[Obsesii part-time] Ana Doncila: La inceput am facut atat de multe experimente, încat toți prietenii mei erau sătui de Cheesecake

[Obsesii part-time] Ana Doncila: La inceput am facut atat de multe experimente, încat toți prietenii mei erau sătui de Cheesecake

Ana Doncila, Digital Project Manager la Mainstage.The Agency, a ajuns în domeniul comunicării după ce a experimentat cu alte hobby-uri: fotografie, design, pictură, gastronomie. Gastronomia e pasiunea care a rămas vie și despre care Ana își amintește că a început încă de când era mică. A continuat să experimenteze cu tot felul de rețete în facultate, atunci când le adapta astfel încât să fie cămin-friendly. După o vară petrecută în America unde a lucrat ca bucătar prin programul work&travel, Ana s-a întors mai determinată ca niciodată să se dedice acestei pasiuni.

In cele din urma, acolo am vazut cum se face un cheesecake in mod profesionist, cat de important e sa respecti gramajul ingredientelor si ce bine te simti cand finalizezi si ultimele detalii ale unui desert. După, totul a fost natural, la inceput am facut atat de multe experimente, încat toți prietenii mei erau sătui de Cheesecake.

Pentru că cheesecake-ul i s-a părut un desert versatil, a experimentat cu texturi, arome și opțiuni vegane. Visul de a transforma agenda cu rețete într-un bistro care să ofere cheesecake a fost pus pe hold de pandemie și s-a transformat în Chezcake, laboratorul de pe social media al Anei. Despre rețetele ei signature, căutarea combinației perfecte de arome și echilibru între viața profesională și pasiuni ne-a povestit Ana în acest interviu.

 

Parcursul în comunicare

Parcursul meu in comunicare a fost unul plin de provocari pentru ca inainte de a lucra in Comunicare, mi-am dedicat timp hobby-urilor precum fotografia, design-ul, pictura, dar nu in ultimul rand, gastronomia. Cea din urma si-a facut loc printre pasiunile mele inca din copilarie, dar odata cu descoperirea acesteia si in mediul online, am inceput sa explorez diverse culturi si tehnici, fiind atrasa in primul rand de diversitatea dulciurilor in gastronomie si detaliile care pot transforma orice desert simplu intr-unul senzational.

 

Pasiunea pentru gătit

La inceput totul era ca o joaca, la fel ca orice copil mă fascinau lucrurile pe care le faceau parinții mei, mai ales mama, care pot sa recunosc, este o gospodina desavârșită, așa că de căte ori prindeam ocazia, o ajutam în bucătărie. Imi aduc aminte ca primul meu fel de mâncare pe care l-am gătit pe la 10 ani au fost doua ouă ochiuri peste care din graba am pus sare de lamaie in loc de sare. Cand am crescut si am ajuns la facultate, stând la cămin, nu aveam la dispozitie o bucătărie dotată si spatioasa si a trebuit sa ma adaptez și să caut alternative, astfel simplificand diverse retete sau adaptandu-le la cuptorul cu microunde.

Insa ceea ce cred ca mi-a declanșat pasiunea pentru gătit, a fost timpul petrecut in SUA prin programul Work&Travel, unde din dorinta de a capata mai multa experienta, am acceptat un post de Bucătar in restaurantul unui resort, iar in timp am inceput sa lucrez si in zona de patiserie, pentru ca am invatat repede si eram hotarata sa ma experimentez in ale gastronomiei.

 

Etapele acestui drum

În timpul scurt petrecut ca bucătar in acel hotel, am descoperit și lumea deserturilor. M-a fascinat in primul rând faptul ca o prajitură se creaza asemenea unui tablou, amesteci ingrediente si texturi si apoi le asezi intr-o opera de arta.

Asadar, imediat cum m-am intors din State mi-am dat seama ca hobby-ul meu ar putea sa bucure nu numai familia si prietenii cat si pe altii. Dintre toate deserturile, am ales sa ma focusez pe Cheesecake, și am vrut sa-mi creez niște rețete signature.

Așa ca am inceput sa caut cele mai bune match-uri intre arome si sa folosesc orice ingredient care imi trecea prin minte si orice fruct exotic pe care il gaseam in magazine si nu-l mai gustasem niciodată sau sa transform diverse rețete astfel incat sa aiba mai putine calorii.

Dupa cateva luni de experimentat si research am inceput să-mi perfecționez stilul de gătit, iar acum stiu ce e bine sa nu fie schimbat sau ce are, de exemplu, corespondent vegan în bucatărie.

 

Lecții din bucătărie

Cred ca jobul de bucatar m-a ajutat sa capat cea mai multă experientă in gastronomie. FIind un loc de munca (foarte) fast-paced a trebuit sa invăț repede tot ceea ce ținea de depozitarea, pastrarea sau chiar conservarea alimentelor si ingredientelor, multe tips&tricks pe care le folosesc si in prezent, cum ar fi curatarea perfecta si rapida a unui ananas sau cum se depoziteaza diverse tipuri de branza.

In cele din urma, acolo am vazut cum se face un cheesecake in mod profesionist, cat de important e sa respecti gramajul ingredientelor si ce bine te simti cand finalizezi si ultimele detalii ale unui desert. După, totul a fost natural, la inceput am facut atat de multe experimente, încat toți prietenii mei erau sătui de Cheesecake. Unele îmi ieșeau, altele nu, dar in bucatărie trebuie să ții cont de foarte multi factori încât uneori te poți simți coplesit.

