Sâmbătă, 3 iulie, de la ora 17:00 până la ora 20:00, echipa extinsă reunită în jurul Fusion AIR, unicul proiect de rezidențe artistice în institutele de cercetare, le dă din nou întâlnire iubitorilor de artă și știință la /SAC @ MALMAISON (Calea Plevnei 137C). La capătul celor patru luni de la debutul ediției din acest an a proiectului și la finalul celor trei săptămâni în care artiștii, curatorii, galeriștii, jurnaliștii și publicul larg au putut vizita expoziția Fusion Air – Structuri convertibile, echipa Qolony (Colonia pentru Artă și Știință), inițiatorul și organizatorul proiectului, îi reunește pe toți „actorii” implicați, pentru trei ore de networking, un ultim tur ghidat și o ultimă întâlnire a publicului cu artiștii și cercetătorii.
„Desfășurătorul ediției din acest an a fost acompaniat de emoții la fiecare pas, iar un punct fragil în lista riscurilor de care ne-am temut cel mai mult a fost acela legat de posibilitatea desfășurării în condiții de siguranță a expoziției. Astăzi, la trei săptămâni de la vernisaj și după ce am contabilizat reacțiile entuziaste ale publicului care a vizitat cele patru lucrări găzduite în cel mai nou spațiu expozițional din capitală, putem să afirmăm recunoscători că proiectul a fost o reușită. Iar parte importantă din acest succes, dincolo de eforturile artiștilor și ale cercetătorilor, de efortul talentatei noastre curatoare Olivia Nițis, i se datorează și lui Alex Radu, producător, manager cultural și fondator al /SAC @ MALMAISON”, au declarat organizatorii.
De-a lungul celor trei săptămâni cât expoziția Fusion AIR – Structuri convertibile a fost deschisă publicului larg, sute de vizitatori au trecut pragul noului spațiu de artă contemporană /SAC @ MALMAISON, un spațiu-context de coproducții, cercetări și practici colaborative și transdisciplinare în artele vizuale, performative și scenice, situat la etajul doi al clădirii Malmaison, cu o istorie de aproape două secole.
„Manuspectrum” – un pergament sensibil la atingere care le-a propus vizitatorilor o experiență multisenzorială, „Arheologia invizibilului – ecouri din Universul îndepărtat” – un proiect care și-a propus să vorbească în cheie poetică, despre particulele de radiație cosmică, din jurul nostru, „IMplant” – o instalație ce prezintă rezultatele unui experiment interspecii, cu țesuturi artificiale și naturale și [The Cell] – rezultatul unui experiment cymatics care arată cum sunt influențate celulele vii, de frecvențele sunetului, acestea sunt cele patru lucrări din expoziție.
În lista artiștilor care au luat parte la ediția din acest an a Fusion AIR îi regăsim pe: Aura Bălănescu (artist multimedia), Ciprian Ciuclea (artist vizual), Peter Gate (antropolog și muzician experimentalist) și pe Floriama Cândea (bioartistă). Lor li s-au alăturat cercetătorii Elena Badea (Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie), Gina Isar (Institutul de Științe Spațiale), Marian Zamfirescu, Cristina Staicu, Florin Jipa (Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației) și Ionuț Enculescu, Adrian Enache, Luminița Rădulescu, Mihaela Beregoi, Mihaela Bunea (Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor).
Curatoarea proiectului și cea care a propus tema ediției din acest an a Fusion AIR – „Structuri convertibile” – este Olivia Nițiș.
Fusion:AIR este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
ORGANIZATOR: Qolony – Colonia pentru artă și știință este o asociație fondată în 2019 care desfășoară programe de cercetare și producție și promovează arta aflată la intersecția cu știința: rezidențe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziții, care deschid dialoguri între artiști și oameni de știință din institutele de cercetare, la nivel național și internațional. Echipa Qolony este formată din Mihaela Ghiță, inițiatoarea proiectului FUSION AIR, artistele vizuale Floriama Cândea și Sabina Suru, alături de Andrei Tudose, manager cultural.
INSTITUTE DE CERCETARE PARTENERE:
- Institutul de Științe Spațiale (ISS)
- Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București (INCDTP)
- Institutul Național pentru Fizica Materialelor (IFIM)
- Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR)
PARTENER ORGANIZATORIC: Spațiul de Artă Contemporană /SAC @ MALMAISON
/SAC @ MALMAISON este un spațiu-context de coproducții, cercetări și practici colaborative și transdisciplinare în artele vizuale, performative și scenice. /SAC @ MALMAISON este al doilea spațiu din București al /SAC după cel deschis în 2018, pe str. Berthelot, nr. 5.
/SAC @ MALMAISON se află într-o comunitate-context - Atelierele Malmaison (o comunitate artistică ce include ateliere, spații de proiecte și galerii) - recent fondată în clădirea Malmaison cu o istorie de aproape 2 secole, situată central, pe Calea Plevnei, 137C.
Spațiul de Artă Contemporană – /SAC – este o inițiativă independentă privată, un context-resursă dedicat necesităților actuale ale producătorului și ale publicului pentru a stabili un dialog direct și formator prin intermediul expoziției, cercetării și promovării.
PARTENERI INSTITUȚIONALI: Institutul Francez din România, CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Muzeul Național de Artă Contemporană, Asociația Scientifica