Pentru că tot vorbim de dragoste printre pixeli, în era algoritmilor care ne mixează dorințele, Romulus Boicu a făcut o extravaganță și a creat o lucrare în tuș și cafea pe hârtie. Dacă va câștiga concursul Eco Graffers Wanted by glo™, însă, ea se va transforma într-un mural impresionant în centrul Bucureștiului. Momentan, competiția e în plină desfășurare, iar juriul - format din specialiști de seamă - așteaptă cu nerăbdare cât mai multe propuneri care să îi surprindă. Brieful e aici, citiți-l cu atenție. Și apoi creați în tuș, culoare, cafea sau orice vă inspiră.
Romulus a pornit de la ideea că în viitor dragostea se consumă, dar se poate reîncărca, dacă cei doi își găsesc compatibilitatea exactă prin interfața facială. Se pare că de la hârtie și cafea la iubire wireless prepay nu e decât un gând.
Am avut o primă idee să fac ceva pe digital, dar am zis că stai puțin, nu mă reprezintă asta, voi face ce știu eu mai bine și cum știu eu mai bine, spune Romulus.
Romulus cred că dragostea ne definește mai presus de orice și doar prin ea putem uita complet de gadget-uri, telefoane, tablete sau internet. Despre cum a transpus asta în lucrarea sa, ”The love energy wireless prepay charging station”, vedeți mai jos:
Bio pe scurt
Mă numesc Romulus Boicu, am 35 de ani, sunt din Piatra Neamț și locuiesc în București de 16 ani. Pot spune că am 13 ani de studii artistice, am fost din clasa a 5-a la Liceul de Artă Victor Brauner. Am absolvit UnArte secția Artă Murală, apoi Masterul pe Arta în spațiul public în cadrul aceleași secții. Am experimentat și practicat mai toate ramurile din artele vizuale, în periada studiilor am pictat destul de mult în ulei și am început să realizez și niște sculpturi dând viață personajelor pictate, tot atunci am început și fotografia și graphic design-ul.
În ultimii 10 ani nu am mai pictat deloc, dar am făcut scenografie de teatru, fotografie de teatru și afișe. Pandemia a cam dat peste cap totul așa că am decis să ”go back to the roots” și am început un soi de grafică, combinată cu pictură și ilustrație plecând de la personajele mele vechi.
Etape de formare
Păi de foarte mic desenam diferit de ceilalți copii, iar fiecare desen avea și o poveste în spate. Trăind într-un mediu artistic, prietenii alor mei erau actori, regizori, pictori, sculptori și fiind înconjurat tot timpul de artă, nu a fost greu să știu ce-mi doresc să fac.
În clasa a 9-a am decis să învăț singur să pictez în ulei, iar într-a 10-a deja aveam prima expoziție personală și de aici a plecat totul.
Prima sursă majoră de inspirație a fost un album cu Dali primit de ai mei, când eram destul de mic, am fost absolut dat pe spate, nu-mi venea să cred la ce nivel poate ajunge pictura. A doua sursă majoră de inspirație au fost doi artiști din Piatra, unul din ei, chiar profesorului meu din liceu dl. Ștefan Potop și celalălalt Constantin Filimon un pictor excentric și destul de paria în comunitatea de acolo - care mi-au arătat că poți picta diferit într-o lume de naturi statice, peisaje și clișee.
Ce te inspiră
În ultima perioadă am început să mă ”oldschool-izez” de tot în lumea și perioada asta în care se mută totul în online și am trecut la tuș și hârtie. Am cochetat cu arta digitală dar mi-a fost frică să mă bag mai adânc pentru nu o pierde pe cea clasică, așa că am rămas doar la procesare și manipulare foto.
Inspirația vine de peste tot din jurul meu, de la desene animate, la ce văd pe stradă sau pe net și din lumea animală, pe care o asociez foarte mult cu a noastră.
De un an de zile lucrez pe hârtie cu linere, tuș, cafea și acuarele. Majoritatea sunt comenzi și se pare merge totul foarte bine, uneori am timp să fac și pt mine de dragul artei, dar nu apuc să le strâng să pun de-o expoziție că se vând destul de repede.
Tabieturi de lucru
De la o zi la o săptămână poate dura să termin o lucrare, depinzând de dimensiune dar și de inspirație, temă… Unele necesită și o documentare mai serioasă, dar altele sunt pur și simplu direct din strafundul minții mele :)). Nu-mi place să fac schițe așa că totul se așează direct pe hărtia finală, cam 70% emoție și creație…
Sunt pasăre de noapte, iar acum că am și un băiețel de un an și jumătate care nu mă lasă să stau la birou, lucrez exclusiv după 11 noaptea.
Deși sună clișeic, am nevoie de o anumită atmosferă și un timp/moment să intru într-o starea mea de lucru. Trebuie să mă liniștesc și să mă deconectez de la viteza lumii exterioare și să fiu acolo, eu și lucrarea.
Eco Graffers Wanted by glo™
Am dat peste un ”sponsored” pe insta, după care am început să văd story-uri… Am zis – uite ce chestie faină! Știam ce au făcut băieții de la SDC până acum la această campanie și mi s-a părut foarte tare ca ultimul perete să fie făcut în urma unui concurs. Am avut dubii cu înscrierea că nu știam ce și cum să fac. Nu am mai făcut din facultate o propunere pentru un calcan, dar am zis why not, nu ar trebui să fie foarte diferit de o lucrare obișnuită.
