Vestea buna e că Smida Jazz Festival se întâmplă anul acesta, în același decor magic, în Parcul Natural Apuseni. Pentru cine nu știe deja, Smida e un mic sat pitoresc de munte, cu păduri de conifere, pășuni alpine, cu râul Someșul Cald și lacul Beliș-Fântânele în apropiere, la câteva sute de metri de festival. Am stat de vorbă cu Răzvan Scurtu, directorul executiv al festivalului, pentru a afla cât mai multe despre ce-i așteaptă pe iubitorii de jazz, dincolo de selecția excelentă de trupe și pentru a-i pune pe oameni deja pe gânduri când au de ales vacanța pe anul ăsta.
"Deși suntem un eveniment mai nișat, sunt mai multe direcții, care țin de conceptul evenimentului, prin care suntem de interes pentru mai multe categorii de public. Ce ne dorim e să păstrăm în continuare aceeași atmosferă relaxată, familiară, iar asta “ne-a ieșit” până acum mai ales datorită publicului pe care reușim să-l atragem".
De menționat că cei care ajung cu bicicleta la festival vor avea intrare gratuită, la fel copiii până în 14 ani sau persoanele cu handicap. Altfel, atmosfera deja familiară, caldă și cosy a festivalului e garantată din oficiu, ne asigură Răzvan. Smida are loc anul acesta între 20 și 21 august.
La ce ar trebui să ne așteptăm de la Smida Jazz Fest anul ăsta
Pentru ediția de anul acesta ne dorim să organizăm festivalul într-un format cât mai apropiat de cel cu care ne-am obișnuit deja publicul, adică muzică jazz inovatoare, într-un cadru natural spectaculos, dar în același timp să respectăm regulile pentru organizarea evenimentelor în aer liber în contextul pandemiei.
Ne consultăm și cu autoritățile în privința planurilor noastre, astfel că în acest moment putem anunța că vom avea cele 2 scene, baruri, food court, program de activități în interiorul, dar și în afara perimetrului festivalului, camping, parcare. O modificare față de formatul obișnuit e cea a duratei evenimentului, anul acesta urmând să se desfășoare pe parcursul a 2 zile/48 de ore, față de 3 zile, cum a fost la ultimele ediții. De anul viitor vom reveni la formatul de 3 sau chiar 4 zile. Iar dacă de obicei deschideam porțile festivalului începând cu ora 2 PM, anul acesta vom deschide la ora 10 AM, pe 20 august, urmând ca evenimentul să se încheie duminică, 22 august, dimineața.
Jazz, cascadă, pășuni alpine
Zona în care organizăm festivalul este, într-adevăr una foarte frumoasă, în Parcul Natural Apuseni. Smida e un mic sat pitoresc de munte, cu păduri de conifere, pășuni alpine, având râul Someșul Cald și lacul Beliș-Fântânele în apropiere, chiar la câteva sute de metri de festival.
În zonă se pot vizita multe locuri interesante pentru cei pasionați de munte și natură, precum cascada Vălul Miresii, cheile Someșului Cald sau zona Padiș, cu cetățile Ponorului sau platoul carstic Lumea Pierdută, deci participanții își pot prelungi sejurul, transformându-l într-o adevărată vacanță la munte.
Organizarea festivalului într-un asemenea loc ne și obligă spre a fi foarte atenți asupra impactului pe care îl avem asupra zonei, astfel că unul dintre obiectivele noastre în organizarea evenimentului este să fim cât mai responsabili față de mediu, o dimensiune pe care încercăm să o dezvoltăm la fiecare ediție, implicând publicul, partenerii, furnizorii, autoritățile publice sau alte entități care sunt implicate în acest proces.
Evoluția publicului de festival
Dacă ne uităm la oferta de festivaluri, clar e mult mai bogată decât cea de acum 10 sau 20 de ani, iar acest lucru se datorează și apetitului din ce în ce mai crescut al publicului pentru a participa la astfel de evenimente. Festivalurile au început să se dezvolte într-o zonă în care muzica nu mai e singurul element central, au devenit adevărate obiceiuri sociale, ceea ce nu e un lucru rău. Se călătorește destul de facil în zilele noastre (dacă facem excepție de perioada pandemiei), e ușor să participi la evenimente în afara României și să rămâi cu apetitul pentru acel tip de experiență, iar asta cred că a dus și la o cerere din ce în ce mai mare pe plan local.
Activități pentru copii și adulți
Ca și la celelalte ediții, pe lângă programul artistic de la cele 2 scene, mai oferim un program consistent de activități pe timp de zi, pentru adulți dar și pentru copii. Sunt activități care se vor desfășura în interiorul perimetrului festivalului precum clase de yoga dimineața, diferite ateliere și paneluri de discuții pe subiecte de interes pentru participanți în zona Grow, jam sessions cu cei de la Cercul Întreg sau cele din afara perimetrului, precum tururi tematice ghidate prin împrejurimi, caiace și paddleboarding pe râu și lac, închiriere de biciclete (inclusiv electrice) și altele.
Accesul este destul de facil, sunt mai multe variante de traseu dar noi recomandăm varianta prin Huedin, pentru că și drumul e mai bun. În Smida vom amenaja și în acest an o parcare și vom oferi transport în comun din Cluj-Napoca și retur. Celor care aleg să călătorească spre Smida cu bicicleta, le vom recompensa efortul cu intrare liberă în festival și camping.