 

Chezcake, cofetăria online

Având caiețelul cu rețetele pregătit și chef de muncă la inceputul lui 2019 eram pregatita, cu un plan de afaceri, sa deschid un mic bistro cu Cheesecake și sa trec prepararea dulciurilor de la nivelul de hobby la un job full time. Din păcate, procesul este unul foarte lung, iar pandemia mi-a dat peste cap planurile, fiind aproape imposibil sa susțin o locație fizică in acea perioada. M-am limitat în cele din urmă doar la partea de online, astfel imbinand utilul cu plăcutul, am transpus toata idea de cheesecake in Social Media prin Chezcake, laboratorul din bucataria mea era acum expus pentru oricine curios si pofticios.

 

Hobby cu aromă de cheesecake

Obsesia mea part time este ceva care aduce bucuriei tuturor. Odata ce mi-am dat seama ca acest desert, cheesecake, este atat de usor de modelat pentru orice gust si preferinta, am inceput sa experimentez. Am cerut prietenilor, familiei, colegilor aromele lor preferate de desert si le-am transpus in cheesecake, astfel am creat retete precum: cheesecake cu ciocolata si jeleu de ardei iute, cheesecake cu lavanda si lime sau cu fructul pasiunii si vanilie. Am reusit sa creez peste 20 de retete proprii pe care le pot adapta si pentru optiuni vegane, pentru cei care au intoleranta la lactoza sau pur si simplu sunt adeptii acestui stil de viata. Din perspectiva mea, un desert trebuie savurat intai cu ochii, apoi cu papilele, iar uneori un dulce simplu si fresh este tot ce ai nevoie, mai ales ca cheesecake-urile se servesc reci.

 

Timp&efort

In prezent nu dedic atat de mult timp pe cât mi-as dori, este un hobby care necesită rabdare si atentie la detalii. Unele rețete au ingrediente care trebuie sa fie masurate exact, nu “dupa ochi”, chiar si cateva grame in plus sau minus ar putea să compromita produsul final.

Cred ca cea mai grea parte este cand pur si simplu nu-mi iese, se mai intampla uneori, am patit asta chiar si la o comanda, prajitura arăta extraordinar cand am finalizat-o, iar a doua zi la livrare a trebuit sa o refac pentru ca umplutura pur si simplu nu era stabila. Însa, ca in orice alt hobby si pasiune care e menita sa ii bucure pe altii, cea mai frumoasa parte este cand vezi zâmbetul celor care gustă din desertul tău.

 

Ce te-a învățat această pasiune

Ce am descoperit si ce a fost chiar o surpriza este ca nu e atat de usor pe cat pare sa-ti formezi o audienta. Intr-adevar, in online chiar daca este un public larg, de cele mai multe ori o crestere organica este inceata, chiar si cand incerci sa te expui cat mai mult. Insa in perioada pandemiei am invatat ca e foarte important sa fii prezent si implicat – indiferent de pasiune, timpul este cea mai importanta resursa.

Cand voi relua activitatea pe partea de online, cred ca voi acorda mai mult timp prezentarii si ambalarii, pentru ca un cheesecake frumos, are nevoie de un ambalaj frumos si o imagine atragatoare.

 

Gătitul și comunicarea

Aceasta pasiune merge mana in mana cu zona de comunicare deoarece, dupa ce am renuntat la ideea de afacere fizica, am intrat in zona de online pentru a prezenta produsul publicului, iar reactiile sunt mereu pozitive, lucru care ma incanta. Desi experienta pe partea de comunicare m-ar putea ajuta sa expun aceasta mica afacere mai mult, inca nu ma simt pregatita, simt ca trebuie sa ma perfectionez pentru a avea succesul dorit. De aceea, in ultima perioada m-am focusat mai mult pe munca, pe experienta, pe research. Timpul este foarte important, de aceea, cand am timp liber caut surse noi de inspiratie si incerc sa gasesc idei noi care ar fi benefice acestei pasiuni.

 

Între viata profesională si hobby

Pentru cei mai norocoși dintre noi, viața profesională si hobby-urile se impletesc si devin un loc de muncă lejer de care nu se pot plictisi niciodată, fiind deseori din aceeasi sferă. Pentru cei care au o pasiune cu mult diferită fața de jobul lor, sfatul meu este ca indiferent de cat de multe păreri sceptice sau sprâncene ridicate primesc cand vorbesc despre pasiunile lor, să nu renunțe la ele.

Orice hobby incepe când ai mult timp liber, odata ce ajunge sa te pasioneze ceva, acel lucru iti acapareaza tot mai mult timpul liber, iar asta este un lucru bun, demonstreaza ca ai o pasiune adevarata, benefica. Insa consider că e sănătos sa stii cand sa iei o pauza, chiar si din ce te pasioneaza, ca sa poti sa capeti o perspectiva noua asupra acelei pasiuni, iar aceasta pauza este bine-venita mai ales cand te simti blocat sau coplesit.

Cu cat iti tii mintea mai deschisa, cu atat pasiunea ta se poate transforma in ceva maret, nu doar pentru tine, ci si pentru cei din jur.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related