Trupe de adolescenti din 9 orase s-au bucurat de o saptamana de experienta intensa de explorare personala prin teatru, film, dans si fotografie.
Cea de-a 16-a editie a Ideo Ideis Festivalul National de Teatru Tanar, cel mai mare eveniment dedicat educatiei alternative pentru adolescenti, s-a desfasurat intre 9 si 15 august in Alexandria si inca 8 orase din tara - Bucuresti, Bacau, Baia Mare, Botosani, Brasov, Buzau, Constanta si Sibiu. Festivalul a reusit, intr-un format descentralizat, adaptat cu multa grija pentru siguranta participantilor, sa aduca la un loc peste 400 de adolescenti, 50 de formatori - traineri si mentori, 3000 de spectatori la reprezentatiile de teatru si la cinemateca in Alexandria si aproximativ 35000 spectatori in mediul online.
Ideo Ideis a propus participantilor ca tema Identitatea pentru ca ea este in centrul cautarilor din adolescenta si a intalnirilor pe care le propune. Festivalul conectează de 16 ani adolescentii din trupele de teatru la o comunitate care gândește pentru sine și pune reflectorul pe întrebările care contează pentru ei.
Credit foto: Claudiu Popescu
Credit foto: Lavinia Cioacă
”Vrem ca Ideo Ideis Festivalul sa fie spatiul in care ai libertatea de a te intalni cu tine. in care iti descoperi vocea si gasesti curajul sa o intorci catre cei din jurul tau. Te sustinem sa ridici cortina vulnerabilității, sa te miști pe scenă cu încredere, sa iti spui replicile cu forță, sa privești publicul în ochi și mai ales sa te apropii mai mult de cine ești cu adevărat.” subliniaza echipa Ideo Ideis.
Credit foto: Larisa Baltă
Adolescentii au avut o saptamana plina de inspiratie si intalniri fericite, de ateliere de teatru si arte alaturate (dans, film si fotografie), mentorat si schimb de know-how intergenerational. Saptamana a fost gandita sa-i ajute sa-si antreneze creativitatea, sa se regaseasca pe sine intr-un spatiu safe si sa se conecteze la colegii de generatie. Trupele de teatru au avut oportunitatea de a juca pe scenele teatrelor si spatiilor de cultura profesioniste din fiecare oras, in fata familiei, prietenilor si comunitatii. Departe de a pune in prim plan performanta, Ideo Ideis a stimulat curajul, dorinta de explorare si curiozitatea adolescentilor.
Ecourile din Festival inca se aud sau se scriu pe retele de socializare.
N-am crezut ca niste oameni se pot darui atat de frumos! si nici ca timpul se poate scurge atat de repede! Cum se mai spune, timpul trece repede cand investim cu suflet. A fost superb! A fost @ideoideis !
O concluzie scurta sau mai putin scurta a @ideoideis -ului de anul acesta. Nu credeam ca dupa o saptamana pot sa raman cu atatea inside joke-uri si cu un carnetel plin cu idei.
O haita de frumosi. Multumesc ca imi distrugeti nervii si zona de confort. Probabil va iubesc.
Am invatat sa fim sinceri cu noi si cu publicul.
Acestea sunt doar cateva dintre gandurile pe care membrii trupelor de teatru tanar le-au formulat la finalul festivalului, care au gasit ecou si in concluziile trainerilor si mentorilor care i-au insotit:
Despre prietenii noi si vechi care se sudeaza de la an la an si se imbogatesc. si ne imbogatesc. #IdeoIdeis e si despre asta.", Sanziana Tarta, formator pentru trupa Praf de stele din Constanta.
Credit foto: Alexandra Iftimie
"Pentru mine, Ideo Ideis este o stare, un amalgam de emotii, un spatiu de siguranta, cautare si descoperire. La editia a 16-a, am probat un nou nivel de deschidere si sinceritate, am dansat (apropiatii stiu ca fac asta in mod exceptional), am ras, am suras, am lacrimat, m-am incruntat, am imaginat, am reciclat, am ghidat, am sustinut, am crezut, am invatat de la cei mult mai tineri, am gresit, am recunoscut, am multumit, m-am jucat, m-am strambat, m-am lasat libera, am si m-am imbratisat.", Sabina Branduse, formator pentru trupa de teatru din Amprente din Brasov).
Credit foto: Matei Bumbuț
“Azi a fost ultima mea zi ca "mentor", din aceasta editie a festivalului @ideoideis. E al treilea an consecutiv cand am ocazia sa cunosc trupele de adolescenti care participa la acest festival de teatru si plec, ca de fiecare data, incarcata de energie si optimism. Adolescentii pe care i-am intalnit la Constanta sunt maturi, sensibili, liberi, frumosi si super smart. Simt ca am primit o noua lectie de viata de la ei. Ideo Ideis, o sa-mi fie dor de tine pana anul viitor!”, Dana Rogoz, Mentor Trupa Praf de Stele, Constanta.
„Mie mi se pare foarte importanta intalnirea cu viitorii mei colegi-actori. stiu destul de multi tineri actori care si-au transformat pasiunea pentru teatru in meserie si vocatie, tocmai datorita acestui festival si al lucrului la spectacolele pregatite pentru Ideo Ideis. Vin aici neconditionat, tocmai pentru a ma intalni cu intrebarile unei generatii care cu siguranta gandeste mai atent, mai pragmatic si mai "aplicat" decat generatia mea.”, spune Alexandru Papadopol, mentor al trupei Alter Ego din Alexandria.
