Lasă-te adus de noul val de jazz la malul lacului Beliș. Unde, odată ajuns, călătoria abia începe. Vino la Smida Jazz să asculți imagini transformate în sunete. Munții iau forme muzicale de avangardă - Eivind Aarset & Jan Bang. Animalele devin siluete eclectice ale unui nou limbaj muzical - Gianluca Petrella “Cosmic Renaissance”. Cerul este muzică venită din spațiul cosmic - Kosmo Sounds. Adierea se transformă într-o energie care poate fi absorbită de toată lumea - Fraktale. Păsările vor fi stări și vibrații diferite - Novan Experiment. Creativitatea din formele perfecte de pe frunze se recunoaște în compozițiile lui Hugo Kant. Adrenalina din vârful unui munte urcat cu greu o resimțim în performace-ul lui Waclaw Zimpel. Dansul libelulelor deasupra luciului apei - Karpov not Kasparov. Spațiul liber dintre tine și sine în mijlocul naturii - Acetobă. Pădurea, foșnete electronice - UNCUT. Ritmul valurilor se îmbină cu vibrațiile Cercul Întreg. Mesajele ascunse între firele de iarbă sunt descifrate în sunetele exotice ale Inertia Movement, iar calea nesfâșită către sine de pe potecile din pădure duce către atmosfera creată de Musai Soundworks.
Vino la munte să asculți jazz. Vino la jazz să asculți muntele. Ești invitat la Smida Jazz Festival - Exploring Sounds & Nature. Între 20 și 21 august 2021.
Pe parcursul a două zile și două nopți, de vineri dimineață și până duminică dimineață, poți să petreci o vacanță în munți, în care te vei bucura de abordările curajoase în muzică ale grupurilor de jazz locale și internaționale, iar în timpul zilei, de activități în natura sălbatică a Parcului Natural Apuseni.
Despre programul artistic de anul acesta, Răzvan Scurtu - director și booking manager Smida Jazz Festival, ne spune următoarele lucruri:
“Programul artistic al ediției de anul acesta se aliniază cu direcția și conceptul ultimelor ediții, sunt artiști care au abordări moderne și proaspete a muzicii jazz și nu numai. Unii sunt artiști deja consacrați, o parte sunt artiști mai tineri, dar ce au toți în comun e că sunt adevărați exploratori ai sunetelor și muzicii. Ne vor hipnotiza peisaje mai ambientale, tipice norvegienilor Eivind Aarset și Jan Bang, vom asculta cosmic jazz-ul influențat de Sun Ra al grupului lui Gianluca Petrella și vom putea dansa pe jazz-ul belgienilor de la Kosmo Sound sau pe jazz-ul psihedelic al polonezilor de la Fraktale.
Unii dintre ei poate nu au o așa mare notorietate în rândul publicului din România dar promitem că vor oferi participanților o experiență de neuitat, poate “out of this world”, așa cum s-a întâmplat și în cadrul edițiilor anterioare Smida Jazz.”
(Re)create yourself at Smida Jazz - Activități
Aici, timp de 3 zile, nu doar exiști, ci trăiești. Trăiești totul: trezit în camping și pășit cu picioarele goale pe iarbă; privit (cu adevărat privit) răsăritul și apusul; plimbat ca în copilărie pe ulițele satului; scăldat în lac; exploratul unei peșteri.
Vei găsi la Smida Jazz Festival 2021 ture cu caiace pe Someșul Cald, dialog între Iulian Tănase și Marius Chivu, o discuție deschisă între Elena Vlădăreanu și Olga Ștefan, stand up paddling tot pe râu, pe râu, pe râu, tururi ghidate pe biciclete, activități diverse cu tematică ecologică pentru copii, caving adventure (explorăm Peștera Pepii), Q&A cu Tășuleasa Social despre Via Transilvanica, atelier de creative writing cu Marius Chivu, cei de la Corpul Poetic îți vor arăta cum poezia se simte în tot corpul cu o sesiune de Spoken Poetry cu open mic, învățăm să facem fotografii în natură cu telefonul, iar în pauzele de redescoperire vorbim despre energie alternativă.
Condiții de acces
Participarea la Smida Jazz Festival 2021 va fi posibilă pe bază de adeverință de vaccinare, rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore în cazul abonamentelor și biletelor de o zi, rezultat negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore în cazul biletelor de o zi. La festival NU va exista un punct de testare rapidă. Mai multe detalii despre aceste aspecte se găsesc aici.
Transport alternativ
Transport public
Și anul acesta va exista transport în comun Cluj-Napoca - Smida și Smida - Cluj-Napoca. Vor exista 3 curse de plecare și 3 curse de întoarcere, și au fost gândite în funcție de programul concertelor. Punctul de plecare din și sosire în Cluj-Napoca este parcarea din fața Cluj Arena. Punctul de plecare din și sosire în Smida este stația bus (la aproximativ 50 de metri de intrarea în festival). Biletele de autobuz se pot achiziționa de aici bit.ly/SJF2021-transportpublic cu minimum 24 de ore înaintea cursei.
Bicicletă
Campania #BiciclezzlaSmidaJazz continuă și anul acesta, astfel bicicliștii care aleg să ajungă la festival într-un mod sustenabil vor beneficia de intrare gratuită, pe baza înregistrării într-o aplicație specializată și prezentării la intrare a traseului de minimum 50 de km pedalați.
Camper Area
Ce ar fi ca anul acesta să experimentezi o vacanță la munte cu totul nomadă? În cazul în care alegi să mergi la festival cu camper sau autorulotă, trebuie să achiziționezi un bilet ce permite accesul în zona dedicată rulotelor și autorulotelor pentru 1 autovehicul. Toate persoanele care vor utiliza autovehiculul trebuie să achiziționeze și câte un bilet de tip Abonament Festival & Camping. Acestea asigură acces atât la facilitățile din camping, cât și la cele din camper area.
Carsharing
Organizatorii încurajează deplasarea către festival în moduri sustenabile. Dacă alegi să vii cu mașina și ai locuri disponibile, poți face un apel deschis pe grupul de Facebook dedicat și să călătorești în regim de carsharing.
Hai la Smida Jazz Festival - Exploring Sounds & Nature. Între 20 și 21 august 2021.
Smida Jazz Festival este un proiect cultural internațional lansat în 2016, dedicat abordărilor inovatoare în muzica jazz și explorării naturii din Parcul Natural Apuseni. Smida e locul de întâlnire a jazz-ului contemporan cu electronica, rockul, folkul, ambientalul, acolo unde inovația artistică se simte la ea acasă și unde ne provoacă să simțim, dar mai ales să explorăm….sunete, note, ritmuri. Pe scurt, înseamnă timp petrecut în natura sălbatică a Apusenilor, ziua, și muzică bună, seara.
Parteneri media: RADIO GUERILLA, Scena9, IQads & SMARK, Radio România Cultural, Radio RFI România, Dilema Veche, Urban Sunsets, Radio Cluj, EBS Radio, ClujLife, Munteanu.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.