Asociația Ephemair invită pasionații de film să se înscrie la un workshop inedit de producție video în care vor cerceta formele contemporane ale "muncii în România", în tehnica single shot.
Workshopul Labour in a Single Shot îi are ca invitați pe curatoarea Antje Ehmann și arhitectul Luis Feduchi, care vor lucra cu 20 de participanți (training, cercetare, producție, post-producție), în perioada 27 august - 15 septembrie, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București.
Labour in a Single Shot a fost inițiat în 2011 de marele cineast german Harun Farocki (1944 – 2014) împreună cu partenera sa Antje Ehmann, desfășurându-se, până la moartea acestuia, în cincisprezece orașe din întreaga lume. Din 2017, Antje Ehmann a reluat proiectul cu noi colaboratori.
Acest atelier se adresează cineaștilor, artiștilor video, studenților de la film și tuturor celor interesați de cinematografie. Atelierul se va desfășura în limba engleză.
Participarea la atelier este gratuită, iar cei care doresc să se înscrie sunt rugați să completeze, până pe 25 iulie, formularul.
De pe urma workshop-ului va rezulta o serie de filme scurte, de maximum 2 minute, realizate cu cameră statică sau mobilă, cu sunet direct sau sound design, ce nu trebuie să respecte decât o singură condiție: ele trebuie să fie filmate dintr-un singur plan.
Cele 20 lucrări video vor fi expuse la Timișoara într-o expoziție specială, ca eveniment colateral al Bienalei Art Encounters 2021, urmând ca în 2022 lucrările să ajungă și la Rezidența BRD Scena9 din București.
De asemenea, filmele vor fi strânse în arhiva online dedicată proiectului Labour in a Single Shot, ce însumează deja peste 400 de filme dedicate morfologiilor muncii. Obiectivul proiectului a fost de la bun început acela de a documenta variile forme contemporane ale muncii, facilitând prin expunerea lor laolaltă, într-un context global, comparații între diferitele lor funcții, stilistici și semnificații sociale.
Labour in a Single Shot este organizat de Asociația Ephemair, în colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", Goethe-Institut București, Centrul Cultural German Timișoara, Fundația Art Encounters, Harun Farocki GbR, Asociația Contrasens și Rezidența BRD Scena9.