Campanie Stradală @ Feminist Film Festival

Campanie Stradală @ Feminist Film Festival

În contextul Festivalului de Film Feminist, a avut loc o campanie stradală în parcul Cișmigiu, menită să atragă atenția oamenilor asupra problematicilor legate de egalitatea de gen.

Campania stradală a avut loc în ultimele două zile ale festivalului, în cadrul proiectului „Viitorul este Egal”, și a adus împreună 18 tineri, care au interacționat cu aproximativ 300 de persoane. O parte dintre acești/aceste tineri/e sunt elevi/e care au beneficiat de o serie de 3 ateliere de educație non-formală pe tematica egalității și violenței de gen, iar celelalte persoane care au participat au fost voluntari/e care s-au alăturat pentru că și pentru ele, egalitatea de gen este o cauză pentru care luptă.

Pentru Andreea, elevă în Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, campania a fost un prilej de a învăța mai multe despre lumea în care trăiește:

„Campania a fost super pentru mine, pentru că îmi place să vorbesc cu oamenii, îmi place să interacționez și să-i cunosc, și oarecum așa și văd cum stau lucrurile în societatea noastră, pentru că fiind o adolescentă, n-am foarte multă experiență și vorbitul cu oamenii simt că mă ajută să mă dezvolt”.

Și Alex, din echipa A.R.T. Fusion, a rămas cu amintiri frumoase în urma experienței de a coordona această campanie. Ea a început procesul prin a-i/a le cunoaște pe liceeni/liceene și a povesti mai multe despre problemele cu care se confruntă, în mod special, fetele. Au stabilit împreună niște obiective, printre care să le atragă atenția oamenilor din spațiul public asupra hărțuirii stradale. O altă tematică și discuție în cadrul campaniei a fost reprezentată de rolurile de gen. Voluntarii/voluntarele au pregătit o serie de mesaje și de poze pe marginea cărora au povestit cu oamenii din parc.

În ceea ce privește discuția despre hărțuire stradală, mulți oameni nu erau de acord cu astfel de practici, mai povestește Alex:

„Spuneau că la noi se întâmplă foarte des, că fetele sunt foarte vulnerabile, mai ales cele tinere, că nu se vorbește foarte mult nici acasă, mai ales că nu ai cui să spui, că hărțuirea stradală nu e considerată importantă. Unii dintre oamenii cu care am vorbit au zis însă că, pe termen lung, asta poate afecta foarte tare fetele/femeile, că pot ajunge să fie foarte introverte, că de la a nu spune că au fost fluierate pe stradă, pot ajunge să nu spună nici ulterior, că au fost atinse fără permisiune.”

Alex concluzionează spunând că era nevoie, și că este în continuare, de astfel de acțiuni, dar mult mai mari:

„E nevoie de o campanie mult mai mare și mult mai susținută, din multe puncte de vedere. Pentru că nu sunt destule informații. Pare că eram niște extratereștri care veniseră să vorbească despre egalitate. Oamenii nu prea vor, de fapt, să discute despre asta. Cei tineri, da, erau mai deschiși, dar chiar și lor, părea că le e rușine. Nu știa nimeni că hărțuirea stradală se pedepsește, nu se gândea nimeni la ce se poate face, la perspective și la soluții. Facem ceva în parc, pe stradă, dar e nevoie să facem asta în școli. Cu profesorii, cu elevii, în online, în media. Trebuie cumva un efort mult mai mare. Ăștia sunt abia primii pași. Mai avem mult de lucru”.

Proiectul „Viitorul este Egal” este derulat de Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Asociația Necuvinte, cu sprijinul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este promovarea egalității de gen și a drepturilor omului la nivelul tinerilor din București prin campanii de conștientizare, campanii stradale și advocacy.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO - Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 de euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. 

Iar Festivalul de Film Feminist, care a oferit cadrul desfășurării acestei campanii, este finanțat de către Consiliul Europei, prin Fundația Europeană pentru Tineret și sponsorizat de către Ambasada Spaniei.

Parteneri: Ambasada Suediei, Fundația Culturală Greacă, Ambasada Mexicului în România, Prisma, Gen, revista, Asociația Iele-Sânziene, Girl Up România, Fundația Friends for Friends – In a Relationship
Parteneri media: IQads, Munteanu, Flawless, Movienews.ro, Cinepub, Educație Privată, Igloo, Zile și Nopți, Bucharest Cultural Events, Film Menu, Radio România Actualități, Spotmedia.ro.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related