Pisica Pătrată realizează, la data de 28 August 2021, o intervenție artistică la Filiala Mihai Eminescu a Bibliotecii Metropolitane București, în cadrul proiectului cultural Street Art București, organizat de Save or Cancel și co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.
Proiectul Street Art București dezvoltă experiența acumulată de organizator și o transpune la nivelul cartierelor bucureștene, în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București, care găzduiește la Filiala Mihai Eminescu, în sectorul 6, intervenția artistică realizată de artistul Pisica Pătrată. Lucrarea are scopul de a afirma rolul Bibliotecii în cartiere, acolo unde filialele reprezintă poli culturali și comunitari. Intervenția artistică își propune să funcționeze ca un reper local, atrăgând cititori, pasionați de artă și amatori de explorări urbane.
Pisica Pătrată este unul dintre cei mai apreciați ilustratori și muraliști din România, dar și fondatorul Muzeului Benzii Desenate. Are o activitate intensă, cu multe apariții publice, ilustrează cărți, comics, reviste, participă la expoziții de grup și personale, festivaluri și a realizat o serie lungă de murale. Personajele lui Pisica Pătrată reconfigurează spații uitate din mediul urban, galerii sau muzee.
În ultimii ani, colaborările artistului Pisica Pătrată cu echipa Save or Cancel s-au materializat în numeroase proiecte interesante: una dintre cele mai îndrăgite (și instagramabile) intervenții artistice din București – lucrarea de pe ușa Teatrului de vară Capitol (2008, 2016, 2017); împreună cu Lente, muralul realizat în cadrul seriei Pictăm Pereți (2016) și totemul de lemn Un-hidden Bucharest (2017); 6 panouri pictate, instalate pe fațada clădirii Cina (2018); Save or Cancel a expus o parte dintre tablourile sale uimitoare în expoziții colective la Kube, Lente, Palatul Universul, Romanian Design Week și Galeria Imbold. Cartea Un-hidden street art in Romania (2019) a publicat o parte dintre lucrările și instalațiile artistice realizate de artist. În 2020, Pisica Pătrată și Primărie au co-produs un live stream memorabil, transmis de revista online feeder.ro.
Locuitorii și turiștii sunt invitați să își extindă explorările urbane, adăugând în traseul lor noua intervenție creată de Pisica Pătrată.
Street Art București creează cinci intervenții artistice în spații publice din cartiere, împreună cu artiști apreciați, cum sunt Serebe și Pisica Pătrată, lansează două apeluri deschise pentru artiști și fotografi, oferă tururi gratuite, publică un album și o hartă de artă urbană, și prezintă concluziile proiectului într-o expoziție de de grup, în luna Octombrie, în București.
Toate activitățile și produsele programului Street Art București sunt gratuite.
Street Art București este un proiect cultural creat de Save or Cancel.
Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
Parteneri: Biblioteca Metropolitană București, Școala Gimnazială Specială Nr. 9, Centrul Național al Dansului București, The Institute
Parteneri media: Zeppelin, Igloo, Iqads.ro
Despre Biblioteca Metropolitană București
Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice destinată tuturor bucureștenilor. Misiunea ei este de a facilita accesul gratuit şi nediscriminatoriu la drepturile culturale fundamentale, servind ca un centru comunitar care susține activ informarea, cercetarea, educația şi recreerea locuitorilor din București şi județul Ilfov şi care contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții bucureștenilor prin oferta ei inovatoare şi programul integrat de servicii cu caracter public.
Din 2009, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte și programe culturale și editoriale.