Procesul de creație
Digitalul a fost sursa, iar tema Love at first swipe am luat-o pur și simplu literalmente. Am stat mult să mă gândesc, am citit brief-ul de mai multe ori, tema, don’ts-urile și după câteva zile mi-a apărut o imagine în cap cu două capete cu față de telefon care își dau swipe unul altuia. Am avut o primă idee să fac ceva pe digital, dar am zis că stai puțin, nu mă reprezintă asta, voi face ce știu eu mai bine și cum știu eu mai bine.
Cea mai grea parte a fost indecizia de a participa și momentul ăla de absolut blanc când am încercat să caut o idee și nu îmi venea nimic, dar asta cred că face parte din procesul de creație.
Provocări
Cred că cel mai mult am ținut cont de don’ts :)) Am știut că mai departe nu voi avea probleme, mai ales că am ales dragostea ca principală temă. Dar într-adevăr, a influențat asta procesul de creație că deobicei personajele mele tind să se ducă într-o zonă destul de dark dar cu un twist, sunt simpatice totuși.
Cu ce ai vrea să rămână oamenii care văd lucrarea ta
Dragostea e mai presus de tot.
Oriunde, în orice context și chiar în orice lume dragostea invinge, trebuie să invingă. Ăsta cred că e soluția supraviețuririi noastre. Astăzi dar și în viitor totul se duce către ceva ce nu există, ceva ce nu e palpabil: online-ul. Totul e acolo și nicăieri în același timp. Dragostea e mai presus, e ce ne ține pe linia de plutire, ne face să simțim că suntem vii, ne dezmorțește și pentru un timp nu mai există nimic altceva. Cred că e singurul moment cand uităm complet de gadget-uri, telefoane, tablete, internet...
Arta stradală
În facultate, deși eram fix pe profilul ăsta, arta murală laică stradală era doar în teorie, știam că în afară e ceva comun deja, dar la noi nu exista, era doar pe hârtie sub formă de proiecte și noi visam la ele… Nu am apucat niciodată să dau cu vopsea pe un calcan și în ultima perioadă îmi doresc din ce în ce mai mult să fac asta.
De câțiva ani am aflat de Sweet Damage Crew și am zis uite băieții ăștia fac ce trebuia să facem noi, ce visam noi în facultate. Din fericire s-a dezvoltat mult treba asta și cred ca SDC a avut un mare impact, a deschis mintea oamenilor pentru arta pe clădiri și nu mai există acea părere de ”puteai face altceva cu banii ăia”. Mă bucur mult că sunt din ce în ce mai multe echipe care fac asta și România cu blocurile ei gri deja arată mai frumos!
În acest moment mi se pare că e pe o linie ascendentă și pe o direcție foarte bună artistic vorbind. Mi se pare că cei ce fac asta sunt destul de echilibrați și cu o viziune foarte faină. Mă bucur și că multe companii și chiar autorități au început să aibă încredere în oamenii care fac asta și se pare că o să vedem din ce în ce mai multă artă urbană.
Eco Graffers Wanted by glo™
Premii
Cea mai frumoasă recompensă este posibilitatea ca lucrarea ta să ajungă pe un perete imens din București.
Cei de la Sweet Damage Crew vor ajuta câștigătorul să își transforme creația digitală într-un mural real, sursă de inspirație pentru locuitorii orașului.
Premiile competitiei Eco Graffers Wanted by glo sunt în valoare de peste 4.500 euro
- Cei 15 finaliști vor câștiga un voucher eMAG în valoare de 500 lei.
Stabiliti de notarea juriului. - Marele premiu este în valoare de 3000 Euro.
Lucrarea câștigatoare este cea cu cel mai mare punctaj dintre lucrările finaliste (70% notele juriului & 30 % votul comunității )
În plus, pe lângă faptul că vei fi o sursă de inspirație, creația ta digitală va fi transformată într-un artwork fizic, un mural, parte din galeria de artă urbană owned by glo™, în parteneriat cu Sweet Damage Crew. - Premiul de popularitate (500 eur) pentru cea mai votată lucrare din comunitatea IG glo_Romania.
Timing
Perioada de desfășurare a competiției este 8 septembrie – 11 octombrie 2021 cu următoarele etape:
- PERIOADĂ ÎNSCRIERI: pana pe 30 septembrie 2021
- STABILIREA FINALIȘTILOR PRIN VOTUL JURIULUI: în 3 octombrie 2021.
(Acest vot stabilește topul înscrierilor și primele 15 cele mai apreciate lucrări merg în finală.) - ANUNȚAREA FINALIȘTILOR: 4 octombrie 2021
- VOTUL PUBLICULUI pe IG glo_Romania: 4 – 7 octombrie 2021
- STABILIREA CÂȘTIGĂTORILOR: 8 – 10 octombrie 2021
(ponderea notelor juriului este de 70% si votul comunității IG glo_Romania 30%) - ANUNȚUL CÂȘTIGĂTORILOR: 11 octombrie 2021
Inspirația
Asta e tot. Rămâne să inspiri adânc, să privești atent Bucureștiul și să propui viziunea ta despre Love at first swipe.
Competiția Eco Graffers Wanted by glo™ se adresează exclusiv persoanelor adulte.
18+ | glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.