Ești în fața laptopului, probabil la a doua cană de cafea, căutând varianta cea mai potrivită de text pentru mesajul pe care urmează să-l promovezi? Scrii, ștergi, scrii din nou, citești și te întrebi cum să-i convingi pe oameni de ceea ce oferi? Este de înțeles, pentru că marketingul prin conținut este unul dintre cele mai rentabile moduri de a atrage vizitatori și potențiali clienți, însă cu o condiție: să fie făcut bine.
Scopul strategiei de copywriting este de a produce mesaje catchy care să atragă cumpărătorii și să-i determine să acționeze. Însă, cum îi determini pe cititori să te urmeze, cum creezi un Call To Action eficient?
Este bine să fii mai degrabă un cercetător asiduu demn de titlul Sherlock Holmes al internetului sau ar trebui să te lași în mâna inspirației universului și a creativității precum un Picasso al cuvintelor?
Cu această dilemă se confruntă foarte mulți copywriteri și răspunsul este probabil undeva la mijloc. Dar, indiferent că scrii un articol de blog, un email sau un mesaj pentru o postare în social media, dacă ești copywriter este bine să ai câteva arme / tehnici cu care să te lupți:
1. Caută, cercetează, clarifică
În primul rând, în topul sfaturilor de copywriting se află: cercetarea. Și exact asta vor face cei mai buni copywriteri pentru a crea un mesaj care vinde. Obiectivul unui articol de blog, a unei postări de pe Facebook sau a unui email nu este acela de a da cititorilor o lecție, ci de a oferi suficiente informații pentru a le capta interesul, de a le oferi soluții pentru a rezolva o problemă.
Primul pas pe care l-ar face un copywriter bun ar fi să facă un research amănunțit al domeniului, competiției, brandurilor relevante, temelor care sunt cele mai căutate pe internet, practic a tot ce i-ar putea folosi pe viitor ca material de inspirație în comunicare.
Ulterior, va stabili următoarele aspecte:
- Cine este publicul țintă? Există o teorie întreagă despre clasificarea audienței, esențial este să înțelegi că într-un fel de te vei adresa unui public țință cu vârstă între 18-25 de ani și într-un fel persoanelor care au peste 50 de ani.
- Care este scopul mesajului? Ce te aștepți de la publicul țintă să facă în momentul în care citește textul scris de tine: să cumpere un produs, să-și spună părerea, să te recomande mai departe etc?
- Stilul de comunicare. Există companii care își doresc o prezență media sobră, deci automat stilul de comunicare va fi unul formal, cu o adresare în termeni de politețe, în timp ce altele pun accent pe creativitate și libertatea de exprimare, deci tonul colocvial va fi cel potrivit.
2. Text catchy, dar relevant
Conținutul nu ar trebui să arate ca o postare pe Wikipedia, deoarece cititorii online au o atenție de scurtă durată și i-ai putea pierde dacă ”vorbești” prea mult. Ideea este să spui cât mai multe lucruri în cât mai puține cuvinte. O practică bună de copywriting este să folosești cuvântul cheie principal de la început pentru a-i capta interesul și implicit să folosești cuvinte relevante.
Pe un blog de modă, de exemplu, cu siguranță vei scrie altfel decât vei scrie pe un blog dedicat pasionaților de mașini. Tocmai de aceea, cuvintele cheie sunt cruciale pentru copywriting atât pentru Google, cât și pentru cititori.
Pe de o parte, Google dorește să furnizeze cel mai bun conținut posibil, astfel încât să se potrivească îndeaproape conținutului cu intenția cuvintelor cheie. Pe de altă parte, oamenii folosesc tipuri specifice de cuvinte atunci când caută răspunsuri și soluții online și aceste cuvinte sunt cele care le captează interesul.
Deoarece cuvintele cheie sunt la intersecția dintre ceea ce Google folosește pentru a afișa conținut și ceea ce utilizează cititorii pentru a căuta pe Google, trebuie să produci conținut pentru intenții diferite ale utilizatorului. Cele trei mari tipuri de intenții ale utilizatorului sunt:
Informațional: Căutătorii online folosesc interogări ample pentru a căuta informații generale despre un subiect. Cel mai bun mod de a viza aceste căutări este de a dezvolta conținut educațional pentru a ajuta cititorii să își definească întrebările și să își clarifice problemele.