Credit foto: Rareș Helici
Iar Mirela Zeta, mentor pentru al doilea an la rand la Ideo Ideis, povesteste:
„Timpul petrecut cu cei care vin la festival este pretios iar metoda cea mai buna este onestitatea cu care lucrezi. Sper si vreau sa cred ca simturile mele, rafinate sau nu, exista dincolo de prejudecata si sunt gata sa se recunoasca in preajma altor simtiri. I-am abordat pe cei de langa mine cu emotie si curiozitate in ciuda imensului necunoscut, oameni cu care sper sa ma intalnesc pe scena si sa construim alte realitati sau poate chiar aceeasi poveste.”.
Credit foto: Bogdan Dincă
Spectacolele de teatru profesionist invitate la Ideo Ideis Festivalul #16 s-au jucat cu sali pline. Festivalul s-a deschis cu piesa Biblioteca din Alexandria, in regia lui Bogdan Georgescu in care vocile mai multor femei din Alexandria, apartinand unor diferite categorii sociale si de varsta, se fac auzite pentru a spune povestea unui oras marginalizat, in care unii membri ai comunitatii si-au creat propriile initiative de educatie prin cultura. Din program au mai facut parte spectacolele Miorita, o noua adaptare a baladei care scoate povestea din folclor si o plaseaza la intersectia dintre muzica contemporana si teatru cu masti a trupei de teatru Aualeu din Timisoara, Libretto solitudine, in regia lui Matei Lucaci – Grunberg, spectacolul de teatru de improvizatie Backstage Boys si Kit de supravietuire de Andreea sovan & Iulia Samson, un stand-up drama inovativ, construit ca un colaj din elemente pop-culture din filme, seriale, animatii Netflix, TED-xuri, cu muzica si dramaturgie fresh, cablate direct la realitatea de azi.
Cinefiliii din Alexandria s-au adunat in numar mare si la cele 5 proiectii in aer liber, programul incluzand 5 productii cinematografice romanesti, atat filme noi, deja bine primite la Festivalul International de Film Transilvania: intregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Hutuleac), castigator al Premiului Zilele Filmului Romanesc pentru Debut si Poate mai traiesc si azi (r. Tudor Cristian Jurgiu) dar si filmele premiate ale lui Radu Ciorniciuc, Acasa si al lui Marius Olteanu, Monstri.
Picturile pe ziduri realizate de artistii vizuali Maria Zurbagiu, Andrei Felea si Irina Mocanu au dat o noua fata cladirilor din comunitate, lasand in Alexandria o declaratie de speranta si o invitatie la implicare.
Atelierele ART & PLAY au adus si in anul acesta la un loc peste 200 de participanti din Alexandria, din variate categorii de varsta sub indemnul ca o comunitate care are puterea sa schimbe societatea in care traieste este formata din oameni care stiu cine sunt, care sunt curiosi sa afle cat mai multe despre ei insisi.
Printre cele mai populare ateliere de anul acesta s-au numarat cele de Dezvoltare personala - atelierul pentru relatii sanatoase facilitat de Theodora Dumitrica, atelierul de consiliere pentru parinti facilitat de Silvia Guta, cel de orientare vocationala coordonat de Andrei Stupu, precum si cele de Arte si meserii - atelierul experiential de arte si meserii facilitat de Anca Munteanu, atelierul de arte grafice coordonat de Maria Zurbagiu si atelierul de poezie si performance al Poethree Collective. De ce sunt un Dinozaur, un spectacol-atelier de educatie emotionala pentru copii, performat cu multa emotie de TziTzi-Poc, a adus multa empatie si emotie in copii si parintii din Alexandria.
Ideo Ideis devine mai mult decat un Festival, pastrand esenta educatiei prin expunere la procese artistice in toate noile activitati pe care le propune adolescentilor care-i trec pragul. Creste intr-un manifest artistic si social contruit pe sase piloni meniti sa asigure drumul unui tanar de la primul contact cu teatrul si artele alaturate pana la transformarea unei pasiuni in stil de viata. Dupa Tabara de arte performative si revelatii si Festivalul National de Teatru Tanar, Ideo Ideis va mai dezvolta in toamna lui 2021 Capsulele de teatru si desteptari si Laboratorul de explorare personala prin teatru si arte alaturate.
Partener de traditie: Primaria Alexandria
Partener Institutional: Ministerul Culturii
Parteneri locali: Consiliul Judetean Teleorman, Centrul Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Teleorman, Teatrul Municipal “Bacovia” Bacau, Colegiul Tehnic de Comunicatii “N.V. Karpen” Bacau, Teatrul Municipal Baia Mare, Colegiul National „Gheorghe sincai” Baia Mare, Teatrul “Mihai Eminescu” Botosani, Teatrul Dramatic ”Sica Alexandrescu” Brasov, Colegiul de stiinte „Grigore Antipa” Brasov, Teatrul “tandarica” Bucuresti, Teatrul “George Ciprian” Buzau, Teatrul de Stat Constanta, Consiliul Judetean Sibiu, Biblioteca Judeteana Astra
Parteneri media: Rock FM, Music Channel, AGERPRES, IQads, Spotmedia, Romania Journal, Iqool, Zile si Nopti, Liternet, Suplimentul de Cultura, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Un site de muzica, Cinemap, Gen, revista, YOU. The Youth Project