De 10 ani, Francesca Badea pictează full time. După ce a terminat liceul, a divorțat de orice altă preocupare și s-a dedicat total picturii. Cel mai mult îi place să picteze portrete de femei, a realizat câteva sute doar în ultimul an, căutând, cu fiecare din ele, să redea femeia ideală. La Eco Graffers Wanted by glo™ a înscris mai multe lucrări, o serie ca o călătorie plină de emoții, iluzii și speranțe.
Pe parcursul acestei călătorii, protagonistul îşi pierde speranţa, îşi pierde încrederea în sine şi decide să devină o maşinărie fără sentimente. În momentul în care alege să nu mai fie conectat cu sentimentele sale, călătoria începe, explică Francesca.
De la călătorii suprarealiste la mașini fără sentimente, viziunile participanților asupra iubirii în era algoritmilor sunt surprinzătoare și diverse. Deadline-ul e foarte aproape, brieful este aici, iar mai jos avem povestea Francescăi drept inspirație.
Bio pe scurt
Numele meu este Francesca, am 27 de ani și pictez de când mă știu. Pictura m-a interesat de când aveam câțiva ani și stăteam singură și pictam. Cred că acela era momentul în care mă simțeam cea mai fericită; să fiu lăsată în pace să pictez era tot ce voiam.
Momentul decisiv în care mi-am dat seama că nu vreau să fac altceva în viață decât să pictez a fost când am terminat liceul și a trebuit să îmi aleg o facultate la care vreau să aplic. Am știut atunci că nu mai vreau în viața mea să aud de matematică și informatică, căci eu făcusem liceu de matematică-informatică, materii pe care le uram din suflet. Am „divorțat” de orice altceva și m-am dedicat complet artei de atunci și până acum.
Etape de formare
Etapele care m-au format au fost următoarele: de la 8 ani până la 18 ani am fost pe la diferite cursuri de artă și am făcut meditații cu diverși profesori, de la 19 până la 22 de ani am urmat Facultatea de Artă din București, secția Pictură.
Pot să spun, cu mâna pe inimă, că la facultate am învățat tot ceea ce știu acum despre pictură. Am învățat foarte multe lucruri, am citit și lucrat foarte mult și cred că asta m-a ajutat enorm în a căpăta încredere în abilitățile mele artistice.
Sunt aproape 10 ani de când pictez „full-time” și dacă știu un lucru sigur despre mine, acela este că iubesc să pictez și că probabil voi face asta până mor, pentru că nu există ceva care să îmi placă mai mult.
Ce te inspiră
Portrete, portrete și iarăși portrete. Iubesc să pictez portrete de femei, am câteva sute făcute doar în ultimul an. Unele sunt foarte frumoase, altele foarte expresive. Caut să redau femeia ideală în picturile mele, un ideal pe care probabil nu îl voi atinge niciodată.
Tabieturi de lucru
99% emoție de moment. Sunt o persoană emoțională și îmi place să redau ceea ce simt în momentul în care pictez. Documentarea este minimă, caut o imagine care să mă inspire și mă apuc de treabă. Arta mea este locul în care pot să mă exprim complet liber și pot chiar să tragidizez puțin. Mă simt în centrul atenției când pictez și când expun ceea ce pictez.
Da, am. Cu toate că sunt o persoană emoțională, am un program destul de strict. Pictez zilnic un portret sau două, între orele 17 și 19. Rutina zilnică mă ajută să stau focusată și să nu mă pierd în gânduri și emoții.
Eco Graffers Wanted by glo™
Am văzut un anunț pe Facebook și am decis să aplic pentru că eam șansa să fiu văzută și apreciată pentru ceea ce fac. Acesta a fost motivul pntru care am decis să aplic.
Procesul de creație
Formația Muse m-a inspirat. Iubesc muzica lor și simțeam efectiv cum mă contopeam cu muzica iar lucrările mele izvorau din acea sursă.
Când am început această colecție, eram extrem de tristă pentru că tocmai revenisem în țară și lăsasem în urmă toți prietenii pe care mi făcusem cât timp fusesem plecată.
Ca să pot să trec peste asta, m-am adâncit în procesul de creație. Am inventat aceste lumi imaginare, roboți controlați mental, planete și găuri negre care te hipnotizează. A fost ca și cum am descoperit o nouă religie. Este greu să spun în cuvinte ce am simțit, dar exact așa a fost. Era ca și cum îmi creez propriul meu Dumnezeu; probabil emoțiile cele mai pure izvorăsc din suferință.
