[Human, Art & Tech] Harcea Pacea: Sursa principala de inspiratie a reprezentat-o faimoasa pictura a lui Michelangelo, “Creearea lui Adam”

[Human, Art & Tech] Harcea Pacea: Sursa principala de inspiratie a reprezentat-o faimoasa pictura a lui Michelangelo, “Creearea lui Adam”

Relatia lui cu tehnologia este de love-hate. Intelege beneficiile care le ofera (acces la informatii, expunere, comunicare facila), dar se teme de dependenta si lipsa de intimitate. Cu toate acestea in minte, Harcea Pacea a creat pentru Human Technology Street Art Challenge by George o lucrare care se inspira din mitul creatiei. A adaugat componenta tehnologica si ironie in doza potrivita:

Actul creator se petrece in intimitatea propriei locuinte, (in cazul acesta, pe canapea), semn al confortului pe care il aduce tehnologia in vietile noastre, permitandu-ne sa traim vieti rasfatate si lipsite de griji, asemenea unei pisici de casa.

Înscrierile s-au încheiat, iar concursul a intrat în etapa jurizării şi a votului. În timp ce publicul analizează intens și votează riguros, voi puteți vota lucrările care v-au impresionat. Iată-le aici. Noi vorbim cu artistul iesean despre drumul lui artistic, scenarii de viitor si transformarile umanitatii in aceasta era care se muta online. 

 

Bio pe scurt

Buna, am 31 de ani, sunt din Iasi si sunt artist stradal de aproximativ 5 ani, iar de 2 ani sunt co-fondator al Asociatiei Artipic unde sunt si responsabilul pe domeniul artistic. Recent am pictat in cadrul Romanian Creative Week, in cadrul Veg Fest Iasi, in tabara scolara Muncel cat si in cadrul proiectelor Asociatiei. Cand nu pictez pereti sau lucrez pentru asociatie, desenez ce-mi pica in mana, panze, placaje de lemn, tuburi goale de vopsea sau pe tableta grafica. In general, temele care ma intriga si pe care le abordez cel mai des sunt cele cu o componenta sociala, politica sau ecologica. Apreciez enorm de mult arta cu mesaj, care transcede dimensiunea pur decorativa.

 

Înscrierea la Human Technology Street Art Challenge by George

Stiam de editiile anterioare ale concursurilor, la care nu am reusit sa aplic. Asa ca pentru acest concurs mi-am alocat trei zile special pentru asta. In cadrul Romanian Creative Week am cunoscut o parte din echipa Amural cat si pe reprezentantii ieseni de la BCR/George, care m-au incurajat sa aplic. Am decis ca ar fi o buna oportunitate de a picta si in afara Iasului, ne avand nici o lucrare in 3 dintre cele 4 orase vizate de catre concurs. Desigur ca si premiile puse la bataie au reprezentat un factor.

 

Inspiratia

Sursa principala de inspiratie a reprezentat-o faimoasa pictura a lui Michelangelo, “Creearea lui Adam”. Mi s-a parut potrivita deoarece intruchipeaza relatia creator – creatie, aceeasi relatie ca intre om si tehnologie, si care are in mijlocul compozitiei atingerea cu un singur deget, atat de prezenta in vietile noastre prin tehnologia touch screen. Referitor la etape, a constat in principal la adaptarea imaginii respective la conceptul si limbajul meu visual.

 

Brieful

Brieful mi s-a parut interesant si provocator. Cea mai dificila parte mi s-a parut gasirea unui concept satisfacator, etapa care adesea imi ia mai mult mult timp decat schitatul propriu-zis. Este cumva in afara sferei mele de confort sa pun relatia tehnologie – umanitate intr-o lumina pozitiva, deoarece cel mai adesea in lucrarile mele pun accent pe lipsa de sustenabilitate din relatia umanitate/tehnologie si natura.

