Dincolo de teama, prejudecati si fiori distopici, tehnologia poate redefini realitatile pe care le construim, crede Robert Obert. Folosind eficient resursele pe care progresul tehnologic le ofera, viitorul e mai aproape, spune el. Relatia om-tehnologie-societate este un subiect explorat des in lucrarile lui, asa ca participarea lui la Human Technology Street Art Challenge by George era oarecum fireasca. Etapa de inscrieri s-a incheiat ieri, puteti da aici o tura printre lucrarile propuse si speram ca le veti vota pe cele care v-au impresionat, in timp ce juriu analizeaza si el atent si noteaza fara preget.
Pana la anuntarea castigatorilor, continuam sa povestim cu artistii participanti. "inside out" si "we are One" se numesc lucrarile lui Robert Obert inscrise in competitie.
Vietile noastre sunt constant imbunatatile de tehnologie si sunt intr-un proces continuu de evolutie. Ce e important in acest proces e umanitatea noastra inca prezenta, care vegheaza. Cheia e echilibrul, acea linie fina care tine impreuna progresul si integritatea umana, explica el
Provocarea cea mai mare pentru Robert a fost sa nu impinga conceptul intr-o zona prea dark, pentru ca multe din lucrarile lui, desi coplesitoare, sunt mai greu de digerat de public. Cum si cat i-a reusit, povesteste el dupa cum urmeaza:
Bio pe scurt
Pe scurt, sunt artist urban cunoscut pentru interventiile in spatiul public care ilustreaza universuri distopice, incarcate de elemente sci fi, cyberpunk, etc, imbracand conceptele de cautare a inconstientului si a analizei sociale intr-un registru adesea intunecat, misterios si plin de simboluri. Dar si pentru proiectele de ilustratie si banda desenata, cum ar fi albumele Profetia Urbana sau Fear is a lie, just to name some. Proiecte recente puteti gasi chiar in perioada asta live, cum e interventia de pe gardul Institutului Francez pe Dacia 77 (de vazut AICI), proaspatul solo show la Galeria Neagra curatoriat de Irlo si Carla Schoppel, si chiar show-ul radio VIRUS pe care vi-l recomand pe livestream-ul de AICI.
Temele care ma inspira, intriga si pe care le aprofundez sunt postmoderniste cum ar fi (DE)individualizarea, secularizarea, tehnologizarea societatii si impactul lor asupra identitatii individuale precum si a interactiunilor sociale, dar si o investigare a subconstientului (sau inconstientului) si relatiile cu perceptia si realitatile pe care le construim.
Înscrierea la Human Technology Street Art Challenge by George
Cred ca avand in vedere focusul meu in procesul creativ, am fost aproape obligat, daca vrei, tema potrivindu-se atat de bine pe interesele si activitatea mea artistica.
Inspiratia
Eu am ca un fel de server in minte in care se prelucreaza informatii, idei, emotii and so on. Pentru mine tema asta de blending intre tehnologie si organic e o preocupare recurenta, asa ca intreg procesul a fost foarte fluid. Incerc sa ilustrez cat mai coerent multiplele variabile din relatia asta, iar aici sunt cateva exemple.
Brieful e on point, pentru mine provocarea de multe ori intr-un context de genul asta e sa nu imping conceptul si vizualul intr-o zona prea dark. Multe din lucrarile mele, desi in esenta transmit mesaje care invita la introspectie, apar in prima faza mai putin digerabile pentru publicul larg.
Tehnologie, arta & realitatea urbana
Cred ca e nevoie de echilibru. Orice proces nou evolutiv vine la pachet cu teama de necunoscut dar si cu posibilitatea unui outcome negativ. Conteaza felul in care sunt gestionate lucrurile astea, responsabilitatea e a noastra, a tuturor, felul in care ne raportam.
Relatia si tensiunile din 2021 am punctat-o de curand intr-o serie de lucrari numita (anti)social media, in care incerc sa ilustrez pericolul de a fi acaparat complet de tehnologie si social media, pierzand din vedere componenta asta umana din toata ecuatia. It's tricky, dar cred ca ne putem descurca si dezvolta mult mai multe avantaje if we play it right.
Relatia cu tehnologia
Eu m-am nascut inainte de internetul pe care il stim cu totii astazi. Abia aparuse. Iar asta e a big deal, pentru ca am luat parte la intreg procesul de pana acum, si asta imi ofera o alta perspectiva si alta formare. Primele pc-uri si telefoane erau niste instrumente fascinante, nu devenisera lucruri atat de integrate in viata noastra ca acum.
In anii 90 noi stateam la internet cafe-uri mai mult decat acasa, telefoanele erau doar pentru sunat si mesaje, iar abordarea era ceva mai diferita pentru ca accesul era limitat, si din pricina asta incercam sa cautam si sa salvam cat mai multa informatie puteam.
Limite
Acum tehnologia e parte integrata din viata, am smartphone, smartwatch, laptop, tablete grafice, statie grafica, tot felul de mini gadget-uri si accesorii la ele de care ma folosesc constant. Practic, mi se pare ca e o recuperare a ceea ce nu exista si ne doream pe la inceputuri, this wild tech care sa ne imbunatateasca viata. Insa trebuie impuse niste limite pentru ca toate lucrurile astea dau dependenta si exista riscul sa fii acaparat foarte usor. E un lucru valabil in orice, pana la urma, orice exces poate ulterior sa se intoarca impotriva ta.
Cum simti ca te-a schimbat tehnologia
Tehnologia mi-a imbunatatit in mod cert stilul de viata. Cred ca cele mai bune lucruri sunt accesul la informatie in mod instant si conectivitatea, puterea asta de raspandire worldwide care poate uneori salva si vieti.
Fara tehnologie & fara arta
Cred ca ar fi foarte greu acum. Tehnologia, pana la urma, acopera in primul rand si niste nevoi de baza, cum ar fi infrastructura de incalzire, de apa, electricitate - astea sunt tot tehnologie. Nu vorbim doar de ecrane si difuzoare sau experiente de realitate augumentata. Viata fara toate lucrurile astea ar fi primitiva. Si nu, eu fara arta nu traiesc.
[Voteaza aici lucrarile inscrise la Human Technology Street Art Challenge by George]