Provocări
Să accept aprecierea enormă pe care am primit-o după ce am realizat lucrările. M-am dedicat complet când le-am creat, am devenit una cu lucrările mele.
Acest lucru s-a văzut și am primit multă apreciere pentru ele: am vorbit la radio despre ele, am primit premiul facultății pentru pictură datorită lor, am fost chemată la alte două expoziții tot datorită acestei serii de lucrări. Mi-a fost foarte greu să accept că eu chiar merit asta și că îmi sunt cu adevărat recunoscute meritele.
Cu ce ai vrea să rămână oamenii care văd lucrarea ta
Visez că lucrările mele vor fi văzute de cât mai mulți oameni și să visez că lumile imaginare pe care le-am creat pot prinde viață și deveni imense.
Cred că, dacă lucrarea mea ar deveni într-adevăr o lucrare murală de mari dimensiuni, aș spune în gura mare: „Am trăit să o văd și p-asta. Un oraș întreg hipnotizat de lucrările mele. Tot ce am simțit eu va putea să simtă un oraș întreg. Asta da realizare.”
În primul rând, cred că aș vrea să fie fascinați, HIPNOTIZAȚI de lumile pe care le-am creat și atrași înăuntru. Ar deveni parte integrată a picturii, căci s-ar pierde în ea. Aș vrea să rămână cu speranță, cu o emoție bună și poate o revelație despre ceea ce sunt și ce simt.
Totuși, e doar speranța mea să se întâmple asta. Oamenii sunt foarte diferiți și răspund foarte diferit când văd o operă de artă.
Arta stradală
Cred că este crucial să existe cât mai multe inițiative de acest gen. Părerea mea este că publicul din Romania nu prea știe multe despre artă și trebuie educat în acest sens, expus la cât mai multe lucrări iar cel mai bun mod de a face asta este prin intermediul artei stradale, căci nu ai cum să nu o vezi când mergi pe stradă.
În România, mi se pare că street art-ul a evoluat mult, dar totuși există loc de mai bine. Îmi place când văd metrouri pictate, îmi place când văd cladiri întregi pictate; sunt foarte frumoase.
Ce nu îmi place este când văd tone de graffiti-uri prost făcute, mă face să mă gândesc că se putea mai bine. Îmi vine să iau un tub de spray și să le îmbunătățesc.
Eco Graffers Wanted by glo™
Premii
Cea mai frumoasă recompensă este posibilitatea ca lucrarea ta să ajungă pe un perete imens din București.
Cei de la Sweet Damage Crew vor ajuta câștigătorul să își transforme creația digitală într-un mural real, sursă de inspirație pentru locuitorii orașului.
Premiile competitiei Eco Graffers Wanted by glo sunt în valoare de peste 4.500 euro
- Cei 15 finaliști vor câștiga un voucher eMAG în valoare de 500 lei.
Stabiliti de notarea juriului. - Marele premiu este în valoare de 3000 Euro.
Lucrarea câștigatoare este cea cu cel mai mare punctaj dintre lucrările finaliste (70% notele juriului & 30 % votul comunității )
În plus, pe lângă faptul că vei fi o sursă de inspirație, creația ta digitală va fi transformată într-un artwork fizic, un mural, parte din galeria de artă urbană owned by glo™, în parteneriat cu Sweet Damage Crew. - Premiul de popularitate (500 eur) pentru cea mai votată lucrare din comunitatea IG glo_Romania.
Timing
Perioada de desfășurare a competiției este 8 septembrie – 11 octombrie 2021 cu următoarele etape:
- PERIOADĂ ÎNSCRIERI: pana pe 30 septembrie 2021
- STABILIREA FINALIȘTILOR PRIN VOTUL JURIULUI: în 3 octombrie 2021.
(Acest vot stabilește topul înscrierilor și primele 15 cele mai apreciate lucrări merg în finală.) - ANUNȚAREA FINALIȘTILOR: 4 octombrie 2021
- VOTUL PUBLICULUI pe IG glo_Romania: 4 – 7 octombrie 2021
- STABILIREA CÂȘTIGĂTORILOR: 8 – 10 octombrie 2021
(ponderea notelor juriului este de 70% si votul comunității IG glo_Romania 30%) - ANUNȚUL CÂȘTIGĂTORILOR: 11 octombrie 2021
Inspirația
Asta e tot. Rămâne să inspiri adânc, să privești atent Bucureștiul și să propui viziunea ta despre Love at first swipe.
Competiția Eco Graffers Wanted by glo™ se adresează exclusiv persoanelor adulte.
18+ | glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.