Audiența festului
Publicul care vine la Smida e unul destul de unitar, dar sunt și câteva diferențe în privința a ceea ce îi motivează în primul rând pe participanți pentru a veni la festival. Sunt cei care vin în principal pentru stilurile de jazz pe care le promovăm la festival, pentru anumiți artiști pe care îi invităm. Este și public care apreciază mai ales atmosfera de la Smida, fiind deschis și spre muzica live, în general, având încredere în selecția de artiști pe care o oferim. O altă categorie de public care vine la noi e atrasă mai ales de locația festivalului, de munte și de posibilitatea de a petrece timp în aer liber. Festivalul este potrivit și pentru familiile cu copii sau cu animale de companie – un aspect, cred, important de menționat, pentru că nu sunt chiar multe evenimente potrivite pentru această categorie.
Deși suntem un eveniment mai nișat, sunt mai multe direcții, care țin de conceptul evenimentului, prin care suntem de interes pentru mai multe categorii de public. Ce ne dorim e să păstrăm în continuare aceeași atmosferă relaxată, familiară, iar asta “ne-a ieșit” până acum mai ales datorită publicului pe care reușim să-l atragem.
Momentele care ți-au rămas în minte
Am întipărite mai multe momente speciale, cum ar fi ceața care se lăsase seara, în timpul concertelor primei ediții. Imaginați-vă un platou montan înconjurat de brazi uriași, o scenă, lumini, sunetul live al instrumentelor, publicul fremătând de curiozitate și o perdea de ceață peste toate astea care făcea totul să pară un stop-cadru desprins dintr-un film. Un alt moment în care care natura a regizat pentru noi în cel mai fain mod a fost cel în care s-a terminat ultimul concert al ediției din 2017, cel al lui Bugge Wesseltoft și tinerelor artiste din New Concept of Jazz, când s-a pornit o ploaie plăcută, caldă, de vară, ca de încheiere a festivalului. Și, cam la fiecare ediție, mă bucur de surpriza de a mă întâlni chiar aici cu persoane cu care nu m-am văzut de foarte mult timp și să văd că se întâmplă asta și altora, prieteni care se regăsesc cu alți prieteni, aici chiar la intersecția jazzului cu natura.
Filosofia Smida
Esența filosofiei Smida Jazz se regăsește în sloganul pe care l-am ales să ne reprezinte și în care credem cu totul, “Exploring sounds and nature”. Valorile noastre sunt reprezentate de inovație, în jazz sau în muzică - în general, spiritul de explorare - care te ajută să descoperi muzică nouă sau să ieși în natură, din zona ta de confort, libertate – de care te bucuri pentru câteva zile alături de prieteni vechi sau noi.
Programul artistic relevant, ancorat în zilele noastre, în contemporan, atmosfera intimă și prietenoasă din festival, cadrul natural al zonei, au drept rezultat un mix mai rar întâlnit, care este din ce în ce mai atractiv pentru publicul din România, dar și pentru cel din afara țării.
Smida este festivalul de la care pleci încărcat cu energie, care îți oferă o experiență specială, pe care îți dorești să o repeți din nou și din nou.
Care mai e locul jazz-ului în muzica actuală
Jazz-ul, cel puțin în unele țări precum Marea Britanie sau S.U.A. cunoaște o adevărată renaștere de ceva ani și devine iar un stil de muzică relevant pentru perioada actuală. Asta se vede și prin numărul de noi tineri artiști și grupuri care apar, albume lansate, recenzii sau nominalizări la premii de profil. Personal, urmăresc cu interes mai ales scena din Marea Britanie, îmi place foarte mult efervescența stilistică pe care o regăsesc la artiștii de acolo și pe mulți dintre ei i-am trecut și pe lista mea pentru festival.
Pe plan local e altă situație, din motive complexe, majoritatea cunoscute și discutate, dar chiar și așa, mă bucur când mai descopăr proiecte noi, tinere, curajoase, care sună mai diferit. Le urmăresc cu atenție și am de gând să le invit și pe scena noastră.
Ca și muzică nouă, ce mi-a plăcut în mod special în ultima perioadă e albumul lansat de Floating Points alături de Pharoah Sanders și London Symphony Orchestra. Poate fi cumpărat și ascultat de aici. Mai recomand și albumul Tripping with Nils Frahm, mai ales varianta live video, se găsește pe Mubi sau “on demand”, pe platformele online.
Reguli de organizare în 2021
Noi am luat decizia de a permite accesul persoanelor în baza certificatului care atestă efectuarea unui vaccin, a testelor PCR și a testelor antigen rapide. Pentru că la noi vin multe familii care au copii, facem și precizarea că, conform regulilor în vigoare, minorii nu trebuie să prezinte dovezi medicale pentru a li se permite accesul la eveniment.
Un hint despre cum va fi anul ăsta
Cel mai bun hint cred că ar fi vadă și să simtă măcar o mică parte din cum a fost la ultima ediție, prin filmul scurt de aici.
Pe partea de bilete, în această perioadă avem spre vânzare abonamente de tip Blind Pass, cu acces la festival și access la festival plus camping.
Pentru că ne dorim ca cei interesați de a cumpăra abonamente să fie cât mai liniștiți, în condițiile în care deocamdată nu am publicat altceva decât durata și datele evenimentului, oferim posibilitatea de a solicita contravaloarea lor, după ce vom anunța programul evenimentului. Ca și la edițiile anterioare, copiii cu vârsta până în 14 ani beneficiază de intrare liberă, la fel și persoanele care au un handicap. Același beneficiu îl oferim și celor care aleg să călătorească cu bicicleta până la Smida.