nu mai am energie si trebuie sa ma incarc.
Eco Graffers Wanted by glo™
De competitia aceasta am aflat de pe o pagina de graffiti Romania pe Facebook in urma cu 7 zile. Ratand restul competilor de streetart din acest an, am incercat sa fac tot posibilul sa particip la aceasta. Ratand restul competitilor, am fost destul de motivat sa particip.
Procesul de creație
Inspiratia a venit din lumea in care traim si faptul ca in ziua de azi toti stam cu ochii in tehnologie foarte mult. Uneori enervant alteori placut.
Provocări
Partea cea mai grea a fost sa ma inscriu deoarece pe aplicatie, dupa ce am urmarit toti pasii (scris nume, incarcat lucrare etc) butonul final de trimitere nu mai era activat. Mi-a luat ceva timp sa-l activez, dar nu m-am lasat.
Cu ce ai vrea să rămână oamenii care văd lucrarea ta
In cazul in care lucrarea mea prinde viata pe un perete in Bucuresti sper sa atraga si sa sensibilizeze privirile oamenilor care trec pe langa. Traim in era digitala dar uneori am impresia ca exageram cu atentia acordata tehnologiei. Vreau ca lumea sa constientizeze faptul ca o conexiune adevarata se face in realitate nu in functie de semnalul digital. Mie personal nu-mi place sa exagerez cu tehnologia.
Arta stradală
Mi-as dori sa gasim pe zidurile lipsite de viata si culoare ale oraselor, cat mai multe street arturi educative.
In ultimi ani obser ca se schimba mentalitatea in Romania si se accepta orice fel de arta, chiar si "mazgalitul" peretilor. Oamenii se opresc sa comunice cu artistul care-si expune lucrarea sub forma de streetart si vor sa intaleaga acest concept chiar daca nu au legatura cu el.
Viitorul streetart-ului romanesc suna destul de bine pentru mine si vad ca se dezvolta de la an la an.
Eco Graffers Wanted by glo™
Premii
Cea mai frumoasă recompensă este posibilitatea ca lucrarea ta să ajungă pe un perete imens din București.
Cei de la Sweet Damage Crew vor ajuta câștigătorul să își transforme creația digitală într-un mural real, sursă de inspirație pentru locuitorii orașului.
Premiile competitiei Eco Graffers Wanted by glo sunt în valoare de peste 4.500 euro
- Cei 15 finaliști vor câștiga un voucher eMAG în valoare de 500 lei.
Stabiliti de notarea juriului. - Marele premiu este în valoare de 3000 Euro.
Lucrarea câștigatoare este cea cu cel mai mare punctaj dintre lucrările finaliste (70% notele juriului & 30 % votul comunității )
În plus, pe lângă faptul că vei fi o sursă de inspirație, creația ta digitală va fi transformată într-un artwork fizic, un mural, parte din galeria de artă urbană owned by glo™, în parteneriat cu Sweet Damage Crew. - Premiul de popularitate (500 eur) pentru cea mai votată lucrare din comunitatea IG glo_Romania.
Timing
Perioada de desfășurare a competiției este 8 septembrie – 11 octombrie 2021 cu următoarele etape:
- PERIOADĂ ÎNSCRIERI s-a incheiat pe 30 septembrie 2021
- STABILIREA FINALIȘTILOR PRIN VOTUL JURIULUI: în 3 octombrie 2021.
(Acest vot stabilește topul înscrierilor și primele 15 cele mai apreciate lucrări merg în finală.) - ANUNȚAREA FINALIȘTILOR: 4 octombrie 2021
- VOTUL PUBLICULUI pe IG glo_Romania: 4 – 7 octombrie 2021
- STABILIREA CÂȘTIGĂTORILOR: 8 – 10 octombrie 2021
(ponderea notelor juriului este de 70% si votul comunității IG glo_Romania 30%) - ANUNȚUL CÂȘTIGĂTORILOR: 11 octombrie 2021
Competiția Eco Graffers Wanted by glo™ se adresează exclusiv persoanelor adulte.
18+ | glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.