Ron Minis cântă la mai multe instrumente, pian, chitară, tobe și bass, fiind și compozitor și vine din Tel Aviv. În ultima perioadă, datorită împrejurărilor, a dat drumul mai multor proiecte care să extindă și mai mult spectrul acestui gen muzical, jazz-ul, sau cum îl numește el, music hacking.
"Între timp, am început o trupă punk unde cânt la chitară și urlu, dar am experimentat și cu părți meditative de pian și cu ideea de a face un concert de pian pentru oamenii care meditează și fac yoga."
Dacă ajungeți la Jazz in the Park weekendul acesta, să fiți pe fază la piesa Zalow, numită așa după orașul românesc care produce și o palincă renumită. Înainte de show-ul lui ce va avea loc sâmbătă, 4 septembrie, în Parcul Etnografic din Cluj, i-am adresat câteva întrebări.
Ce așteptări ai de la Jazz in the Park anul acesta?
Sper să fie o experiență diferită față de data trecută când am cântat acolo. Cred că toată lumea așteaptă show-urile live și simt că va fi o energie sălbatică. Abia așteptăm.
Cum a fost perioada pandemică pentru tine?
Am trecut prin multe momente în această perioadă, și bune și rele. Chiar înainte de pandemie, am terminat înregistrările pentru cel mai nou album al nostru, în Franța, ‘Smart Phones Stupid People’. După ce a apărut nebunia Covid nu am lansat albumul, așteptând un moment mai bun. Între timp, am început o trupă punk unde cânt la chitară și urlu, dar am experimentat și cu părți meditative de pian și cu ideea de a face un concert de pian pentru oamenii care meditează și fac yoga.
Cum crezi că va fi publicul de festival anul ăsta?
Cred că oamenii vor păstra o distanță mai mare între ei și va fi mai puțin aglomerat. Pentru mine asta e urât, pentru că-mi place să văd oameni care stau lipiți unii de alții, transpirând și dansând pe muzică. Asta îmi dă cea mai mare energie, atunci când cânt.
Ce părere ai de scena de jazz din România și despre promoteri?
Nu știu multe despre scena de jazz din România, dar despre promoteri pot spune că își doresc să aducă muzica în mijlocul oamenilor. E emoționant să vedem că depun efort pentru a crea cel mai bun spațiu ca oamenii să aibă parte de o experiență grozavă.
Care au fost cele mai tari momente din ultimii 2 ani?
Am fost invitați să cântăm la prima ediție digitală a festivalului Jazzahead anul acesta și am înregistrat un live set cu câteva piese noi. Concertul a ieșit grozav și producția a fost excelentă. A fost fun să cânt din nou cu trupa după așa multă vreme. Totodată am asistat la un concert al unei trupe ucrainiene de metal, după ce s-a încheiat a treia perioadă de carantină, m-am distrat făcând pogo cu toți metaliștii și dansând alături de ei.
Care mai e rolul jazz-ului în muzica din 2021?
Jazz-ul mi s-a părut întotdeauna music hacking, iar definiția jazz-ului devine din ce în ce mai largă și abstractă în ultimii 10 ani. Așa că e loc pentru hackeri din toate colțurile acestui spectru să se reinventeze prin genul ăsta de muzică.
Ce ai pregătit pentru concertul de la Cluj?
Anul acesta vom veni cu niște piese noi brutale și energice! Abia așteptăm să cântăm noul nostru single, Zalow. L-am numit după orașul din România cu același nume, după ce am cântat în Cluj, așa că va fi o piesă bună de încheiere.
Care e locația ideală pentru a asculta jazz?
Îmi place să ascult jazz în spații alternative și non standard, de obicei mici și aglomerate. Pentru mine e o experiență grozavă să simt intimitate între muzicieni și public.