 

Tehnologie, arta & realitatea urbana

Privind fix relatia dintre cele trei elemente mentionate, nu pot spune decat ca intersectia dintre ele este una infloritoare. Noile tehnologii ne pun la dispozitie noi mijloace de exprimare si experimentare artistica. In acelasi timp sunt si lucruri cu care nu rezonez neaparat, precum hype-ul din jurul NFT-urilor, care desi au potential financiar ridicat pentru artisti, au o amprenta de dioxid de carbon incredibil de mare, chestiune care tot cu ajutorul tehnologiei ar putea fi remediata. O alta tensiune, din punctul meu de vedere, este deturnarea creativitatii in scopuri publicitare, transformarea ei intr-o unealta a consumerismului. Din punctul meu de vedere, pentru a ajunge intr-adevar la o simbioza, relatia trebuie sa cuprinda si impacul ecologic al celor 3 trei elemente, pretul unui serviciu/produs trebuie sa includa si capitalul natural consumat, nu doar costurile de manufactura si materie prima.

 

Relatia cu tehnologia

Relatia mea cu tehnologia este una love-hate, si incerc sa o mentin la un nivel strict profesional. Iubesc multe din beneficiile care le ofera, (acces la informatii, expunere, comunicare facila), dar si urasc faptul ca provoaca dependenta, este o mare sursa de distragere, ce te invita la procrastinare, cat si faptul ca suntem “spionati” prin intermediul ei. Cu toate astea sunt constient ca fara tehnologie si specializarea muncii pe care a facilitat-o, nu as avea privilegiul de a fi un artist full time si probabil as sta mai mult cu coada de sapa decat cea de pensula in mana. Primul PC l-am avut la 14 ani, cand a intrat fratele meu mai mare la liceu, sectia mate-info si pe care asemeni multora la varsta respectiva l-am folosit pentru gaming. Primul telefon, pe la 16-17 ani, destul de tarziu. Inclusiv tranzitia la smartphone am facut-o tarziu, abia prin 2016 la 26 de ani.

 

Limite

Desi extrem de utila in viata de zi cu zi si indispensabila procesul de creare si expunere a muncii mele, nu sunt impatimit dupa gadgeturi, sa nu mai zic ca nici macar cont bancar nu am. Telefonul, desktopul sau tableta grafica pe care le folosesc au intre 4 si 7 ani vechime (nici unul varf de gama la momentul achizitiei). Dar cu siguranta daca as avea norocul ca lucrarea mea sa fie selectata printre cele castigatoare, un Ipad ar fi printre primele achizitii (se simte clar nevoia unui upgrade). Pe social media nu sunt foarte activ, nici macar pe conturile de artist nu reusesc sa postez multe din creatiile mele. Singura limita impusa e faptul ca nu ma mai joc pe PC (sau orice alt gadget), lucru care mi-a mancat destul de mult timp in tinerete.

 

Cum simti ca te-a schimbat tehnologia

Nu stiu cat din schimbare as putea atribui tehnologiei, cat maturizarii, si cat vremurilor in permanenta schimbare pe care le traim. Cel mai bun lucru pe care il ofera ar fi cu siguranta confortul.

 

Fara tehnologie & fara arta

Uneori chiar visez ca imi voi lua o casuta undeva langa padure, cu o mica gradina si cateva gaini, dar mi-ar placea sa o dotez si cu vreo 2 panouri solare. Imi plac mult lucrurile analog, sa simt ca fac si altceva cu mainile decat sa tastez sau sa dau swipe, si consider ca excesul de tehnologie nu aduce multe beneficii (then again, nici un exces nu face asta). Fara arta cred ca ar fi mai greu de trait, chiar si fara tehnologie sau mijloace, sigur m-as apuca de modelat in noroi, echilibrat pietre, de facut instalatii artistice din crengi sau cercuri in lanuri de grau :)). Iar faptul ca nu m-as putea bucura de arta altor oameni, m-ar face cu siguranta mai trist.

[Voteaza aici lucrarile inscrise la Human Technology Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Companii

Branduri

Sectiune



Branded


Related