Cu Ionut Popescu ne-am mai intalnit. E cel care aduce poezia la provocarile TheCreator. Atât in lurarile sale, cat si in raspunsurile sale din interviuri. Asa ca ne-am bucurat cand am vazut ca s-a inscris la Human Technology Street Art Challenge by George. Asa cum s-au bucurat, se pare, si juriul si publicul. Klandestino e una dintre cele patru lucrari castigatoare si va ajunge in curand pe peretii urbani, sa aduca inspiratie locuitorilor.
Unde te poate duce tehnologia astazi – unde ai vrea sa evadezi? Poate ca detasarea de care ai nevoie se afla la un click distanta – fugi de cotidianul apasator, si paseste clandestin in lumea create de tine, explica Ionut Popescu
In randurile de mai jos, vorbim cu Ionut despre creatie, tehnologie, arta si evadare.
Creatia si inspiratia
Creatia este de a apuca din haosul inform elemente brute, a le topi impreuna si a le turna intr-o forma care sa imbrace o viata ce se diferentiaza intr-un chip absolut hotarat de tot ce nu este ea - aceasta este puterea naturii si a artistului. Omul este o creaţie de dorinţă, nu o creaţie de nevoie - orice creaţie, la nivelul ei de bază, este o undă, un sunet, o vibraţie - aceste unde sunt primul nivel al oricărei forme de creaţie.
Oriunde ai privi, dai peste o sursă de inspiraţie: cărţile, literatura, tablourile, peisajele, totul. Şi faptul că pur şi simplu trăieşti este o inspiraţie - fiecare dintre noi avem momente de infinită inspiraţie artistică, socială, sentimentală. Este imposibil să imortalizăm acele secunde magnifice, însă putem să ne păstrăm frumuseţea pentru a prinde noi momente de inspiraţie , de creatie pe parcursul întregii noastre existenţe inefabile.
Libertatea de creaţie nu este ea însăşi decât partea dintr-un întreg al libertăţii, din totalul libertăţii de gândire şi exprimare. Libertatea de a crea artistic nefiind altceva, atâta vreme cât arta este viaţă, decât un sector din dreptul de a trăi, a gândi şi a produce liber.
Tehnologie, arta & realitatea urbana
Tehnologia este natura omului modern - este un mod de a organiza universul astfel încât omul să nu fie nevoit să-l experimenteze. Tehnologia produce încuietori, arta imaginează chei – pentru ca arta este o imensă deschidere spre tot ceea ce este posibil, una din nenumăratele forme pe care le îmbracă viața Dacă arta hrănește rădăcinile culturii noastre, societatea trebuie să îl lase pe artist liber să-și urmeze viziunea indiferent unde îl duce - arta ne îngăduie să ne găsim pe noi înșine și să ne pierdem de noi în același timp.
Fara tehnologie & fara arta
Trebuie să recunoaştem, tehnologia a simplificat mult vieţile noastre. Acum ne aflăm cu toţii, în fiecare zi, doar la un click distanţă de a înceta să mai fim - arta înseamnă şi să îmbini creatia cu tehnologia pentru a se naşte şi pentru a se manifesta magia în viaţa ta.
Artistul produce pentru a-și elibera sufletul. Este natura lui să creeze, așa cum este natura apei să curgă la vale - nu ideea, ci sentimentul este acela care conferă artei sublima ușurință a simbolului: o aspirație închisă într-o reprezentare, iată ce-nseamnă artă.
Ce este arta? Acel ceva prin care formele devin stil - mai trainică și mai liberă, arta se scutură de zădărnicia vremii, înfrânge piedica părerilor schimbătoare și poate înfrunta veșnicia, rece și nepăsătoare față de acei care n-o înțeleg și nu se pătrund de măreția ei.