Ne-am sălbăticit puțin în pandemie și aproape că ne-am obișnuit cu lipsa de evenimente. Dar anul acesta viața de festival a revenit, timid, și am început să ne întoarcem la reperele cunoscute de vară - TIFF, Anonimul, Electric Castle. Și după toate plimbările astea prin țară, în septembrie e rândul Bucureștiului. Între 3 – 12 septembrie va avea loc cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, prima mare competiţie cinematograficde film de lungmetraj organizat în capitală. Evenimentul este conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film, descrie Dana Dimitriu-Chelba, director al Bucharest International Film Festival.
"Cred că trebuie să ne reașezăm cumva pe pământ, să socializăm, să comunicăm unii cu alții. Pandemia ne-a îndepărtat, ne-a dezumanizat și ne-a robotizat", e de părere Dana Dimitriu-Chelba.
Despre schimbări, așteptări și noutăți din programul Bucharest International Film Festival (BIFF), în materialul de mai jos.
Nou și diferit la ediția aceasta de BIFF
În anul 2021 BIFF are o echipă nouă. Fundației CHARTA i s-a alăturat Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, prin președintele acesteia, Alexandru Șerban, nepotul celebrului actor. Tot anul acesta a adus-o în echipa BIFF pe Mirona Radu, coordonatorul programului de la Cinema Muzeul Țăranului, în calitate de manager de program al festivalului. Și foarte noi sunt, desigur, filmele, știu că este un raspuns redundant dar personal sunt foarte mândră de selecția ediției a 17-a a Bucharest International Film Festival. Legat de pregătirile pentru această ediție, festivalul își va păstra secțiunile care deja au tradiție – precum Competiția internatională de lungmetraj (unica în București) sau Panorama – dar avem și propuneri noi – Focus Grecia și Special Spain, cu lungmetraje contemporane ale unor autori cu puternică viziune artistică, dar și colecții de scurtmetraje.
De asemenea, BIFF în 2021 aduce și o nouă secțiune numită Romanian Authors, ce își propune să aducă împreună autorii de film românesc, atât lungmetraj cât și scurtmetraj, și să ofere publicului posibilitatea de a interacționa direct cu echipele acestor filme. E important ca un festival să aibă un program echilibrat, cu filme de ficțiune, dar și documentare, cu lung și scurtmetraje, fără a face un compromis artistic. Ne-am dori ca spectatorii să se lase surprinși, inspirați și să accepte provocarea noastră de a se cunoaște prin intermediul filmelor pe care li le propunem căci vom crea un spațiu deschis dialogului între cinefili și profesioniști.
Filme pentru perioada prin care trecem
Propunem publicului o selecție excepțională în competiția oficială, debuturi cinematografice din lumea întreagă, 5 premiere naționale și 2 filme îm premieră europeană. În sectiunea Panorama am inclus titlurile unor regizori consacrați, respectați și iubiți de public: New Order, în regia lui Michel Franco – câștigător al Leului de aur la Festivalului de Film de la Veneția în 2021, Hello Comrades, semnat de Andrei Konchalovsky, ce a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Veneția în 2020, Lux Aeterna, în regia lui Gaspar Noé, cu Beatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, The Human Voice, al lui Pedro Almodóvar, Wheel of Fortune and Fantasy, regizat de Ryusuke Hamaguchi, câștigător al Ursului de argint la Festivalul de Film de la Berlin, Quo Vadis, Aida?, în regia Jasmilei Žbanić, câștigător al premiului Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj international și nominalizat pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Veneția în 2020.
Bucharest Internațional Film Festival aduce și premiera mondială a filmului A Woman at Night, semnat de Rafael Kapelinski, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului ce a câștigat premii la peste douăzeci și cinci de festivaluri cu primul său scurtmetraj, Emily Cries, și al cărui debut în lungmetraj, Butterfly Kisses a câștigat Ursul de cristal la Berlin în 2017. Secțiunea Focus: Grecia aduce Apples, în regia lui Christos Nikou), nominalizat la Festivalul de Film de la Veneția în 2020 și la Festivalul Internațional de Film Transilvania în 2021 și Digger, regizat de Georgis Grigorakis, nominalizat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2020 și la Premiile Academiei Elene de Film în 2021.Din programul Special Spain menționez minunatul film Las ninas, în regia lui Pilar Palomero. Filmul a câștigat premiul Goya pentru cel mai bun film, alături de Premiul pentru cel mai bun regizor debutant și cel mai bun scenariu original pentru Pilar Palomero, Premiul pentru cea mai bună imagine pentru Daniela Cajías, dintr-un total de nouă nominalizări la cele 35 de premii Goya. De fapt Daniela Cajías a devenit prima femeie care a câștigat premiul de imagine Goya.
Discuții și întâlniri de industrie
Proiecțiile de film sunt principala atracție a festivalului, desigur, și ne așteptăm ca seria de vizionări în aer liber să strângă mult public. De asemenea, anul acesta din juriul festivalului fac parte actorul Adrian Titieni, actrița Ioana Flora și criticul de film Cătălin Olaru iar săptămâna viitoare ne dorim să transmitem și numele invitaților străini care ne vor onora la cea de 17-a ediție. Cu sprijinul acestora, am pregătit și o serie de discuții și întâlniri de industrie, dar și evenimente dedicate tinerilor profesioniști.
Primul masterclass confirmat este Spectrul poveștii: un mod diferit de a privi dezvoltarea scenariului și regia de film, al cărui tutor este Rafael Kapelinski (câștigător al Ursului de Cristal la Berlinale 2017 pentru Butterfly Kisses). Acest curs este potrivit pentru oricine are o experiență anterioară în realizarea filmelor, inclusiv scenariști și actori, care doresc să exploreze posibilitățile inerente dramaturgiei. Acoperind fiecare aspect al regiei, de la pregătire la filmare și post-producție, cursul prezintă o varietate de exerciții de regie și oferă posibilitatea de a lucra cu propriul material la alegere. De asemenea, include prezentări concepute pentru a clarifica cum au fost scrise și regizate anumite secvențe, exemple notabile din cinematografia internațională.
Măsuri de protecție pentru spectatori
Perioada în care va avea loc festivalul este posibil să ne aducă alte incertitudini și chiar noi restricții, iar pentru o bună desfășurare a acestei ediții vom păstra distanțarea la vizionările de film și intenționăm să organizăm cât mai multe proiecții outdoor. În săli se va purta mască și, dacă este nevoie, vom cere dovada vaccinării. În cazul nefericit în care s-ar extinde pandemia și valul 4 ar invada puternic Bucureștiul, luăm în considerare organizarea festivalului exclusiv în aer liber, la fel ca anul trecut.
Mesaj pentru public
Cred că trebuie să ne reașezăm cumva pe pământ, să socializăm, să comunicăm unii cu alții. Pandemia ne-a îndepărtat, ne-a dezumanizat și ne-a robotizat. Acum, mai mult decât oricând, este nevoie să fim împreună, să ieșim împreună, să vedem filme împreună. Și exact acest prilej în oferă BIFF.