Comparativ: Odată ce oamenii trec treapta informațională, încep să compare diferite produse / servicii pentru a-și răspunde nevoilor. Cel mai bine este să vă concentrați pe numele de marcă, pe diagramele de comparație, pe recenzii pentru a atrage atenția cititorilor în această etapă.
Tranzacțional: În această etapă, utilizatorii își cunosc problema și au o listă scurtă de soluții potențiale. Pentru a crea conținut convingător, este nevoie de un mesaj eficient și de folosirea unor cuvinte puternice care să declanșeze emoții.
3. Stabilește emoția pe care vrei să o produci în cititor
Înainte de a pune stiloul pe hârtie sau mai bine spus degetele pe tastatură, gândește-te ce efect vrei să produci asupra cititorului - ce sentiment vrei să trezești în el. Ce emoție dorești să produci în cititor: recunoștința, bucuria, melancolia, furia etc?
După ce ai decis ce emoție te va ajuta să obții reacția dorită din partea cititorului, scrie în așa fel încât să scoți sentimentul la suprafață. (Bineînțeles, acest lucru nu se întâmplă de obicei până când nu ai făcut o cercetare amănunțită cu privire la subiectul despre care scrii.)
Creează o propunere unică de vânzare atrăgătoare - ceva diferit de concurență cu care să te remarci:
- Folosește cuvinte puternice care ating emoțiile consumatorului, declanșând trigerre psihologice. De genul: gratuit, nou, rapid, ofertă, special, exclusiv, pentru tine, acces direct.
- Creează o stare de urgență: ”Cumpără acest produs cât mai este în stoc!”, ”Urmărește acest video cu disponibilitate limitată!” ”Cumpără cu reducere de 70% reducere doar AZI!”
- Call to Action clar și concis. Formularea unui CTA concis și eficient totodată trebuie să evidențieze avantajul pe care îl aduce respectiva acțiune celui care o realizează: Îl scapă de o problemă? Îi oferă acces la un anumit fel de informație? Îl învață cum să își îmbunătățească anumite abilități?
4. Cei 4 P în Copywriting: Promise, Picture, Proof și Push
Formula celor 4P (Promise, Picture, Proof și Push) în copywriting este o metodă de a-ți duce conținutul la nivelul următor. Această formulă axată pe conversie se bazează pe nevoile clienților și îi îndrumă prin procesul de identificare, promisiune și rezolvare a acestor nevoi.
Iată o prezentare rapidă a formulei de copywriting 4 P pe care o poți folosi în conceperea textelor și mesajelor de marketing:
- Promise: Fă o promisiune rapidă cititorului și asigură-te că promisiunea se referă la dorințele publicului țintă.
- Picture: Realizează o imagine a modului în care va arăta viața cititorului după promisiunea îndeplinită.
- Proof: Susține promisiunea pe care ai făcut-o cu dovezi și mărturii. Este o strategie minunată de a strânge review-uri după promisiune și de a scrie o poveste despre dorințele împlinite înainte de a livra un CTA.
- Push: Ultima parte a formulei este de a determina cititorii spre conversie cu un CTA puternic. Folosește un verb de acțiune și solicită o singură acțiune din partea potențialului cumpărător, fără alternative!
5. Storytelling, dar cu măsură
Una dintre cele mai interesante și eficiente modalități de a atrage atenția și de a atrage publicul este să spui o poveste convingătoare. Această strategie este cunoscută sub numele de Storytelling și obiectivul său principal este de a crea o legătură puternică cu cititorii.
Poveștile sunt una dintre premisele comunicării. Deoarece sunt mai profunde și mai sensibile, ele evocă emoții și amintiri, pe lângă faptul că arată empatie, făcând oamenii să asimileze mai intens informațiile pe care le primesc.
Dar, ai grijă să nu exagerezi! La urma urmei, o poveste convingătoare nu necesită detaliile și nuanțele unei opere literare. De fapt, povestirea este doar un instrument pentru a îmbogăți conversația cu cititorul și pentru a face această interacțiune mai umană, deoarece nu există nimic mai uman decât povestirea, nu-i așa?
_______________________
Ana Banciu, Content Marketing Coordinator MTH Digital